Canon EOS-1D Mark III

Canon je s predstavitvijo digitalnega zrcalno-refleksnega fotoaparata EOS-1D Mark III postavil nov standard v profesionalni fotografiji. Naslednik modela EOS-1D Mark II se ponaša s hitrostjo zajema 10 posnetkov na sekundo in z ločljivostjo 10,1 milijona točk ter omogoča zaporedno slikanje do 110 fotografij v formatu JPEG (30 v formatu RAW). Temelj hitrosti in visoke ločljivosti fotoaparata sta dva slikovna procesorja DIGIC III, ki prvič omogočata 14-bitno slikovno obdelavo pri aparatih serije EOS. (Sporočilo za javnost)

Serija EOS-1 je bila tokrat deležna obsežne tehnološke prenove, s katero je pridobila vrsto novih zmogljivosti in naprednih lastnosti, kot je 3-palčni zaslon LCD z možnostjo kadriranja Live View, EOS-ov integrirani sistem čiščenja tipala, novi sistem 19-točkovnega samodejnega ostrenja in 63-consko merjenje svetlobe. Tipalo CMOS velikosti APS-H (28,1x18,7 mm) omogoča večji razpon občutljivosti ISO od 100 do 3200, ki ga je mogoče povečati na L:50 in H:6400.

»EOS-1D Mark III predstavlja združitev vseh znanj, ki jih je Canon pridobil v času 20-letnega razvoja sistema EOS,« je dejal Tsunemara Ohara, višji generalni direktor fotografskega razvojnega centra pri Canonu. »Snovanje tega fotoaparata se je začelo z nepopisanim listom. Izboljšali smo vse plati fotografskega procesa in znova preučili vsako oblikovno odločitev, kar nas je pripeljalo do fotoaparata EOS s poznano ergonomijo in izboljšanimi lastnostmi. Naši razvojni inženirji so navdušeni nad rezultatom.«

Ključne lastnosti Canona EOS-1D Mark III
• Tipalo CMOS z ločljivostjo 10,1 milijona točk in velikostjo APS-H
• Hitrost 10 posnetkov/sekundo do 110 posnetkov
• Dva procesorja DIGIC III
• Novi sistem 19-točkovnega ostrenja
• Integrirani čistilni sistem EOS
• ISO 3200 (razširljiv na H:6400)
• 3-palčni LCD-zaslon z načinom Live View
• Večje in svetlejše iskalo
• Prednastavljeni slikovni načini

Dodatne informacije:

Izbira profesionalcev
Serija EOS-1D je izredno priljubljena med vodilnimi svetovnimi športnimi in reportažnimi fotografi, prav tako pa velja za prvo izbiro agencij, kot so AFP, Getty in Reuters. »Prijetno je sodelovati s Canonovimi strokovnjaki, saj znajo prisluhniti fotografom. Prav zaradi njihove natančnosti in stalnih inovacij pa je sistem EOS najboljša izbira,« je pojasnil Stephen Munday, direktor poslovanja v podjetju Getty Images.

Izjemna kakovost posnetkov
Canova procesorja DIGIC III zagotavljata hitrost, odzivnost in neprimerljivo kakovost. EOS-1D Mark III je na fotografiranje pripravljen v 0,2 sekunde po vklopu in lahko obdela več kot 100 milijonov točk slikovnih podatkov na sekundo. Pri tem hitro prazni medpomnilnik, kar mu omogoča zajeti 110 zaporednih posnetkov. Slike so deležne 14-bitne obdelave z največjo barvno globino 16.384 tonov na točko, v primerjavi z 12-bitno obdelavo, ki proizvede samo 4.096 tonov.

Tretja generacija tipala CMOS ima novo obliko točk, deluje skupaj z integriranim vezjem zmanjševanja šuma in omogoča visoko kakovost fotografij pri občutljivosti ISO 3200. Možnost razširitve na H:6400 je idealna za okolja, kjer je uporaba bliskavice prepovedana ali nezaželena.

Večja natančnost in nadzor
Canon je nadgradil svoj sistem ostrenja z 19-točkovnim samodejnim ostrenjem pri največji optični jakosti f/2.8. Na voljo je dodatnih 26 pomožnih točk ostrenja, ki pomagajo sistemu AF izboljšati natančnost.

Kot odgovor na potrebe profesionalnih uporabnikov je na hrbtni strani ohišja namenski gumb AF, ki omogoča takojšen vklop ali izklop samodejnega ostrenja. Iskalo je zdaj svetlejše in ponuja širši zorni kot. Nov sistem 63-conskega merjenja svetlobe pa omogoča fotografom večji nadzor osvetlitve.

Nov zaslon LCD z možnostjo Live View
Svetel 3-palčni zaslon LCD ima ločljivost 230.000 točk. Novost v seriji EOS je način Live View, ki omogoča kadriranje s pomočjo zaslona LCD, kar je še posebej priročno pri nerodnih položajih.

Menijski sistem fotoaparata EOS-1D Mark III je bil zaradi izkoriščanja večjega zaslona deležen popolne prenove. Uporabnikom je za shranjevanje nastavitev, potrebnih pri vsakdanjem delu, na voljo 57 prilagodljivih načinov fotografiranja. Nov meni My Menu omogoča hiter dostop do najpogostejših nastavitev.

Nastavitve dodatne opreme, kot sta nova bliskavica Speedlite 580EX II in brezžični prenašalec datotek WFT-E2, so možne preko zaslona fotoaparata.

Popolna zanesljivost
EOS-1D Mark III vključuje vrsto praktičnih izboljšav za profesionalne fotografe. Življenjska doba zaklopa je tako podaljšana za 50 odstotkov na 300.000 proženj. Ohišje je zaščiteno z magnezijevo zlitino ter s tesnili proti prahu in vlagi. Integrirani čistilni sistem EOS odstranjuje prašne delce s tipala in zmanjša pogostost ročnih posegov. Da ne pride do napak pri shranjevanju posnetkov, se ob odprtju pokrova pomnilniške kartice sproži zvočni alarm in pojavi opozorilo na zaslonu. Na voljo sta izhod video in priključek USB 2.0.

Združljivost in oprema
Canon z novim fotoaparatom predstavlja tudi novosti v dodatni opremi za sistem EOS:

• Hitri širokokotni objektiv EF 16-35mm f/2.8L II USM
• Bliskavica Speedlite 580EX II – nadgradnja modela 580EX, ki je zaščitena pred vremenskimi vplivi
• Brezžični prenašalec datotek WFT-E2 – manjši, lažji in bolj prilagodljiv od svojega predhodnika, fotografom pa omogoča hitrejše delo s prenosom posnetkov med delom
• Varnostni komplet OSK-E3 – preverja avtentičnost posnetkov in podpira šifriranje za dodatno varnost

Programska oprema
EOS-1D Mark III je na voljo z obsežnim paketom programske opreme za podporo fotografskemu delu. Vanj je vključen tudi program Digital Photo Professional (DPP), zmogljiv pretvornik slik v formatu RAW, ki omogoča popoln nadzor obdelave posnetkov. DPP ima integrirane funkcije fotoaparata, kot sta brisanje sledi prašnih delcev in slikovni načini. Kameri so prav tako priloženi EOS Utility, ImageBrowser/Zoom Browser in Photostitch.

Podrobnejši tehnični podatki in fotografije fotoaparata EOS-1D Mark III so na voljo na spletni strani www.canon-erc.com/gen/techpaper.
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.