Olympus E-410

Canon EF 16-35mm f/2.8L USM

Novi Olympusov model E-410 se v primerjavi z drugimi tovrstnimi modeli odlikuje po izjemni kompaktnosti, najsodobnejši tehnologiji in sijajnem delovanju.
Gre za naslednika modela E-400, od katerega pa se ta najbolj kompaktni digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat na svetu razlikuje predvsem po tem, da je opremljen tudi s funkcijo Live Preview, to je z možnostjo predogleda žive slike. Ta mu omogoča dodatno gibljivost in fotograf tako pri sestavljanju kompozicije ni več omejen samo na gledanje skozi iskalo, kot to velja za večino digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov, ampak lahko sestavi kompozicijo direktno na velikem 2,5-palčnem / 6,4-centimetrskem zaslonu LCD HyperCrystal.  Ker je fotoaparat skladen s standardom štirih tretjin, so fotografu na voljo številni izjemni objektivi in drug pribor za razširitev uporabnosti fotoaparata. (Sporočilo za javnost)

Novi Olympusov model E-410 se v primerjavi z drugimi tovrstnimi modeli odlikuje po izjemni kompaktnosti, najsodobnejši tehnologiji in sijajnem delovanju.

Gre za naslednika modela E-400, od katerega pa se ta najbolj kompaktni digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat na svetu razlikuje predvsem po tem, da je opremljen tudi s funkcijo Live Preview, to je z možnostjo predogleda žive slike. Ta mu omogoča dodatno gibljivost in fotograf tako pri sestavljanju kompozicije ni več omejen samo na gledanje skozi iskalo, kot to velja za večino digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov, ampak lahko sestavi kompozicijo direktno na velikem 2,5-palčnem / 6,4-centimetrskem zaslonu LCD HyperCrystal.  Ker je fotoaparat skladen s standardom štirih tretjin, so fotografu na voljo številni izjemni objektivi in drug pribor za razširitev uporabnosti fotoaparata. Novo tipalo Live MOS profesionalne kakovosti z 10 megapiksli zagotavlja izjemno ostro sliko ne glede na pogoje fotografiranja. Nova je tudi naprava za obdelavo slike, ki je izjemno učinkovita pri odpravljanju šumov, saj dramatično izboljša rezultate fotografiranja in izpopolni kakovost slike. Seveda pa je tudi model E-410, kot vsi modeli fotoaparatov sistema E-System, opremljen s patentiranim protiprašnim filtrom Supersonic Wave. Zato uporabniki tega fotoaparata lahko kar pozabijo na skrbi zaradi prahu, ki bi lahko škodljivo vplival na fotografije.
 
Izjemno kompakten z najsodobnejšo tehnologijo
Kot eden najmanjših in najlažjih digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov na svetu s funkcijo Live Preview za predogled žive slike zagotavlja E-410 fotografu odločilno prednost. V kombinaciji z ultrakompaktnimi objektivi ta fotoaparat praktično ne pomeni več ovire pri mobilnosti. Je primeren sopotnik na izletih, počitnicah, skratka pri opravljanju raznovrstnih fotografskih zadolžitev, tudi tistih, pri katerih vas bi velik in težek fotoaparat oviral ali vam celo onemogočil, da izrabite priložnost za dobro fotografijo.

Funkcija Live Preview za predogled žive slike je na voljo tako pri samodejnem ostrenju (AF) kot pri ročnem ostrenju (MF) ter omogoča sestavljanje in preverjanje kompozicije direktno na 2,5-palčnem / 6,4-centimetrskem zaslonu LCD HyperCrystal. Funkcija AF je na voljo ob enostavnem pritisku na tipko AEL/AFL. V tem primeru se zrcalo za trenutek zloži navzdol, nato pa takoj po meritvi AF vrne nazaj. Opcija MR pa omogoča izjemno natančno ostrenje, saj lahko sliko na zaslonu LCD povečate za 6-krat ali celo za 10-krat. Kot nalašč za makro fotografije!

