Canon video kamera AVCHD HG10

Canon je predstavil novo video kamero AVCHD HG10, eno najmanjših video kamer s trdim diskom na svetu. HG10 je prva Canonova video kamera, ki izkorišča izjemno kapaciteto trdega diska in omogoča 15 ur snemanja v visoki ločljivosti HD, kar predstavlja 28 DVD-jev malega formata. Nova kamera dopolnjuje družino Canonovih video kamer visoke ločljivosti, ki jo sestavljata še modela HV20 in HR10. (Sporočilo za javnost)

V vlogi izredno zmogljivega orodja za snemanje filmov HD je kamera HG10 še posebej primerna za ljubitelje domače kino produkcije in ambiciozne filmske ustvarjalce. Enostavnost ustvarjanja predstavlja nadzorno paličico Navigation Control Dial, ki omogoča hitro ter intuitivno upravljanje med snemanjem in predvajanjem. Video kamera je opremljena z naprednimi tehnologijami, podedovanimi od Canonovih profesionalnih kamer, kot so sistem ostrenja Instant AF in napredni sistem stabilizacije slike Super Range Optical Image Stabilizer. Najvišjo kakovost slike zagotavlja Canonov video sistem HD, ki združuje Canonov video objektiv HD, tipalo Full HD CMOS in napredni slikovni procesor DIGIC DV II.

»Z video kamero HG10 je Canon uporabnikom omogočil še več možnosti snemanja in podoživljanja dragocenih dogodkov v visoki ločljivosti,« je dejal Mogens Jensen, vodja oddelka Canon Consumer Imaging Europe. »Občutno povečana kapaciteta shranjevanja in enostaven prenos videa sta ključni lastnosti, ki bogatita obstoječo ponudbo Canonovih video kamer HD.«

Lastnosti HG10:
• Ena najmanjših video kamer visoke ločljivosti HDV1080i s snemanjem na trdi disk (AVCHD) – snema do 15 ur videa
• Izvrstna kakovost slike s Canonovim video sistemom HD
• Tipalo Full HD CMOS
• Canonov video objektiv HD z 10-kratnim optičnim zoomom in stabilizacijo slike
• Za visoko ločljivost optimiziran procesor DIGIC DV II
• Instant AF za hitro ostrenje
• Funkcija Quick Start za takojšen vklop kamere
• Intuitivna nadzorna paličica Navigation Control Dial za enostavno upravljanje
• Vsestranska izdelava filmov: priložena programska oprema Corel PC poenostavlja končno obdelavo in izdelavo DVD-jev
Dodatne informacije

Kompaktna video kamera AVCHD s trdim diskom
HG10 je ena najmanjših video kamer s trdim diskom na trgu. Canon je ta preskok v oblikovanju dosegel z novim sistemom odvajanja toplote, ki jo običajno ustvarjajo male naprave s trdimi diski. HG10 poleg kompaktne in moderne oblike uporabnikom ponuja veliko kapaciteto shranjevanja – do 15 ur posnetkov v visoki ločljivosti zadovolji še tako zahtevnega snemalca.

Edinstvena lastnost video kamere te velikosti so funkcije, ki jih po navadi najdemo v večjih napravah. Napreden nastavek omogoča uporabo različne dodatne opreme, ki še poveča možnosti snemanja. Zunanja priključka za mikrofon in slušalke omogočata natančen zajem zvoka in nadzor nad glasnostjo.

HG10 ima baterijo visoke kapacitete, ki zagotavlja več kot eno uro neprekinjenega snemanja z eno samo polnitvijo. Nov Canonov baterijski vložek (BP-2L24H) je prav tako na voljo, omogoča pa več kot dve uri snemanja. Na voljo so še tele- in širokokotni konverterji.

Canon HDD
S Canonovimi video kamerami s trdim diskom se ni več treba obremenjevati z dodatnimi mediji, kot so kasete MiniDV ali DVD-ji. Za varnost posnetkov v primeru nesreč je Canon v kamero vgradil dvostopenjsko zaščito pred udarci, ki omili posledice močnih vibracij ali nenadnih udarcev.

