Olympus E-510

Govorimo lahko o premišljenosti, vrhunskih tehnoloških značilnostih in odličnemu sožitju najsodobnejših tehnologij. Vse značilnosti Olympusovega novega model E-510 lahko povzamemo z eno samo besedo: odlično! Naslednik modela E-500 omogoča fotografu boljše in lažje sestavljanje kompozicije, saj se v nasprotju z večino običajnih digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov lahko pohvali s funkcijo Live Preview, tj. s predogledom žive slike na 2,5-palčnem / 6,4-centimetrskem zaslonu LCD HyperCrystal.
Olympus pa je še na en način dokazal, da je vodilni na področju tehnologije, in sicer z vgradnjo stabilizatorja slike v fotoaparat.  (Sporočilo za javnost)

Govorimo lahko o premišljenosti, vrhunskih tehnoloških značilnostih in odličnemu sožitju najsodobnejših tehnologij. Vse značilnosti Olympusovega novega model E-510 lahko povzamemo z eno samo besedo: odlično! Naslednik modela E-500 omogoča fotografu boljše in lažje sestavljanje kompozicije, saj se v nasprotju z večino običajnih digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov lahko pohvali s funkcijo Live Preview, tj. s predogledom žive slike na 2,5-palčnem / 6,4-centimetrskem zaslonu LCD HyperCrystal.

Olympus pa je še na en način dokazal, da je vodilni na področju tehnologije, in sicer z vgradnjo stabilizatorja slike v fotoaparat. Ker je ta vgrajen direktno v osnovo fotoaparata, draga vgradnja stabilizatorjev v posamezne objektive preprosto ni več potrebna. Preizkusite neverjetno boljše rezultate fotografiranja, ki jih je omogočila nova naprava, ki omogoča izjemno učinkovito odpravljaje šumov in s tem dramatično izboljša kakovost slike. Kot pri vseh fotoaparatih sistema E-System pa je tudi E-510 varen pred prahom. Tudi vanj je, tako kot v vse Olympusove fotoaparate po letu 2003, vgrajen patentirani protiprašni filter Supersonic Wave. Novo tipalo za sliko Live MOS, ki je vgrajeno v ta s standardom štirih tretjin skladni fotoaparat, zagotavlja zelo kakovostno in izjemno natančno sliko z 10 megapiksli.
 
Napredna tehnologija za izjemno sliko
Zadovoljite se le z najnovejšim na področju slikovne tehnologije. Olympus, ki opravičuje svoj sloves ene vodilnih družb na področju digitalne fotografije, je opremil ohišje fotoaparata E-510 s stabilizatorjem slike,  tako da so lahko objektivi brez njega. To pri drugih D-SLR sistemih ni običajno. Zdaj boste lahko fotografirali tudi z dolgimi časi ekspozicije ali velikimi povečavami, ne da bi vas skrbelo, ali bo slika zabrisana, ker nimate pri roki stativa. Vse, kar potrebujete, da bi to preprečili, je namreč že vgrajeno v fotoaparat. Gre skratka za zelo pomemben dodatek fotoaparatom sistema E-System, s pomočjo katerega boste uživali v naravni reprodukciji barv in v izjemno učinkovitem sistemu odstranjevanja šumov.

Funkcija Live Preview za predogled žive slike je še ena novost, ki pelje digitalno zrcalno-refleksno fotografijo v novo, razburljivo smer. S to funkcijo  bo slika ostra kot še nikoli. Fotografijo si je možno ogledati na 2,5-palčnem / 6,4-centimetrskem zaslonu LCD HyperCrystal pri 6-kratni ali celo 10-kratni povečavi med ročnim ostrenjem, kar zagotavlja, da bodo slike vedno ostre. Samodejno ostrenje je enostavno – ob pritisku na tipko AEL se zrcalo hitro pomakne navzgor in nato spet navzgor, med tem pa fotoaparat izmeri fokus za samodejno ostrenje in že lahko fotografirate. Pa še nekaj: skrb, da boste zamudili odličen prizor, ni več potrebna: izjemna hitrost obdelave slike omogoča fotografiranje s hitrostjo 3 posnetkov na sekundo, s shranjevanjem sedmih slik RAW v medpomnilnik v načinu ‘burst’.

Udobje in nadzor
Zakaj si ne bi privoščili malo udobja s tem zanimivim fotoaparatom? Omogoča namreč udobno preverjanje tako ekspozicije kot tudi kompenzacije beline direktno za zaslonu LCD, kar pomeni, da je  nastavljanje popolne osvetlitve in barv povsem enostavno. Na voljo vam je tudi histogram, če želite še bolj natančno nastaviti ekspozicijo. E-510 je namreč edinstven: ne le, da lahko zadovolji najbolj zahtevnega profesionalnega fotografa, ki prisega na ročno nastavljanje vseh parametrov, ampak ponuja tudi 18 tematskih programov za tiste, ki si želijo stvar poenostaviti (med njimi so npr. tudi programi makro in xD panorama) Tako se lahko fotografske akcije loti prav vsakdo. Dodatni barvni načini ter črno-beli filtri so še ena dimenzija ustvarjalnih možnosti, ki jih ponuja E-510.

