Nov test: Pentax K10D

Na portalu Slo-Foto.net vam predstavljamo novo recenzijo digitalnega fotoaparata Pentax K10D, katere avtor je Peter Bernik.

"Tokrat objavljamo krajši test fotoaparata, ki je v Sloveniji že težko pričakovan. Nekaj lastnikov je sicer že dobil, vendar povpraševanje trenutno presega ponudbo. Aparat odlikuje zelo ugodna cena, glede na to kar ponuja na papirju. Odločili smo se preveriti, kako stvar deluje v praksi. Prednosti pred konkurenco naj bi bila stabilizacija slike, zaščita pred vlago in prahom (vsebuje kar 72 tesnil), protiprašni sistem in 22 bitni analogno-digitalni pretvornik ter na koncu še kompatibilnost s prihajajočimi supersoničnimi objektivi. Zanimivi sta tudi programski nastavitvi, kateri sta sploh prvič videni v DSLR svetu..."

Nadaljevanje...

Komentarji
iztok (@izo) 22. januar 2007 15:37
kaj, se noben ne upa komentirat, al kaj, hehe?
kr fajn testek, bom pa per reči pokomentiral:
obvezno bi blo treba nardit še kakšno fotko v raw, dw se vidi kaj res zmore senzor ipd. pr prejšnji generaciji pentaxov so bli jpegi res občutno bolj mehki kot raw format (kdo ve zakaj), pr teh novih (d100, d10) pa po mojem ni več takšne razlike, tudi crop mi zgleda čist ok, pa ne zagovarjem nobene firme.
glede tiste prežganosti: trebi bi bilo preverit, kakšen način merjenja svetlobe si imel vklopljen, tist striček z čikom ima na sebi temne oblačila, tudi bolj v senci je bil, se mi zdi in jasno do bo ozadje preosvetljeno, če je zmeril svetlobo na temnejšem delu in malce podaljšal cajt (al pa bolj odprl blendo), se lepo vidi, ker je obrez precej svetel oz. pravilno osvetljen. pač osnovne zakonitisti fotkanja, noen senzora nima takšnega razpone, da bi take ekstreme "pobral".
dr se malce drugče stestira..
bolj kot to sem opazil na pentaxih, da imajo fotke takšen bolj rumenkast-zlat pridih, pokrajinske fotke ponavadi zelo lepo izpadejo. podobno imajo tudi olympusi, vendar še malce drugače. kot da bi kodak gold film v fotič vstavil, hehe.
bockorek (@bockorek) 22. januar 2007 17:06
No, pa bom še jaz kaj napisal in sicer to,da je »Tav« način že bil v aparatih, le uporabit ga je trebalo vedet. Da se torej z vsakim aparatom, ki ima na voljo ISO Auto, kot recimo že Nikon D70, le v M načinu je treba delat ob vklopljenem ISO Auto. Sv je pa res novost.
Peter Bernik (@Noob) 22. januar 2007 17:46
Izo: V Raw nisem fotografiral, ker nisem dobil zraven programov, sam pa doma nimam nobenega, ki bi podpiral Pentaxov Raw. Poleg tega je bila kartica malo premajhna za raw fotografiranje. Kar se tiče DR, merjenje svetlobe nima veze tukaj, DR je isti. Če bi hotel imeti neprežgan čik, bi bil obraz zelo podosvetljen (zdaj je pravilno osvetljen), drug primer je pa naprimer tudi mestoma prežgan. Fotografirano v oblačnem vremenu, kjer ni velikih prehodov kar se osvetlitve (kontrasta) tiče, torej ta rezultat vsekakor ni dober. Vem ker sem fotografij v takih pogojih ( skoraj vedno fotkam v senci ali ko je oblačno) posnel ogromno, tudi s cigareti v ustih...ravno zadnje dni spet na 350 in 400D, ko sem testiral 17-55 2.8 IS (test bo objavljen najkasneje jutri, morda bo notri kakšna fotka s čikom). Mislim da je to največja hiba, sicer dobrega fotoaparata, cenovno je sploh zelo ugoden. In pa to da zaenkrat še nimajo supersoničnih objektivov, sicer naj bi bili spomladi na policah (žal nobenega portretnega fiksnega vmes). Objektiva s katerima sem testiral sta bila tudi bolj povprečna kot ne - 16-45 f4 in 70 2.4 DA (mehak do f3.5 zato nekako ne vidim smisla za nakup, zelo glasen med ostrenjem, sicer pa s super zgradbo, kompakten).
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.