Olympus predstavil E-3 SLR

Prispel je vodilni model Olympusovega E-Systema, zasnovanega na določilih standarda štirih tretjin. Fotografi bodo spoznali, da je E-3 izjemno učinkovito orodje, ki je dobro pripravljeno za vsako nalogo in zadovoljuje strogim zahtevam digitalne zrcalno-refleksne fotografije. Je najboljša možna izbira za profesionalne fotografe, saj omogoča največjo hitrost fotografiranja in najboljšo kakovost slike, obenem pa ima fotograf na voljo tudi funkcijo Live View, kar zagotavlja izjemno zanesljivost. (Sporočilo za javnost)

E-3 se lahko pohvali z najhitrejšim samodejnim ostrenjem na svetu*, kar omogočata novi napredni sistem AF v kombinaciji z novimi objektivi SWD (Supersonic Wave Drive). Fotoaparat omogoča hitrosti zaklopa do 1/8000 sek, obenem pa tudi zaporedno fotografiranje s hitrostjo 5 posnetkov na sekundo (z medpomnilnikom za 19 slik RAW v načinu ‘burst’), kar zagotavlja fotografu ključno prednost pri iskanju tistega odločilnega posnetka.
V novi profesionalni fotoaparat vgrajeni zmogljivi sistem za stabilizacijo slike , ki zagotavlja kompenziranje učinka tresenja fotoaparata do 5 korakov EV. Dopolnjuje ga HI-Speed tipalo Live MOS sensor z 10 megapiksli in Olympusova naprava za obdelavo slike TruePic III. Sklop dopolnjujejo še objektivi ZUIKO DIGITAL, ki so namensko izdelani za potrebe digitalne zrcalno-refleksne fotografije, tako da se lahko fotograf resnično zanese na vsakič optimalne rezultate.


Možnost predogleda žive slike Live View zagotavlja večjo svobodo pri sestavljanju kompozicije, če želite ohraniti stik z očmi s slikano osebo ali fotografirati nad glavo ali tik pri tleh: kompozicijo boste zlahka sestavili s pomočjo 2,5-palčnega/6,4-centimetrskega vrtljivega zaslona HyperCrystal LCD, ki kaže odlično sliko v realnem času tudi po prilagajanju nastavitev.
Tudi 100-% pokritost slike v iskalu zagotavlja najboljši možen pogled ne glede na to, za kaj se fotograf odloči pri sestavljanju kompozicije. In kot pri vseh Olympusovih fotoaparatih E-System je tudi v E-3 vgrajen najbolj učinkovit protiprašni sistem, ki so trenutno na voljo - Supersonic Wave Filter. Zanesljivost fotoaparata ne glede na pogoje dela pa je še toliko večje zahvaljujoč ohišju, ki učinkovito varuje fotoaparat in večino objektivov za E-System pred prahom, pa tudi pred pršenjem vode. Življenjska doba sprožilca je kar 150.000 sprožitev, kar zagotavlja, da bo E-3 brez težav zdržal tempo tudi najbolj aktivnega fotografa.
Olympus E-3 bo na voljo konec novembra 2007.

Hitro, da ne bi zamudili prave priložnosti
E-3 se lahko pohvali z najhitrejšim sistemom za samodejno ostrenje na svetu. Ta temelji na v celoti dvoosnem hitrem 11-točkovnem sistemu za samodejno ostrenje v obeh smereh tipala, horizontalni in vertikalni, kar pomeni, da zbira podatke s 44 različnih točk, na osnovi katerih se natančno preračuna točna ostrina. Nadalje so uporabljene tudi tehnologije za multiplikacijo pikslov, ki izboljšajo delovanje pri šibki svetlobi (-2EV pri ISO 100). Velike hitrosti zaklopa do 1/8000 s pa omogočajo, da akcijo v trenutku ‘zamrznete’ – ne glede na to, kako hitro se dogajanje odvija. Nadalje, fotografiranje s hitrostjo 5 posnetkov na sekundo v načinu z največ piksli uporabniku zagotavlja veliko prednost pri tekmovanju z uro, ko šteje vsaka sekunda (z medpomnilnikom za 19 slik RAW v načinu 'burst').

