Prva JVC-jeva 3-CCD kamera s polno ločljivostjo (Full HD) za polprofesionalno rabo

Canon PowerShot A460JVC je na sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu predstavil prvo JVC-jevo polprofesionalno 3-CCD HD kamero – Everio GZ-HD7, ki slike neprepleteno zajema v polni ločljivosti (Full HD 1920x1080i pik). Prvič v zgodovini JVC-ja – so v kameri, namenjeni širšemu krogu ljudi, uporabili leče drugega proizvajalca. Izbrali so profesionalne leče znamke Fujinon, ki so jih do zdaj uporabljali izključno pri HD profesionalnih kamerah. Kljub majhnosti ohišja kamere je JVC-jevim inženirjem z uporabo treh asferičnih leč uspelo obdržati skoraj konstantno zaslonko v celotnem 10-kratnem zum območju (f/1,8 pri širokem kotu, f/1,9 pri tele) in s tem zagotoviti izjemne optične lastnosti. Leče imajo naparjeno posebno plast (EBC – Electronic Beam Coating), ki zmanjšuje poslabšanje kakovosti slike zaradi odboja svetlobe s površine leč, hkrati pa povečuje prepustnost svetlobe in zmanjšuje nezaželen pojav žarkov ter Ghost učinkov v sliki. (Sporočilo za javnost)

V kameri je vgrajen sistem treh 1/5-palčnih tipal CCD formata 16:9 (976x548 pik), ki zagotavlja izvrstno reprodukcijo barv. Snemanje v ločljivosti 1920x1080i so dosegli z JVC-jevevim 'Pixel-Shifting' sistemom. Pri tem sta tipali za rdeči in modri del spektra za pol pike premaknjeni vertikalno in horizontalno glede na položaj CCD tipala za zeleni del svetlobnega spektra. Ker sistem uporablja tipala z neprepletenim osveževanjem (Progressive Scan), se signali najprej obdelajo kot neprepleteni signali 1920x1080p, nato pa se pretvorijo v 1920x1080i prepletene signale za snemanje na trdi disk HDD. Na ta način je kakovost slike dosti večja od HD kamer drugih blagovnih znamk za neprofesionalno rabo. Sistem z zamikanjem točk uporablja tudi večina profesionalnih kamer. JVC HD Everio GZ-HD7 ima tako skupno število točk 2,27 mio točk (2,14 mio efektivnih).

Medij, na katerega shranjujete posnetke, je 60 GB trdi disk HDD, na katerega lahko posnamete do 5 ur v polni HD ločljivosti 1920x1080i pri najvišji (spremenljivi) stopnji prenosa 30 Mb/s.

Dodatna uporabna prednost te kamere je možnost arhiviranja posnetkov z neposrednim prenosom MPEG-2 podatkov na snemalnik Blue-ray plošč na PC-ju. Poleg vseh potrebnih klasičnih AV priključkov, so na voljo tudi HDMI, USB in FireWire.

Nova kamera bo od aprila, cena na policah v ZDA pa bo 1.800 $.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.