Olympus predstavil bliskavična sistema FL-50R in FL-36R

Zdaj lahko pozabite na nadležne kable, ki ste jih še nedavno potrebovali, če ste želeli brezhibno osvetliti slikani objekt. Z novima Olympusovima brezžičnima bliskavičnima sistemoma FL-50R in FL-36R z daljinskim upravljanjem (RC) se vam je uresničila želja po priročnem brezžičnem osvetljevanju! Oba modela sta idealna za uporabo z Olympusovimi profesionalnimi D-SLR fotoaparati E-3, ki omogočajo uporabljanje do treh različnih skupin bliskavic neposredno s fotoaparatom – torej dodatna upravljalna enota sploh ni potrebna. Fotografi imajo tako na voljo izjemno vsestranski bliskavični sistem, pri tem pa lahko pozabijo na nadležne kable, ki so jih do zdaj ovirali pri delu v ateljeju, predvsem pa na terenu. (Sporočilo za javnost)

Nova bliskavična sistema FL-50R in FL-36R profesionalnim fotografom zagotavljata vso svobodo in popoln nadzor, ki je potreben za učinkovito delo v ateljeju ali na terenu. Omogočata namreč vse funkcije, ki jih profesionalni fotograf potrebuje, ob tem pa jim prihranita nadležno razvrščanje in priključevanje kablov. Bliskavična sistema je možno upravljati neposredno s fotoaparatom, brez povezovalnega kabla. Nova modela bliskavičnih sistemov sta idealno dopolnilo Olympusovim fotoaparatom E-3, ki so opremljeni z novim sistemom za daljinski prenos podatkov (RC Data Transfer System), ki omogoča optičen prenos podatkov. To bistveno zmanjša porabo energije s strani vgrajene bliskavice, ko je ta v vlogi upravljavca sistema. Dostop do številnih nastavitev za bliskavico je enostavno dostopen, vlogo vmesnika pa prevzame kontrolna plošča LCD na fotoaparatu. Nadzor delovanja bliskavičnih sistemov pa je možen v treh skupinah, kar omogoča neodvisne nastavitve posamezne skupine in s tem izjemno natančno osvetlitev.

Uporabnik lahko določi štiri komunikacijske kanale za daljinsko upravljanje in s tem prepreči morebitne motnje zaradi druge obrobne opreme v bližini. Prav tako pa lahko fotograf z izbiro ustrezne moči signalov (na voljo so tri)  določi tudi doseg brezžičnega oddajanja – do oddaljenosti 10 m. Oba modela bliskavičnih sistemov sta opremljena tudi z nastavljivima glavama, ki jih lahko po želji premikate, ne da bi to vplivalo na učinkovitost komuniciranja.

Funkcija “slave” omogoča uporabo bliskavičnih sistemov FL-50R in FL-36R tudi v kombinaciji z drugimi Olympusovimi zrcalno-refleksnimi fotoaparati, in sicer kot ročno bliskavico z Olympusovimi fotoaparati serije SP, ki omogočajo delovanje bliskavice v načinu “slave”. Oba modela pa lahko tudi povežete v sistem z velikimi ateljejskimi stroboskopi.

Kot osvetlitve obeh bliskavičnih sistemov je možno nastaviti ali s samodejnim zoomiranjem, skladno z uporabljenim zamenljivim objektivom, ali ročno. Vgrajena razširitvena plošča omogoča tudi širok kot osvetlitve, ki je potreben za fokusno razdaljo 8 mm (enakovredno 16 mm pri 35-mm fotoaparatu).

FL-50R
Izjemno učinkovit bliskavični sistem FL-50R se lahko pohvali s številnimi različnimi načini, vključno s TTL Auto in ročnim načinom, sinhronizacijo z veliko hitrostjo – v načinu Super FP do 1/4000 s – ponaša pa se tudi s hitrimi intervali recikliranja, ki so lahko celo krajši od 1,3 sekunde, če uporabljate visokonapetostni komplet za napajanje bliskavice SHV-1. FL-50R se lahko pohvali z učinkovitostjo GN28 pri fokusni razdalji 12 mm (enakovredno 24 mm pri 35-mm fotoaparatu; ISO 100) ter GN50 pri 42 mm (enakovredno 84 mm; ISO 100).