Kakovost slike – za popolno fotografijo
Za preprečevanje zabrisane slike, ki je posledica tresenja fotoaparata, je model Olympus E-3 opremljen z izjemno naprednim vgrajenim sistemom za stabilizacijo slike. Ta je izjemno učinkovit, saj temelji na prelomni iznajdbi Supersonic Wave Drive (SWD). To pomeni, da bo slika vsakič bolj ostra – ne glede na uporabljeni objektiv – in uporaba stativa redkeje potrebna, saj je na voljo kompenzacija do koraka 5 EV. Sistem za stabilizacijo slike omogoča dva načina: enega za kompenziranje tresljajev vzdolž obeh osi, x in y, ter drugega, ki stabilizira sliko samo vzdolž osi y in je idealen pri sledenju premikajočih se objektov pri športni fotografiji.

Ključno za izjemno kakovost slike pa je v fotoaparat vgrajeno Hi-speed tipalo Live MOS z 10 megapiksli. Zagotavlja namreč izjemno kakovost slike, ki jo še izboljša vgrajeni napredni procesor za sliko TruePic III z izboljšanim odpravljanjem šuma na sliki, boljšo reprodukcijo barv in hitrejšo obdelavo slike. V kombinaciji s katerim izmed nagrajenih objektivov ZUIKO DIGITAL fotoaparat zagotavlja vedno popolno sliko!

Live View - nesluteni nadzor
E-3 fotografu omogoča priročen kontinuirani predogled žive slike Live View na vrtljivem 2,5-palčnem (6,4-centimetrskem) zaslonu HyperCrystal LCD. To omogoča res edinstvene posnetke iz najbolj neobičajnih perspektiv, saj lahko eksperimentirate iz povsem novih zornih kotov. Fotograf lahko opravi in vidi več, saj ni več potrebe, da bi ves čas zrl skozi iskalo. Možnost povečave slike na zaslonu LCD za 5-krat, 7-krat in 10-krat ter natančno fokusiranje izjemno olajšajo tudi makro fotografiranje iz neposredne bližine. Obenem pa si lahko neposredno na zaslonu LCD v realnem času ogledate tudi učinke tehnologije za prilagajanje senc (Shadow Adjustment Technology - SAT), nastavitve beline in izravnave osvetlitve. To, kar vidite na zaslonu, je tudi dejanski rezultat fotografiranja.

Zanesljivost – izjemna vzdržljivost
Pri E-3 pa je izboljšano tudi iskalo: pokriva 100-% vidnega polja, 1,15-kratna povečava pa olajša sestavljanje kompozicije pri fotografiranju z uporabo iskala.

Od razvoja prvega protiprašnega sistema na svetu leta 2003 ga Olympus nenehno izboljšuje, tako da ostaja še vedno najbolj učinkovita rešitev, ki je na voljo danes. Vsestransko priznani Supersonic Wave Filter na zelo domiseln način varuje Live MOS sensor pred prahom in tujki, ki bi v nasprotnem primeru negativno vplivali na kakovost slike – in je obenem simbol Olympusove dolgotrajne zavezanosti na poti k odličnosti slike.

Ohišje iz magnezijeve zlitine, odporno na pršenje vode, zagotavlja, da se lahko z E-3 odpravite v središče dogajanja, pa naj gre za nogometno tekmo v najhujšem nalivu ali na prašne planjave Serengetija. Držalo z dodatnimi baterijami in velika izbira zamenljivih objektivov so prav tako varni pred neugodnim vplivom okolja – s tem pa je tveganje za motnje v delovanju bistveno zmanjšano; to pomeni, da vam ne bo več treba čakati, da se okoliščine izboljšajo, da bi lahko uporabili svoj fotoaparat. Profesionalni fotografi bodo znali ceniti dolgo življenjsko dobo sprožilca, ki znaša kar 150.000 sprožitev.

