Pentax K100D Super

Pentax predstavlja prenovljeni model DSLR kamere K100D Super, ki v vstopni razred poleg sistema za blaženje tresljajev prinaša tudi sistem za odstranjevanje prahu s svetlobnega tipala. Pentax K100D Super je tako tehnološko najbolje opremljena in izpopolnjena DSLR kamera v vstopnem razredu, saj poleg SR in DR sistemov ponuja še hiter in natančen 11-točkovni AF sistem, lahko in kompaktno ohišje, možnost ISO do 3200 ter združljivost z novimi Pentax SDM objektivi. (Sporočilo za javnost)

Originalni Pentax Shake Reduction (SR) sistem
K100D Super je opremljen z originalnim Pentax sistemom za kompenzacijo tresljajev, ki omogoča ostre posnetke tudi v zahtevnejših svetlobnih pogojih, kot je npr. uporaba teleobjektiva, fotografiranje v slabi svetlobi ali temi brez uporabe dodatne bliskavice ali pri daljših časih osvetlitve. SR sistem s pomočjo magnetnega polja premika CCD tipalo z veliko hitrostjo, glede na podatke iz vgrajenih žiro senzorjev premika. SR sistem deluje z vsemi Pentax objektivi (K, KA, KAF in KAF2 bajonet), s posebnim adapterjem pa tudi z objektivi na navoj.

Originalni Pentax Dust Removal (DR) sistem
DR sistem preprečuje nabiranje prahu na površini svetlobnega tipala (oz. na filtru pred njim), ki je v ta namen premazan s pesebnim Super Protect premazom, ki odbija prašne delce. V kolikor se kakšen delec vseeno znajde na površini tipala ga DR sistem odstrani z močnim tresenjem tipala ob vsakem vklopu kamere.

11-točkovni večpodročni AF sistem
Novi SAFOX VIII 11-točkovni sistem samodejnega ostrenja omogoča izbiro ene od 11 točk ostrenja in z ustrezno izbiro točke ostrenja bo motiv pravilno izostren tudi, če ni v sredini posnetka. AF sistem omogoča izbiro med dvema načinoma delovanja, klasični in sledilni. Slednji omogoča spremljanje premikajočega se motiva, dokler je prožilec pritisnjen do polovice.

Združljivost z novimi Pentax SDM objektivi
K100D Super je združljiv z novimi Pentax SDM objektivi, ki omogočajo natančnejše in hitrejše ostrenje s pomočjo vgrajenega supersoničnega motorja. Če na K100D Super namestite Pentax SDM objektiv, kamera samodejno preklopi na SDM način delovanja.

Samodejna izbira občutljivosti do ISO 3200
K100D Super omogoča samodejno izbiro občutljivosti do vrednosti ISO 3200, kar je trenutno najvišja vrednost, samodejno izbrana glede na podatke o izmerjeni svetlosti motiva ter goriščni razdalji objektiva. Višja ISO vrednost omogoča izbiro krajšega časa osvetlitve v slabih svetlobnih pogojih (šport, dvorane, nočni posnetki).

Funkcija "Auto Picture Mode"
Dobrodošla funkcija za uporabnike, ki želijo visoko kakovost posnetka ter "Point and Shoot" enostavnost uporabe. Pentax-ov "Auto Picture Mode" sistem s pomočjo izračunanih vrednosti različnih parametrov izbranega motiva izbere enega od petih tematskih programov. Uporabniku ni potrebno nastavljati osvetlitvenega časa, vrednosti zaslonke, beline, nasičenosti in kontrastnosti barv in se lahko mirno posveti kompoziciji.

Velik LCD zaslon
K100D Super ima vgrajen 2,5 palčni (6,4 cm) visokoločljiv LCD zaslon z vidnim kotom več kot 140° vertikalno in horizontalno. Ločljivost zaslona 210.000 točk omogoča 12x povečavo posnetka.

CCD tipalo s 6,1 milijoni efektivnih točk

Svetlobno tipalo velikosti 23,5 x 15,7 mm zaradi svoje ne-pregoste razporeditve svetlobnih točk omogoča izredno kakovostne, ostre in barvno bogate posnetke. Lahko izbiramo med dvema osnovnima nastavitvama: "Natural" in "Bright".

Kompaktno, lahko ohišje
Poudarek je na majhni dimenziji in teži ohišja, zato je v kamero vgrajeno ogrodje iz nerjavečega jekla, zunanjost pa prekrita s kakovostno kombinacijo plastike in gume, ki omogočata dober in zanesljiv oprijem.

Svetlo iskalo
K100D Super je opremljen s penta-mirror iskalom, ki vsebuje Pentax-ovo originalno optiko z vgrajeno Natural-Bright-Matte II medlico, ki omogoča svetlo, ostro sliko pri 0,85x povečavi in 96° zornim kotom.

Hitrost zaklopa
Navišja hitrost zaklopa je 1/4000s, sinhronizacijski čas bliskavice 1/180s, omogočena je tudi Bulb funkcija. Za fotografiranje premikajočih se objektov je na voljo zaporedno fotografiranje 2,8 JPEG posnetkov v sekundi, 5 zaporedoma.

Izboljšana priložena programska oprema
Kameri je priložena programska oprema Pentax Photo Laboratory 3 s Silkypix algoritmom za obdelavo RAW posnetkov in Pentax Photo Browser 3 z izboljšanim uporabniškim vmesnikom in hitrejšimi algoritmi za obdelavo podatkov.

Druge lastnosti
- 19 lastnih (Custom) nastavitev
- reža za SD/SDHC spominsko kartico
- Digital/optical funkcija predogleda posnetka
- Možnost izbire med 16-segmentnim Multi Pattern, sredinsko uteženim in točkovnim merjenjem osvetlitve
- Noise Reduction funkcija
- CR-V3 (2 kom) ali AA (4 kosi) napajanje
- USB 2.0 Hi-Speed podatkovni vmesnik
- JPEG ali RAW zapis
- 5 digitalnih filtrov (B/W, Sepia, Slim, Soft in brightness)

Pentax K100D Super bo na voljo predvidoma konec septembra.
Komentarji
uzp6 (@uzp6) 28. junij 2007 19:27
Meni gre to na živce, da se firme tako igrajo... npr. d40X, k100d super, pa kja še....kr eni iksi in super oznake, res bedno. Je pa fino, da jih izpopolnjujejo, sam ne na tak način, moje mnenje. LP!
Matjaž Milharčič (@MatH) 29. junij 2007 14:05
Mah, to je samo obstoječi aparat posodobljen s SDM podporo. Obeh skupaj gotovo ne bodo proizvajali (K110D so že prenehali). Ko pride super na police, bo stari K100D verjetno na razprodaji. Jaz ne vidim nič slabega v tem.
gasper trampus (@gtyrant) 29. junij 2007 18:18
tole je super kamerca
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.