Canon PowerShot S5 IS

Canon je predstavil digitalni fotoaparat PowerShot S5 IS z 12-kratno optično povečavo in ločljivostjo tipala 8 milijonov točk. Nov kompaktni aparat je od prejšnjega modela podedoval tehnologijo stabilizacije slike, optiko profesionalne kakovosti in napredne funkcije snemanja videa ter jim dodal velik nabor funkcionalnosti, ki povečujejo uspešnost posnetkov vsakega fotografa.

Odlikujejo ga Canonov slikovni procesor DIGIC III, tehnologija prepoznavanja obrazov za izboljšano ostrenje, osvetlitev in optimizirano zmogljivost bliskavice pri fotografiranju ljudi ter nova funkcija odstranjevanja učinka rdečih oči na posnetkih. Povečana občutljivost tipala na vrednosti ISO 800-1600 pa dopolnjuje sistem optične stabilizacije slike in poveča zmožnosti fotografiranja pri šibki osvetlitvi. (Sporočilo za javnost)

Med drugimi izboljšavami so še vrtljiv 2,5-palčni zaslon LCD, dodatni fotografski načini in podaljšan čas snemanja videov. Kompaktna zasnova vključuje nastavek za zunanjo bliskavico serije Canon EX Speedlite, poleg tega pa je mogoče na objektiv namestiti širokokotne, tele- in makro konverterske leče.

Ključne lastnosti:
• 12-kratna optična povečava z ultrasoničnim pogonom USM in UD-leče
• Optični stabilizator slike (IS)
• Tipalo CCD z 8 milijoni točk
• Procesor DIGIC III z napredno tehnologijo zmanjševanja šumov in prepoznavanjem obrazov
• Odstranjevanje učinka rdečih oči med pregledovanjem posnetkov
• Vrtljiv 2,5-palčni zaslon LCD visoke ločljivosti
• Daljši video posnetki s stereo zvokom in funkcijo fotografiranja med snemanjem
• 22 fotografskih načinov, vključno z ročnim nadzorom in načinom Super Macro na razdalji 0 cm od motiva
• Visoka občutljivost tipala ISO 1600 in samodejno nastavljanje vrednosti ISO
• Združljivost s konverterji in bliskavicami Canon EX Speedlite
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatne informacije

Vrhunska optika
12-kratni optični zoom (f/2.7-f/3.5, 36-432 mm) je deležen enake vrhunske tehnologije, kot jo uporabljajo profesionalni objektivi EF:
• Optični stabilizator slike preprečuje neostre fotografske posnetke in zmanjšuje tresenje pri snemanju videa. Canonova tehnologija IS fotografom omogoča slikanje pri do 3 stopnje nižjih hitrostih.
• Ultrasonični motor (USM) omogoča hitro in odzivno zoomiranje s skoraj neslišnim delovanjem, kar preprečuje pojav motečega zvoka v filmih in omogoča slikanje divjih živali.
• UD-leče omejujejo kromatsko aberacijo pri večjih goriščnicah in zagotavljajo zvesto reprodukcijo barv in ostrino.
Z dodatnimi tele- in širokokotnimi konverterji je mogoče doseči goriščnice od 27 pa vse do 648 mm (ustreza vrednosti 35 mm formata). Makro fotografijo omogoča način Super Macro z minimalno razdaljo 0 cm in dodaten makro objektiv 500D (58 mm). Funkcija Safety Zoom dopušča večjo povečavo brez interpolacije, ki vpliva na kakovost posnetkov. Fotografirati je mogoče z do 24-kratno povečavo, ki zagotavlja dovolj veliko ločljivost za fotografije velikosti 10x15 cm. Funkcija digitalnega tele-konverterja omogoča dodatno povečavo (1.6x ali 2x), pri tem pa ne vpliva na osvetlitev tako kot optični tele-koverterji.

Nove tehnologije za boljše fotografije
Procesor DIGIC III prinaša vrsto novih lastnosti, ki zagotavljajo boljšo kakovost posnetkov. Prepoznavanje obrazov AF/AE/FE samodejno zazna do 9 obrazov v motivu in optimizira ostrenje, osvetlitev in zmogljivost bliskavice. Sistem je natančen tudi pri slikanju velikih skupin ali takrat, ko se subjekti gibljejo. To funkcijo je mogoče vključiti tudi pri snemanju videov, kar je edinstvena lastnost modela PowerShot S5 IS.

Odstranjevanje učinka rdečih oči na posnetkih dopolnjuje funkcijo preprečevanja rdečih oči med slikanjem z bliskavico. V načinu pregledovanja fotografij za analizo posnetka uporablja funkcijo prepoznavanja obrazov in odstrani morebitne rdeče oči. Funkcija dopušča tudi ročni nadzor.