Idealna izbira
Jasno, šibka svetloba še ne pomeni, da je konec priložnosti za fotografiranje. Razen vgrajene bliskavice (GN13) lahko v kombinaciji z E-3 uporabite tudi brezžične bliskavične sisteme, kot sta na primer nova Olympusova modela bliskavičnih sistemov FL-36R in FL-50R, v skupinah do tri – in s tem dramatično izboljšate osvetlitev slikanega objekta.

E-3 pa se lahko pohvali tudi z brezhibno samodejno nastavitvijo beline. To omogoča hibridni sistem za zaznavanje, ki deluje na osnovi namenskega tipala za belino v povezavi s tipalom za sliko. Rezultat kombinacije podatkov o barvi iz dveh različnih virov je osupljivo zvesta barvna reprodukcija.

Popoln sistem za digitalno zrcalno-refleksno fotografijo
E-3, ki je izdelan skladno z določili standarda štirih tretjin, je optimalno prilagojen posebnim zahtevam digitalne fotografije in fotografu omogoča večjo stopnjo prilagodljivosti in s tem večjo svobodo. Kompatibilnost pribora različnih proizvajalcev pomeni, da se lahko uporabniki zanesejo, da bodo lahko tudi v bodoče dopolnjevali svoj fotoaparat z novim priborom. Trenutno lahko uporabnik izbira med 32 objektivi in tremi konverterji, vključno z nagrajeno paleto objektivov ZUIKO DIGITAL, ki je bila namensko zasnovana za specifične zahteve digitalne zrcalno-refleksne fotografije. Razen tega pa standard štirih tretjin omogoča izdelovanje objektivov, ki so manjši in lažji od običajnih, kar pomeni, da so fotografi veliko bolj mobilni in lažje nadzirajo svoje orodje, to pa prej ali slej pripelje do odličnih rezultatov.

Med številnimi objektivi, ki so trenutno na tržišču, so zdaj na voljo tudi novi modeli ZUIKO DIGITAL SWD, ki omogočajo najhitrejše samodejno ostrenje na svetu*, profesionalnim uporabnikom na voljo pa je veliko zanimivega pribora za sistem E-System, ki omogoča prilagajanje fotoaparata E-3 njihovim specifičnim potrebam. Tistim, ki bi želeli upravljati z bliskavico brez priključevanja kablov, Olympus ponuja brezžična bliskavična sistema FL-50R in FL-36R. Takrat, ko se fotografiranje zavleče čez vsako mero, držalo za dodatne baterije HLD-4 poskrbi, da ni treba prenehati z delom, ker so se izpraznile baterije – priročno pa je opremljeno še z gumbom sprožilca ob strani, s pomočjo katerega je možno enako hitro fotografiranje v formatu portreta kot v formatu za pokrajine. Na voljo sta tudi nova okularja (DE-P3 in DE-N3), ki večata območje za prilagajanje dioptrije. Možen je pomik dioptrije navzgor ali navzdol za vrednost 3 m-1, kar v celoti pomeni, da je možno nastavljanje v območju od - 6 m-1 do + 4 m-1. Omenimo naj še dodatni zaslon za fokusiranje FS-3, mat zaslon z mrežo v iskalu, ki deli sliko v 4 x 6 delov in je v veliko pomoč pri sestavljanju kompozicije (nakup in montaža samo pri pooblaščenih servisih Olympus).

Olympusov E-3 je pravi odgovor na zahteve po vzdržljivosti, hitrosti in kakovosti slike brez kompromisov. Ta profesionalni digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat se bo na tržišču pojavil konec novembra 2007.

 • Med zamenljivimi objektivi za D-SLR fotoaparate. V kombinaciji z novimi objektivi Olympus ZUIKO DIGITAL ED 12-60mm, 1:2.8-4.0 SWD in E-3, ki bodo na voljo po 17. oktobru 2007, skladno z Olympusovo preglednico.

