Panasonic predstavil prvo digitalno video kamero, ki podpira format AVCHD

PC H.AND, pooblaščeni prodajalec večpredstavnih LCD-projektorjev, digitalnih fotoaparatov in video kamer podjetja Panasonic, je predstavil dve novi digitalni kameri, ki podpirata format zapisa AVCHD (Advanced Video Coding High Definition). Obe omogočata zapisovanje posnetkov v formatu 1080i ter uporabljata Panasonicov napredni sistem 3CCD. HDC-SD1 je prva digitalna kamera na svetu, ki podpira zapisovanje posnetkov v formatu 1080i na pomnilniško kartico SD/SDHC, HDC-DX1 pa za snemanje uporablja diske DVD s premerom 8 cm. (Sporočilo za javnost)

Za snemanje posnetkov so najprimernejše pomnilniške kartice SD/SDHC v velikosti poštne znamke, ki za svoje delovanje ne zahtevajo premikajočih se delcev. Tako je HDC-SD1 trenutno najmanjša in najlažja digitalna kamera.1 Pomnilniška kartica omogoča tudi 1,7-sekundni zagon2 ter zanesljivo snemanje brez preskakovanja. Panasonicova kamera meri 74x69x142 mm in brez baterije tehta 430 gramov ter zagotavlja zapisovanje posnetkov na priloženo 4GB pomnilniško kartico SDHC, kar zadošča za 90 minut videa.

Model HDC-DX1 uporablja za snemanje diske DVD s premerom 8 cm ob zagotavljanju združljivosti z več formati ter s podporo diskov DVD-RAM/-R/-RW in DVD-R DL. Video kamera meri 92x91x163 mm in brez baterije tehta 680 gramov z zagotavljanjem video zapisa, dolgega 60 minut na disk DVD-R DL premera 8 cm.

Oba modela podpirata format zapisa AVCHD, ki je bil zasnovan v sodelovanju s podjetjem Sony ter omogoča preprosto uporabo digitalnih video kamer visoke ločljivosti. Novi format zapisovanja omogoča snemanje in predvajanje visoko ločljivih digitalnih zapisov ter prostorski zvok do 5.1. Obe predstavljeni kameri uporabljata tudi novo razvit sistem 3CCD visoke ločljivosti. Odkar je Panasonic leta 1992 predstavil profesionalno video kamero NV-3CCD1, se trudi s pomočjo sistema 3CCD izboljšati ločljivost in kakovost slike, kar se odraža tudi v dolgoletnih odličnih ocenah strokovnjakov. Sistem zagotavlja jasne in čiste barve ter zapisovanje bolj živahnih in življenjskih posnetkov, visoko občutljive lastnosti obeh kamer pa dovoljujejo snemanje tudi slabo osvetljenih motivov.

Za doseganje snemanja pri visoki ločljivosti je Panasonic razvil novo vezje HD Crystal Engine, ki omogoča obdelavo signala dvakrat hitreje kot napredo tipalo CCD. Podjetje je razvilo tudi novo integrirano vezje za tehnologije MPEG4 AVC/H.264, ki podpira delovanje formata AVCHD. Oba modela video kamer sta opremljena s kompaktnim širokokotnim objektivom Leica Dicomar ter Panasonicovo tehnologijo »black-box«, ki postavlja standarde v visoko ločljivem video snemanju.

Poleg odličnih posnetkov omogočata s pomočjo petih mikrofonov snemanje do 5.1-kanalnega prostorskega zvoka. Sistem mikrofonov prinaša tudi funkcijo približevanja zvoka, ki omogoča samodejno približevanje in snemanje oddaljenega vira zvoka v okolici motiva. Obe kameri odlikuje tudi Panasonicov optični stabilizator slike, ki med snemanjem odpravi učinke tresenja rok.

1) Kot visoko ločljiva video kamera, namenjena uporabnikom, ki podpira format AVCHD.
2) Samo za HDC-SD1 in ko je izbrana funkcija »Quick Start«.


Komentarji
Tilen (@Tilen20) 23. november 2006 19:39
pohvala Panasonicu za tako dobro izdelano kamero. za mene je to zelo pomembno da sneamjo z visokimi ločljivostmi
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.