Možnosti je več tudi pri shranjevanju podatkov. E-510 je namreč opremljen z režama za dve vrsti pomnilniških kartic, tako xD-Picture Card kot tudi CompactFlash. To bo še posebej všeč tistim, ki so do zdaj uporabljali Olympusove kompaktne fotoaparate, saj bodo lahko uporabljali iste kartice. Poleg tega kartice omogočajo tudi uporabo tematskega programa xD panorama. Meni v fotoaparatu je v 10 jezikih, če pa med njimi ni vašega jezika, ga boste zagotovo našli med dodatnimi 15, ki so na voljo za nalaganje preko interneta. Hi-Speed USB zagotavlja izjemno hiter prenos slik v računalnik ali tiskalnik za fotografije. Prepričani ste lahko, da boste od zdaj naprej posneli izvrstne fotografije tudi v najtežjih pogojih. Funkcija multi kotekture ekspozicije z E-510 namreč omogoča fotografiranje z različnimi nastavitvami beline in ekspozicije, ter pet posnetkov z različnimi fokusi. Tako boste lahko med posnetimi fotografijami izbrali tiste najboljše. Verjetnost, da boste posneli odlično fotografijo tudi v najbolj negotovih pogojih, je tako veliko večja.

Velika izbira dodatne opreme
E-510, ki je opremljen z zelo vzdržljivo baterijo za polnjenje, je pravi član družine digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov E-System. To pomeni, da je skladen praktično z vso opremo, ki je na voljo znotraj sistema E-System. Ker je izdelan skladno z določili standarda štirih tretjin, ga je mogoče kombinirati s številnimi skoraj telecentričnimi objektivi, ki so namensko zasnovani za specifične potrebe digitalne fotografije in zagotavljajo, da je slika pravih barv, ostrine in svetlosti od roba do roba. Navdušeni boste nad superiornostjo tega izredno prilagodljivega in obsežnega sistema objektivov, bliskavic in druge opreme.

Olympus E-510 je najnovejši dokaz Olympusove zavezanosti k odličnosti in natančnosti na področju fotografije. Funkcija Live Preview za predogled žive slike in vgrajeni stabilizator za še bolj ostro fotografijo v neugodnih pogojih, nova elektronika za obdelavo slike za izjemno odpravljanje šumov in vsesplošno boljše rezultate – vse to priča, da gre za model, ki je največ, kar lahko digitalna zrcalno-refleksna fotografija ponudi profesionalnemu fotografu. Ta nova pridobitev serije E-System, ki bo pri vseh vzbudila osuplost, bo v prodaji julija 2007.

Olympus E-510 D-SLR – osnovne značilnosti:
• Digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat z vgrajenim stabilizatorjem slike
• Tipalo Live MOS z 10 megapiksli
• Funkcija Live Preview
• Nova elektronika za obdelavo posnetka
• Hi-Speed USB 2.0
• 2,5-palčni / 6,4-centimetrski zaslon LCD HyperCrystal
• Protiprašni filter Supersonic Wave
• 28 tematskih programov (vključno s  5 načini ekspozicije, 5 ustvarjalnimi programi in 18 tematskimi programi)
• Vgrajena izskločna bliskavica (GN 10)
• 3 posnetki/sek s shranjevanjem do sedmih slik RAW v medpomnilniku
• Funkcija zaklepanja AF
• Funkcija predogleda globine polja
• Funkcija multi korekture ekspozicije (Bracketing)
• Prikaz podrobnih informacij o sliki s histogramom med predvajanjem slik
• Skladen s standardom štirih tretjin – kompatibilen praktično z vsem sistemskim priborom, ki je na voljo

Olympus E-System lens line-up*:

Profesionalni objektivi Top Pro
• ZUIKO DIGITAL ED 7-14 mm (14-28 mm) 1:4,0
• ZUIKO DIGITAL ED 35-100 mm (70-200 mm) 1:2,0
• ZUIKO DIGITAL ED 90-250 mm (180-500 mm) 1:2,8
• ZUIKO DIGITAL ED 150 mm (300 mm) 1:2,0
• ZUIKO DIGITAL ED 300 mm (600 mm) 1:2,8

Profesionalni objektivi Pro
• ZUIKO DIGITAL 11-22 mm (22-44 mm) 1:2,8-3,5
• ZUIKO DIGITAL 14-54 mm (28-108 mm) 1:2,8-3,5
• ZUIKO DIGITAL ED 50-200 mm (100-400 mm) 1:2,8-3,5
• ZUIKO DIGITAL ED 8 mm (16 mm) 1:3,5 ribje oko
• ZUIKO DIGITAL ED 50 mm (100 mm) 1:2,0 makro

Standardni objektivi
• ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm (28-84 mm) 1:3,5-5,6
• ZUIKO DIGITAL 14-45 mm (28-90 mm) 1:3,5-5,6
• ZUIKO DIGITAL ED 18-180 mm (36-360 mm) 1:3,5-6,3
• ZUIKO DIGITAL 40-150 mm (80-300 mm) 1:3,5-4,5
• Izjemno kompaktni ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm (80-300 mm)
1:4,0-5,6
• ZUIKO DIGITAL 35 mm makro (70 mm) 1:3,5

* V oklepaju so podane enakovredne vrednosti za 35-milimetrski fotoaparat
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.