Prva stopnja zaščite uporablja inteligentno tipalo za zaznavanje padcev, ki ob padcu z najmanj 40 cm samodejno zaklene bralno-pisalne glave trdega diska. To preprečuje, da bi se zaradi udarca glava dotaknila magnetnega diska. Mehanizem za blaženje udarcev pa skrbi za poškodbe glav, ko kamera pade z višine manj kot 40 cm.

Canonov video sistem HD
Canon je edino podjetje, ki izdeluje video kamere in nadzira razvoj, preizkušanje in proizvodnjo vseh ključnih komponent, uporabljenih v njegovih izdelkih HD. Samo Canon izdeluje video objektive HD, tipala CMOS in slikovne procesorje. Zato so Canonove video kamere občutno zmogljivejše in zagotavljajo najvišjo kakovost posnetkov.

Canonov video objektiv HD
Na nogometnem svetovnem prvenstvu leta 2006 je večina televizijcev uporabljala Canonove video objektive. Vsaka Canonova video kamera HD je plod strokovnega znanja glavnega proizvajalca objektivov za televizijske kamere. Objektiv HG10 z 10-kratnim zoomom je posebej razvit za visoko ločljivost. Dve asferični leči zagotavljata, da se svetloba steka v eno samo točko, in pri tem onemogočata kromatsko aberacijo, posebna prevleka leč pa zmanjšuje pojav odsevov in bleščanja. Canonova tehnologija OIS zmanjšuje posledice tresenja kamere, v ta namen pa uporablja dve različni tipali. Sistem stabilizacije slike je mogoče uporabljati tudi med fotografiranjem.

Canon Full HD CMOS
Tipalo Full HD CMOS zajema slike v formatu HDV1080i v polni visoki ločljivosti 1920x1080 točk. Tipalo je razvito s tehnologijo, ki je proslavila Canonove zrcalno-refleksne kamere EOS, ter prinaša napredno omejevanje šumov in barvni filter RGB za žive barve.

DIGIC DV II
Procesor omogoča obdelavo povečanega števila podatkov, ki ga zahteva tehnologija HD. Z uporabo sistema odstranjevanja šumov prinaša optimalno ostrino posnetkov, barve pa ohranijo svojo živahnost. DIGIC DV II skrbi tudi za fotografiranje, saj je HG10 tudi zmogljiv digitalni fotoaparat z naprednimi funkcijami, kot sta bliskavica in prikaz histograma. Posnetki so zajeti v ločljivosti 3,1 milijona točk, procesor pa omogoča istočasno snemanje in slikanje.

Instant AF
Napredni sistem samodejnega ostrenja prihaja iz Canonove profesionalne serije video kamer ter omogoča izredno hitro in natančno ostrenje.

Quick Start
Večina video kamer potrebuje nekaj sekund, da so pripravljene na snemanje. Funkcija Quick Start omogoča snemanje neposredno po vklopu. Pomembni trenutki tako ne bodo nikoli več minili brez slikovnega zapisa.

Filmska produkcija za vsakogar
HG10 je prva Canonova kamera, ki ponuja napredno nadzorno paličico Navigation Control Dial na okviru 2,7-palčnega zaslona LCD. Večina ključnih funkcij je tako na voljo na enem mestu, zato lahko uporabnik vso svojo pozornost usmeri v snemanje. Navigation Control Dial omogoča tudi enostavno pregledovanje posnetkov na velikem zaslonu, ki ponuja 135-stopinjski vidni kot v obeh smereh. LCD-zaslon ima tudi večji barvni razpon kot večina zaslonov video kamer. Posnetke si je mogoče ogledati tudi na televizijskem sprejemniku, povezanem preko priključka HDMI.

HG10 omogoča snemanje s 25 posnetki na sekundo. Canonov kinematografski progresivni način snemanja v formatu 25p dopolnjuje nastavitev slike CINE za čim bolj filmski videz video posnetkov.

Zajete posnetke je mogoče na osebni računalnik prenesti s pomočjo priključka USB. Priložena programska oprema Corel ponuja vse potrebno za upravljanje in obdelavo posnetkov AVCHD, prav tako pa tudi snemanje na DVD-medije.

Komentarji
Dejan Dular (@smejo) 2. avgust 2007 08:11
Cena? Sitnica. V oktobru bo navoljo samo za 1200 USD
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.