Nikon praznuje 90-to obletnico odličnosti

Letošnje poletje korporacija Nikon praznuje 90 let svojega obstoja. 25. julija leta 1917 je z združitvijo treh optičnih podjetij, najstarejše med njimi je bilo ustanovljeno leta 1880, nastala družba Nippon Kogaku, K.K. oz. Japan Optical Company, ki je predhodnica današnjega Nikona. Izdelovali so leče in optične elemente ter sestavljali mikroskope, optične merilne naprave in teleskope. Že od ustanovitve podjetja, je bila Nikonova filozofija zanesljivost in kreativnost pri razvoju optičnih naprav. Danes je Nikon eden največjih in najuspešnejših svetovnih proizvajalcev fotoaparatov, daljnogledov in industrijske optike. (Sporočilo za javnost)

Začeli so z dvesto zaposlenimi, leta 1921 pa se jim je pridružilo osem nemških inženirjev in Nippon Kogaku je kmalu postalo na področju optike vodilno podjetje na Japonskem. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so pričeli z izdelovanjem objektivov za plan formatne kamere za različne proizvajalce. Tržili so jih pod še danes priznano blagovno znamko Nikkor. Znano je, da je bilo podjetje Nippon Kogaku s svojimi objektivi vse do leta 1947 edini dobavitelj optike za vse fotoaparate Canon - leta 1937 so naredili tri 50mm objektive svetlobne moči f/4.5, f/3,5 in f/2 za podjetje Hansa Canon.


Po letu 1945 so pričeli z izdelavo tudi ohišij fotografskih kamer, takrat so prvič predstavili fotoaparate Nikon, ki je okrajšava za Nippon Kogaku. Prva Nikon "rangefinder" kamera (z optičnim razdaljemerom) z imenom Nikon 1 je prišla na trg leta 1948, izdeloval jih je vse do leta 1960. Leta 2005 so ponudili posebno serijo Nikon SP Black Limited edition za ceno 7.000 dolarjev.

Po uspešnem nastopu z »rangefinder« fotoaparati, je Nikon leta 1959 predstavil prvi klasični F single-lens-reflex (SLR) fotoaparat. Trpežna Nikonova serija F, v katero je bila vgrajena najboljša optična tehnologija, je hitro postal zelo zaželena oprema poklicnih fotografov. Nikon F je kot prvi fotoaparat ponudil 100-odstotni pogled skozi iskalo, motorni transport filma, možnost priklopa dodatnega hrbta za 10m filma (250 posnetkov), zaklop iz titanove litine, prizme z različnimi dodatki,... Nikon je leta 1965 ponudil cenejši SLR fotoaparat za ljubiteljske fotografe, od Nikon F serije so se ločili z imenom Nikkorex, na japonskem trgu pa se je imenoval Nikomat. Od leta 1959 do leta 1972 so prodali milijon fotoaparatov.

Leta 1963 pa je Nikon izdelal prvo 35 mm za podvodno fotografiranje v zelo majhnem ohišju. Delovala je do 50 m pod vodno gladino in pri temperaturi do -20 stopinj po ničlo. Leta 1979 se pri Nikonu začne še eno poglavje. S fotoaparatom Nikon EM so vstopili na trg ljubiteljske fotografe.

S svojimi svetovno priznanimi optičnimi napravami in objektivi, se je Nikon prešel tudi digitalno fotografijo z zelo popularno serijo kompaktnih fotoaparatov Coolpix ter DX formatom digitalnih SLR fotoaparatov, kot so D2X, D200, D80, D50 in novi D40x.

Nikon je v svoji 90-letni zgodovini poznan kot eden najboljših proizvajalcev optičnih naprav na svetu. Z milijoni zvestih ljubiteljskih in profesionalnih uporabnikov, si je Nikon prislužil status visoko cenjene blagovne znamke in ostaja vodilno ime na trgu fotografskih in optičnih izdelkov.
www.nikon.si

Nikkorex F

Nikon I 1948

Nikon F

Nikon rentgenski pogled


Nikorrex 35II

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.