Canon EOS 40D za napredne fotografe

Canon je predstavil najnovejši digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat EOS 40D z zmogljivostmi, ki so najbolj pomembne v ključnih trenutkih akcijske fotografije. Fotografije zajema s hitrostjo 6,5 posnetka na sekundo in naredi 75 zaporednih posnetkov. Ločljivost tipala 10,1 milijona točk in zelo natančen sistem samodejnega ostrenja AF zagotavljata, da so posnetki jasni in podrobni. Način Live View omogoča predogled kompozicije na velikem 3-palčnem LCD-zaslonu v kateremkoli položaju. Z zagonskim časom samo 0,15 sekunde je skoraj v trenutku pripravljen na fotografiranje. (Sporočilo za javnost)

Ohišje iz magnezijeve zlitine so opremili z dodatnimi tesnili za zaščito pred vremenskimi vplivi in za dolgotrajno vzdržljivost. EOS-ov sistem integriranega čiščenja pomaga odstranjevati prašne delce s tipala. Novi EOS 40D je združljiv z vsemi objektivi serij EF in EF-S, z  bliskavicami EX in z novim modulom za brezžični prenos datotek.

Ključne lastnosti:
• Tipalo ločljivosti 10,1 milijona točk
• Hitrost fotografiranja 6,5 posnetka na sekundo, 75 zaporednih posnetkov JPEG
• Nov sistem samodejnega ostrenja AF z 9 ostritvenimi točkami
• Slikovni procesor DIGIC III
• 3-palčni zaslon LCD s funkcijo predogleda Live View
• Integrirani sistem čiščenja EOS ICS
• Ostro in svetlo iskalo
• Prilagodljivi slikovni načini
 
 
 
Komentarji
Peter Bernik (@Noob) 20. avgust 2007 23:19
Bravo Canon, hvala ker niste noreli na 12 mpix! Boljši grip, več fps, 3" LCD in večje iskalo, če se ne motim tudi z večjo povečavo (končno!!!) so vsekakor dobre, prave izboljšave.

Samo je*iga, kupil bom pa še vedno 30D, ker je trenutno 40D vsaj pol dražji, meni osebno pa ni vreden toliko več...namreč 10 mpix me ne gane, itak je resolucijska prednost minimalna, 3" me sicer mika, tako kot večje iskalo. 6,5 fps pač portretni fotografi ne potrebujemo, tako kot ne (malenkost) boljši AF - najbrž se opazi predvsem v continous modeu (skoraj ne uporabljam) in v slabih svetlobih pogojih. Za vse športne in wildlife fotografe, pa so slednje izboljšave vsekakor kar velik korak naprej - glede na razred, jasno je da se za to ceno ne more vključit vseh prednosti in bonbončkov serije 1 - kdo bi jo namreč potem sploh kupil...
Tomaž Velechovsky (@Tomazv) 21. avgust 2007 09:17
Interno sem si postavil nekaj lastnosti, ki jih bi moral imeti nov model, da bom svoj aparat zamenjal (ali pa kupil dodatnega). Od vseh želja manjka zdaj samo večji senzor. Ampak izgleda, da bodo DSLR-ji ostali še kar nekaj let v tem velikostnem razredu (faktor 1,6).

Live Preview celo z neposrednim prenosom v računalnik pa prinaša nove možnosti in lažje delo - predvsem v studiu tabletop in macro.

Presenetila pa me je možnost zamenjave meglice (focusing screen) in seveda križne AF točke - dosedaj je bila taka samo središčna.
gasper trampus (@gtyrant) 21. avgust 2007 12:15
Fajn,fajn ... Vidim da ima sekaj kar konkretno udolbino na držalu,v stilu 5d.
Edino v 3 inch zaslonu pa jaz ne vidim nič dobrega(čeprav bo večini kar zelo všeč) saj je to že res prevelika zadeva,pa še kar je najhuje je to da so sedaj gumbi kar pod zaslonom ...
... sicer pa bo že čas pokazal svoje ...
bor (@bor) 7. september 2007 20:25
Ga že nestrpno pričakujem! Predvsem več fps, LCD in izboljšan AF je tisto, kar me tokrat prepriča, da ga zamenjam za 20D. Močno držim fige, da bo manj šuma pri 1600, kot pri prejšnjih serijah...Za fotoreportersko delo, ki ga opravljam, bo zelo verjetno odlična zadevca.

Tud jaz imam pomisleke glede gumbov na spodnji strani. V primeru uporabe battery gripa nebi smelo bit problema, zaradi drugega težišča in pa čisto oblikovno; brez njega me pa zanima koliko se bi znale kakšne od teh funkcij nehote vklapljat, ko ti v standby binglja iz rame in se ob trup naslanja točno s tistim vogalom, kjer je vrsta spodnjih gumbov... No, bomo vidl. :-)
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.