FL-36R
Lažji model FL-36R zagotavlja večjo mobilnost, a v kompaktnem ohišju skriva veliko moč. Ta bliskavični sistem omogoča natančno nastavljanje v korakih po 1/8EV, s čimer zadovoljuje zahteve digitalne fotografije po izjemni natančnosti merjenja svetlobe. Zaradi doseganja vodilnega števila GN20 pri fokusni razdalji 12 mm (enakovredno 24 mm; ISO 100) oziroma GN36 pri 42 mm (enakovredno 84 mm; ISO 100) je ta brezžični bliskavični sistem še posebej primeren za situacije, kjer pričakujemo aktivno dogajanje.

Dodatna oprema za še bolj učinkovito osvetlitev
Svetlobni odbojnik FLBA-1 lahko priključite na glavo bliskavičnega sistema FL-50R, njegova naloga pa je, da razprši svetlobo, ki jo odda bliskavica, in omehča odbojno svetlobo, s tem pa ublaži senčne obrise, ki nastajajo pri fotografiranju z odbojno svetlobo. FLBA-1 je namenjen uporabi z bliskavičnim sistemom FL-50R, kompatibilen pa je tudi z Olympusovo bliskavico FL-50.

Reflektorski adapter FLRA-1 ne poskrbi samo za zajemanje svetlobnega učinka, ampak tudi omehča učinek odbojne svetlobe, saj zagotovi pomožno osvetlitev od spredaj in s tem odpravi sence, ki se pojavijo pri fotografiranju z odbojno svetlobo. Primeren je za uporabo pri odboju svetlobe od stropa ali zidu in fotografu omogoča, da pogosteje izrabi odbojno svetlobo v številnejših situacijah. FLRA-1 je namenjen uporabi z bliskavico FL-50R, kompatibilen pa je tudi z Olympusovimi bliskavicami FL-36R, FL-36 in FL-50.
 
Brezžična bliskavična sistema z daljinskim upravljanjem FL-50R in FL-36R bosta na voljo novembra oziroma decembra 2007. Obema je priložen nosilec za bliskavico za trdno namestitev ob daljinskem upravljanju.

Osnovne značilnosti – FL-50R:
• vodilno število GN50
• brezžično daljinsko upravljanje v treh skupinah (A, B in C)
• neposredno določanje nastavitev s pomočjo LCD zaslona na fotoaparatu
• možnost izbire med štirimi kanali za preprečevanje motenj
• možnost določanja dosega oddajanja
• na voljo so načini TTL Auto, Auto (samodejni) in Manual (ročni)
• odbojna in vrtljiva glava
• običajna hitrost sinhronizacije 1/180 s
• v načinu Super FP do 1/4000  s
• vgrajeni difuzor omogoča širokokotno pokritje pri fokusni razdalji 8 mm (enakovredno 16 mm pri 35-mm fotoaparatih)
• zmanjševanje učinka rdečih oči, počasna sinhronizacija in sinhronizacija ob drugem zastoru
• samodejno nastavljanje pokritosti bliskavice v več korakih pri zoomiranju, skladno z nastavljeno fokusno dolžino
• čas ponovnega polnjenja bliskavice manj kot 1,3 s ob uporabi dodatnega visokonapetostnega kompleta za napajanje bliskavice SHV-1

Osnovne značilnosti – FL-36R:
• vodilno število GN36
• brezžično daljinsko upravljanje v treh skupinah (A, B in C)
• neposredno določanje nastavitev s pomočjo LCD zaslona na fotoaparatu
• možnost izbire med štirimi kanali za preprečevanje motenj
• možnost določanja dosega oddajanja
• na voljo so načini TTL Auto, Auto (samodejni) in Manual (ročni)
• kompaktna oblika, majhna teža
• z energijo varčno vezje
• odbojna in vrtljiva glava
• v načinu Super FP do 1/4000  s
• samodejno nastavljanjepokritosti bliskavice v več korakih pri zoomiranju, skladno z nastavljeno fokusno dolžino
• v kombinaciji z Olympusovimi sistemi D-SLR E-System možnost nastavljanja v korakih po 1/8 EV
• zmanjševanje učinka rdečih oči, počasna sinhronizacija in sinhronizacija ob drugem zastoru
 
 
 
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.