Pri razvoju tega fotoaparata je bil še poseben poudarek na izboljšanju slike in zmanjševanju šumov na sliki. Rezultat vgradnje nove naprave za obdelavo slike in novega tipala je neverjetno jasna slika z 10 megapiksli z natančno reprodukcijo barv, ob hitrejši obdelavi slike in manjši porabi energije. Možno je zaporedno fotografiranje s hitrostjo do 3 posnetkov/sekundo, ob shranjevanju do sedmih slik RAW v medpomnilniku v načinu ‘burst’.

Izjemno udobno rokovanje
Čeprav E-410 zadovoljuje praktično vse potrebe zahtevnih fotografov, to še ne pomeni, da mora biti rokovanje z njim zapleteno. Razen številnih možnosti za ročno nastavljanje parametrov, vključno s povsem ročnim nastavljanjem za neomejeno ustvarjalnost, je z 32 uporabniku prijaznimi tematskimi programi poskrbljeno tudi za udobje v najrazličnejših situacijah. Med tematskimi programi, ki so na voljo, so na primer programi portret, makro, podvodni širokokotni in podvodni makro, pa tudi xD panorama. Fotograf lahko izbira med različnimi barvnimi načini in črno-belimi filtri. Še več, funkcija Live Preview uporabniku omogoča, da pred fotografiranjem opravi včasih nadležne, nujne prilagoditve ekspozicije ali kompenzacijo beline, in to ob gledanju slike na zaslonu LCD. To je izjemno redko udobje, kot dobro vedo fotografi, ki bodo gotovo navdušeni nad priročnostjo, ki jo prinaša novi model E-410.

Pri shranjevanju podatkov ima uporabnik na voljo dve možnosti: v E-410 lahko uporablja tako pomnilniške kartice CompactFlash kot tudi xD-Picture Cards. Tisti, ki so pred E-410 uporabljali Olympusove kompaktne fotoaparate, bodo lahko še naprej uporabljali iste kartice. In da ne bo težav s sporazumevanjem znotraj Evrope, lahko uporabnik izbira med 10 jeziki v fotoaparatu ali pa izbere ustreznega med dodatnimi 15 jeziki in si ga naloži v fotoaparat.

Intuitivno razvrščene tipke in stikala zagotavljajo, da se bo vsak fotograf v najkrajšem času navadil na novi fotoaparat E-410. Vsak lahko tudi izbere sebi ustrezen prikaz podatkov na zaslonu – od prikaza samo tistih osnovnih, ki začetniku zadostujejo, do prikaza vseh podatkov. Še ena odlika, zaradi katere je ta fotoaparat tako prijazen do uporabnika. Poskrbljeno je tudi za hiter prenos podatkov med fotoaparatom in računalnikom - Hi-Speed USB zagotavlja hitrost do 480 MBit/s.

Širok izbor pribora
Uporabniki pri izbiranju pribora skorajda ne naletijo na omejitve, saj je E-410 kompatibilen s sistemom štirih tretjin, standardom, ki ga podpira vedno večje število družb in ki zagotavlja popolno kompatibilnost objektivov različnih proizvajalcev. S tem modelom pa je možno uporabljati tudi skoraj ves pribor za sistem E-System – od prvovrstnih skoraj telecentričnih objektivov za najrazličnejša fokusna območja, vse od ribjega očesa do ultrazooma. Ker so objektivi, skladni s standardom štirih tretjin, izdelani namensko za posebne zahteve digitalne fotografije, omogočajo fotografiranje z bolj odprto zaslonko, ob tem pa so manjši in manj okorni od enakih objektivov, ki niso skladni s standardom štirih tretjin.

E-410 je opremljen z zelo vzdržljivo baterijo za polnjenje, ki zagotavlja dovolj energije – tudi takrat, ko delate nadure … Za tiste, ki bi radi ovekovečili osupljive motive v globini do 40 m pod vodno gladino, pa je na voljo tudi podvodno ohišje PT-E03. Pri takih podvigih boste še kako znali ceniti svetel predogled slike na zaslonu, ki jo omogoča funkcija Live Preview: ob natančnem prikazu podrobnosti boste lažje sestavili boljšo kompozicijo in šele nato posneli sliko. S tem je konec obdobja ugibanja na področju podvodne digitalne zrcalno-refleksne fotografije ...

