Nikon predstavil D3 in dva objektiva

Nikon je v sklopu praznovanja 90. obletnice, danes, 23. avgusta, predstavil kar sedem novosti, ki so namenjene pretežno profesionalnim uporabnikom. Do konca leta bosta na voljo dve novi telesi in pet novih objektivov.

Nikon D3 odlikuje popolnoma novo tipalo FX formata, ki je ekvivalentno 35mm Leica formatu, kar je dobra novica za vse Nikon uporabnike, ki so do sedaj uporabljali film. Z 12,1 megatočkami pa je D3 sposoben zajeti vse detajle, ki jih profesionalni uporabnik potrebuje. Nov je tud 51 točkovni sistem avtomatskega ostrenja, ki se ponaša s še večjo natančnostjo in hitrostjo.

Profesionalna zum objektiva 14-24mm f/2.8G ED in 24-70mm f/2.8G ED odlikuje čvrsta profesionalna zgradba, popolnoma nova zasnova ter hitro in neslišno ostrenje. Prav tako so novi trije teleobjektivi s fiksno goriščno razdaljo. To so 400mm f/2.8G ED VR, 500mm f/4G ED VR in 600mm f/4G ED VR. S tem je Nikon prenovil svojo linijo profesionalnih in visokokvalitetnih teleobjektivov, namenjenih profesionalni rabi.(Sporočilo za javnost)

NIKON D3

Nikon D3 je digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat, ki zagotovo presega pričakovanja profesionalnih fotografov. Na novo razvito CMOS optično tipalo formata FX (36.0 x 23.9 mm) z ločljivostjo 12,1 milijonov točk in hitrostjo zajema do 9 posnetkov na sekundo, pri formatu DX pa zmore do 11 posnetkov na sekundo. Zelo ugodno visoko razmerje med signalom in šumom omogočajo svetlobni elementi, ki so za 15-odstotkov večji kot pri konkurenčnih fotoaparatih. Tipalo omogoča občutljivosti ISO od 200 do 6.400, navzgor je razširljiv do ISO 25.600 in navzdol do ISO 100. Nov je tudi sistem ostrenja z 51 merilnimi točkami, 3-palčnim VGA (922.000 slikovnih pik) LCD zaslonom z možnostjo Live-View predogleda prizorov. Srce novega D3 je sistem procesiranja slikovnega signala EXPEED, ki omogoča hiter zajem in obdelavo velike količine podatkov pri najvišji ločljivosti. Srce sistema za prepoznavo prizora (Scene Recognition System) je Nikonovo priznano RGB tipalo s 1005 slikovnimi elementi, ki sedaj omogoča tudi zaznavo oblike in pozicije subjektov. Za D3 je bila popolnoma na novo razvita enota zaklopa, katerega vzdržljivost je bila testirana na preko 300.000 ciklov.
D3 je prvi DSLR fotoaparat, ki ima vgrajeni dve reži za pomnilniški kartici CompactFlash. Fotograf lahko zapisuje posnetke najprej na eno in nato na drugo pomnilniško kartico ali pa na obe hkrati, pri čemer je ena kartica v načinu “back up” za shranjevanje varnostnih kopij. Pri fotografiranju v načinu NEF + JPG je mogoče določiti, da NEF datoteko zapisuje fotoaparat na eno, datoteko JPG pa na drugo kartico. Fotografije je tudi mogoče premikati iz ene na drugo pomnilniško kartico. Nikon je pionir v brezžičnem prenosu fotografij. Z novim modulom Nikon Wireless Transmitter WT-4 pa Nikon pričenja obdobje brezžičnega povezovanja več fotoaparatov. Ne samo, da lahko fotoaparati prenašajo fotografije na strežnike, WT-4 omogoča tudi oddaljen predogled fotografij s kamere. V brezžičnem okolju se lahko poveže do 5 fotoaparatov D3 ali D300. Pri športnih dogodkih lahko uredniki fotografije hkrati pregledujejo nastale posnetke na vseh fotoaparatih ter si presnamejo želene fotografije, fotograf pa lahko med tem nemoteno fotografira.

Pet novih Nikkor profesionalnih objektivov
Nikon predstavlja tudi pet novih Nikkor profesionalnih objektivov. Prvi je ultra širokokotni zoom objektiv - AF-S 14-24mm f/2.8G ED, drugi pa je “slim line” standardni zoom objektiv AF-S 24-70mm f/2.8G ED. Nikon je predstavil tudi tri nove telefoto objektive z vgrajeno tehnologijo za stabilizacijo slike VR (Vibration Reduction) – to so objektivi AF-S 400mm f/2.8G ED VR, AF-S 500mm f/4G ED VR ter AF-S 600mm f/4G ED VR .
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.