Fotografska vsestranskost
Canon je na podlagi želja uporabnikov zaslon LCD povečal na 2,5 palca, ločljivost pa izboljšal na 207.000 točk. Zaslon je mogoče vrteti v vse smeri, kar omogoča fotografiranje iz najbolj nenavadnih položajev.

Izboljšano fotografiranje v slabih svetlobnih razmerah omogoča velika občutljivost tipala (do vrednosti ISO 1600) v kombinaciji z optičnim stabilizatorjem slike in napredno funkcijo odstranjevanja šuma. Aparat lahko tudi samodejno prilagodi vrednost ISO s pritiskom na en sam gumb.

Nastavek za zunanjo bliskavico omogoča uporabo Canonovih bliskavic EX Speedlite ali ločenih bliskavic.

Snemanje videa
PowerShot S5 IS je obdržal poseben gumb, ki omogoča takojšnje snemanje videa brez preklapljanja v video način. Način podaljšanega snemanja je na voljo pri ločljivosti VGA in hitrosti 30 slik na sekundo. Raven snemanja stereo zvoka je odslej nastavljiva s 64 stopnjami, vgrajen pa je tudi zvočni filter za omejevanje zvoka vetra. Fotografirati je mogoče med samim snemanjem videa.

Ustvarjalno fotografiranje
Razširjen nabor 22 fotografskih načinov od popolnoma samodejnega do ročnega s prioriteto zaslonke, prioriteto časa osvetlitve in uporabniški način. Funkcija kategoriziranja posnetkov omogoča enostavnejše upravljanje fotografij, fotoaparat pa jo opravi na podlagi prepoznavanja obrazov in izbranega fotografskega načina.

PowerShot S5 IS prinaša vrsto odličnih lastnosti, namenjenih predvsem naprednejšim fotografom. Način zaporednega snemanja in stalnega ostrenja omogoča spremljanje premikajočih se motivov in fotografiranje s hitrostjo 1,5 posnetka na sekundo. Safety FE preprečuje preosvetlitev posnetkov z bliskavico, Safety MF pa pomaga ostriti v načinu ročnega ostrenja. Fotoaparat omogoča tudi stopnjevanje osvetlitve AEB in prikaz histograma.

;

Komentarji
uzp6 (@uzp6) 11. maj 2007 13:40
men ise zdi dokaj bolano tole vse skupaj... nobenih bistvenih izboljšav že od s2...
Samo Šteharnik (@striker42) 12. maj 2007 13:18
Amerika, Amerika, ...... Kaj ???? Ameriko so že odkrili?
Noob, tudi digitalna fotografija je bila že "davno " odkrita, se pa močno izboljšujejo sposobnosti aparatov iz leta v leto. Ti ni še nihče objesanil? "Ameriko" oz. "bistvene izboljšave" pa boš moral iskati kje drugje....uživaj!
Bolano ?????? Kaj si s tem mislil ? Te boli grlo...
Peter Bernik (@Noob) 12. maj 2007 14:44
Striker42, je vse uredu? Se dobro počutiš?
Uroš Uršej (@Lucifix) 12. maj 2007 14:45
Tudi meni se ne sanja kaj ima Noob tukaj veze

PS: da ne bo pomote, novica je sporočilo za javnost od uradnega zastopnika Canon Slovenija
Marko (@markk) 12. maj 2007 20:01
Hahaha prvovrsten nateg. Dodaš hot-shoe in maš nov model. Hahaha ne morem se nehat smejat.

Kenonaši, kako se pustite tako nategovati? Na suho! ))))))
Marko (@markk) 12. maj 2007 20:05
In še več pikslov na še tako majhen senzor ))) hahaha, aja, sem pozabil, da bo DIGIC III vse tole skompenziral ROFL in pazi to! Večji zaslon. Kot da nima že vsak aparat za 5 jurjev 2.5" ))))
Aleš (@olympus0501) 15. maj 2007 19:36
Bravo Canon s tem fotoaparatom ste naredili zelo dobro potezo ,ker ima nastavek za zunanjo bliskavico !
mk (@Kodry) 18. maj 2007 16:29
priznati moram da sem ze na s2 pogresal hot shoe in bo na tem modelu prisel se kako prav
mogoce me niti ne mika vec toliko v dslr vode in raje ostanem na kompaktu
Alenka (@Ally00r) 2. januar 2009 19:48
Sama imam ta fotoaparat in sem zelo zadovoljna z njim. Dela odlične fotke!
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.