Razen edinstvenosti, ki jo pri tem na svetu najbolj kompaktnem digitalnem zrcalno-refleksnem fotoaparatu prinaša možnost predogleda žive slike s funkcijo Live Preview, ima E-410 na svoji strani še dva zelo prepričljiva argumenta. To je namreč zelo učinkovito tipalo za sliko in nova, hitra naprava za sliko z izjemno učinkovitim odstranjevanjem šumov, kar ambicioznemu fotografu zagotavlja izjemne rezultate glede kakovosti slike, obenem pa je rokovanje s tem novim fotoaparatom veliko lažje, kot bi to pričakovali. K vsemu temu pa je treba prišteti še osupljivo mobilnost zaradi ugodnih mera in teže fotoaparata. Ta privlačni novi član družine E-System bo v trgovinah na voljo junija 2007.

Olympus E-410 digital SLR – osnovne značilnosti:
• lahek in kompakten s funkcijo Live Preview
• 10 megapikslov Live MOS tipalo
• Nova elektronika za obdelavo slike
• Hi-Speed USB 2.0
• 2,5-palčni / 6,4-centimetrski zaslon LCD HyperCrystal
• Protiprašni filter Supersonic Wave
• Dve reži za pomnilniške kartice (za xD-Picture Card in CompactFlash)
• 32 tematskih programov (vključno s  5 načini ekspozicije, 7 ustvarjalnimi programi in z 20 tematskimi programi)
• Vgrajena izskločna bliskavica (GN 10)
• 3 posnetki/sek s shranjevanjem do sedmih slik RAW v medpomnilniku
• Nastavitev beline z eno tipko
• Funkcija zaklepanja AF
• Funkcija predogleda globine polja
• Digitalni ESP v 49 točkah
• Funkcija multi korekture ekspozicije (bracketing)
• Prikaz podatkov na zaslonu (za začetnike in za zahtevnejše uporabnike)
• Prikaz podrobnih informacij o sliki s histogramom med predvajanjem slik
• Skladen s standardom štirih tretjin
• Kot dodatna oprema na voljo tudi podvodno ohišje (PT-E03) 
Objektivi iz serije Olympus E-System*:

Profesionalni objektivi Top Pro
• ZUIKO DIGITAL ED 7-14 mm (14-28 mm) 1:4,0
• ZUIKO DIGITAL ED 35-100 mm (70-200 mm) 1:2,0
• ZUIKO DIGITAL ED 90-250 mm (180-500 mm) 1:2,8
• ZUIKO DIGITAL ED 150 mm (300 mm) 1:2,0
• ZUIKO DIGITAL ED 300 mm (600 mm) 1:2,8

Profesionalni objektivi Pro
• ZUIKO DIGITAL 11-22 mm (22-44 mm) 1:2,8-3,5
• ZUIKO DIGITAL 14-54 mm (28-108 mm) 1:2,8-3,5
• ZUIKO DIGITAL ED 50-200 mm (100-400 mm) 1:2,8-3,5
• ZUIKO DIGITAL ED 8 mm (16 mm) 1:3,5 ribje oko
• ZUIKO DIGITAL ED 50 mm (100 mm) 1:2,0 makro

Standardni objektivi
• ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm (28-84 mm) 1:3,5-5,6
• ZUIKO DIGITAL 14-45 mm (28-90 mm) 1:3,5-5,6
• ZUIKO DIGITAL ED 18-180 mm (36-360 mm) 1:3,5-6,3
• ZUIKO DIGITAL 40-150 mm (80-300 mm) 1:3,5-4,5
• Izjemno kompaktni ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm (80-300 mm)
1:4,0-56
• ZUIKO DIGITAL 35 mm makro (70 mm) 1:3,5

* V oklepaju so podane enakovredne vrednosti za 35-milimetrski fotoaparat


Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.