Prva objektiva nove Pentax DA* (DA Star) serije

Pentax predstavlja nova objektiva serije DA*, smc Pentax DA* 16-50mm F2,8 ED AL IF SDM in smc Pentax DA* 50-135 F2,8 ED IF SDM, ki sta ekskluzivno namenjena novim DSLR kameram in hkrati prva objektiva nove visokokakovostne serije DA*.

Nova Pentax DA* serija objektivov je bila izdelana v skladu z zahtevo po najvišji kakovosti slike in popolni združljivosti z digitalno fotografijo. Pentaxovim inženirjem je s kombinacijo napredne optične tehnologije, ki vključuje asferične elemente, posebne steklene optične elemente, poseben premaz ki preprečuje notranje odboje in unikatno smc prevleko, uspelo razviti visokokakovostno serijo objektivov, ki se ponašajo s superiorno optično zmogljivostjo (kontrast, jasnost, čistost, ločljivost), tudi ob robovih. (Sporočilo za javnost)

Objektiva imata vgrajen popolnoma nov sistem, imenovan SDM, ki s pomočjo supersoničnega motorja omogoča natančno, zanesljivo, hitro in tiho avtomatsko ostrenje. Če boste objektiv serije DA* namestili na Pentax K10D, bo samodejno preklopil na delovanje s pomočjo SDM tehnologije, na ostalih Pentax DSLR kamerah pa bo deloval s pomočjo motorja, vgrajenega v telo kamere.
Tako kot kamera Pentax K10D sta tudi nova objektiva dodatno zatesnjena proti vdoru prahu ali vode, in omogočata uporabo tudi v dežju ali prašnem okolju. Prav tako omogočata tudi uporabo Pentax Quick-Shift fokus sistema, ki omogoča takojšnji (brez dodatnih preklopov ali nastavitev) ročni popravek avtomatskega ostrenja (oz. preklop v način ročnega ostrenja) z vrtenjem obroča. Funkcija je na voljo tako v klasičnem, kot tudi v SDM načinu delovanja.

smc Pentax DA* 16-50mm F2,8 ED AL IF SDM
Ko objektiv namestite na Pentax DSLR kamero, dobite zoom obseg od 24,5 do 76,5 mm (3,1x), preračunano v 35 mm format. Mešanica ultra širokokotnega in srednjega telefoto objektiva z odlično svetlobno vrednostjo omogoča uporabo kot standardni objektiv za različne priložnosti, kot so fotografiranje pokrajine ali portretov.smc Pentax DA* 50-135 F2,8 ED IF SDM
Ko objektiv namestite na Pentax DSLR kamero, dobite zoom obseg od 76,5 do 207 mm (2,7x), preračunano v 35 mm format. V kombinaciji z zaslonko F2,8 predstavlja odličen telefoto zoom objektiv za fotografiranje portretov, športa ali prireditev. Trije vgrajeni ED elementi minimizirajo nezaželeno kromatsko aberacijo, poseben premaz leč pa preprečuje notranje odboje svetlobe in minimizira Ghost efekt.


Komentarji
Peter Bernik (@Noob) 22. februar 2007 13:47
Končno tudi supersonični objektivi pri Pentaxu. Zdaj bodo imeli zahtevnejši uporabniki kaj pametnega za naviti na k10d. Kombinacija pa pokrije praktično vse potrebe povprečnega (v mislih imam splošno rabo, za šport in wildlife pač zmanjka malo mm v tele območju recimo), zahtevnega amaterja.
uzp6 (@uzp6) 22. februar 2007 13:53
ne vem zakaj je tako težko narediti low bucget objektiv za canon (in nasploh) navoj s 16mm.... Ker tale tut gotov ni tko pocen...
Matjaž Milharčič (@MatH) 22. februar 2007 14:12
... lučko pržgem
pa spet začnem
denarčke štejem
denarčke štejem...
iztok (@izo) 22. februar 2007 16:53
aha, počasi kapljejo tudi novi objektivi. hitro ostrenje bo verjetno velik plus glede na dozdejšnje stanje, if pa vrjetni pomeni internal focusing, ker je tudi zelo ok, saj se gibljejo le zadnje, manjše leče, kar pomeni večjo hitrost in lažji uporabi filtrov spredaj- spredaj se leče fiksne.
samo še cene je treba zvedet, pa kdja bi lahko človek to kupil v slo, recimo.
iztok (@izo) 22. februar 2007 17:00
pa še to očitno pride:

smc Pentax-DA* 200mm f2.8 ED IF SDM
smc Pentax-DA* 300mm f4 ED IF SDM
smc Pentax-DA* 60-250mm f4 ED IF SDM
smc Pentax-DA 35mm f2.8 Macro Limited

http://www.akam.no/nyhet/objektiver/nye_objektiver-_digitalt_mellomformat_og_blits_fra_pentax/36723
Matjaž Milharčič (@MatH) 23. februar 2007 10:14
IF pomeni, da objektiv med ostrenjem ne spreminja oblike/volumna medtem ko je za uporabno filtrov pomembno samo, da se prednja leča ne vrti. Ta pa se že pri Pentaxovem kit objektivu ne vrti.
iztok (@izo) 23. februar 2007 12:10
ja, sej, če ne spreminja volumna, kot praviš, se premika zadnji sklop leč v ohišju, ne spredaj, interno fokusiranje. če sem pa kje falil, me popravte.
Peter Atanackov (@Geo) 23. februar 2007 18:31
IF - internal focus, ne premika se ne zadnja ne sprednja ampak neke lece notri.
Jaka Ješe (@Jaka83) 25. februar 2007 17:37
Kakorkoli, važno da sončna "kapca" in filtri ostanejo na mestu.

Predvsem se zanimam za 50-135mm, čeprav dvomim, da si ga bom lahko v kratkem privoščil (bo treba še veliko delat). Sploh pa vprašanje kdaj bodo na voljo pri nas.
Peter Atanackov (@Geo) 25. februar 2007 18:38
No sej tudi ce mas RF (rear focus) se ti "kapca" pa filter spredaj ne bota vrtela.

Drugace bodo pa ti objektivi prisli na trg Maja in pri nas bojo mogoce par dni kasneje kot v Ameriki prisli na police.
Peter Bernik (@Noob) 25. februar 2007 20:02
Če bo dobava kot pri k10d, ne pričakujte objektivov ( v zadostnih količinah) do jeseni;).
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.