Več tehničnih informacij vam je na voljo na naslednjih spletnih naslovih:

Obvestila za medije za posamezne teme boste našli na na spletnem naslovu: www.olympus-europa.com/corporate/presscentre.cfm

 • Novi objektivi ZUIKO DIGITAL SWD
    • Nekaj informacij o tovarni Tatsuno, kjer izdelujejo objektive ZUIKO DIGITAL
    • Brezžični bliskavični sistemi FL-50R & FL-36R

Osnovne značilnosti – Olympus E-3:
Hitrost

 • najhitrejši autofokus na svetu* za hitro in natančno zajemanje slike
 • Popolnoma dvoosni Hi-speed 11-točkovni sistem AF
 • 1/8000 s izjemno hiter in izjemno natančen nadzor zaklepa, X: 1/250
 • zaporedno fotografiranje s hitrostjo 5 posnetkov na sekundo, z medpomnilnikom za 19 slik RAW

Kakovost slike

 • zelo učinkovit vgrajen stabilizator slike, ki deluje ne glede na uporabljeni objektiv (v korakih do 5 EV) ; na voljo sta dva načina
 • Hi-Speed tipalo Live MOS z veliko ločljivostjo, širokim dinamičnim območjem z 10 megapiksli
 • kvalificirana obdelava slike z novim TruePic III
 • izjemno kakovostna slika in številni svetli, namensko za digitalno fotografijo razviti objektivi ZUIKO DIGITAL

Live View

 • 2,5-palčni/6,4-centimetrski vrtljivi zaslon LCD HyperCrystal za kar največjo prilagodljivost
 • Nadzor učinkov na sliki v realnem času
 • predhodno preverjanje nastavljene beline in kompenzacije ekspozicije
 • Predogled tehnologije za prilagajanje senc Shadow Adjustment Technology (SAT)
 • 5-kratna/7-kratna/10-kratna povečava za natančno ostrenje – predvsem koristno pri makrofotografiranju iz neposredne bližine

Zanesljivost

 • veliko iskalo s profesionalnim 100-% prikazom slike in 1,15-kratno povečavo za natančen nadzor slike
 • brezmadežne slike zahvaljujoč učinkovitemu protiprašnemu sistemu (filter Supersonic Wave)
 • na prah in pršenje vode odporen sistem ohišja in objektivov
 • sprožilec profesionalne kakovosti z življenjsko dobo 150.000 sprožitev

Dodatne značilnosti modela Olympus E-3:

 • temelji na določilih standarda štirih tretjin
 • ergonomsko oblikovano ohišje, stikala in uporabniški vmesnik za enostavno uporabo
 • možnost prilagajanja zaklepanja AE/AF za prilagajanje potrebam uporabnika
 • dodaten prikazovalnik za super nadzorno ploščo
 • razpon ISO 100-3200 za veliko območje občutljivosti
 • natančno uravnavanje beline z dvema tipaloma
 • vgrajena bliskavica (GN13) in možnost brezžičnega upravljanja bliskavice s pomočjo ohišja fotoaparata
 • brezžično upravljanje bliskavic v do 3 skupinah, možnost ločenega aktiviranja sprožilca pri Olympusovih bliskavičnih sistemih FL-50R in FL-36R)
 • vmesnik High-speed USB 2.0
 • hitro zapisovanje podatkov in stiskanje RAW brez izgube podatkov za hitro obdelavo
 • hkratno zapisovanje v formatih RAW in JPEG
 • dve reži za pomnilniške kartice CompactFlash in xD-Picture Card (vključno s podporo za pomnilniške kartice UDMA CF in Microdrive)

Nov pribor za Olympus E-3:

 • držalo za baterije HLD-4 za idealne posnetke portretov in dolgotrajno delovanje baterij
 • brezžični bliskavični sistemi FL-50R in FL-36R
 • okularji iz mehke gume za prilagajanje dioptrije DE-P3 (+ 3 m-1)
  in DE-N3 (+ 3 m-1)
 • zaslon za fokusiranje FS-3 z mrežastim zaslonom za delitev območja slike v 4 x 6 delov (nakup in namestitev samo pri pooblaščenih Olympusovih servisih)

Novi objektivi ZUIKO DIGITAL:
(Za več informacij so na voljo tudi namenska obvestila za javnost)

ZUIKO DIGITAL ED 12-60 mm (24-120 mm) 1:2,8-4,0 SWD

 • sistem Supersonic Wave Drive AF: v kombinaciji z modelom Olympus E-3 najhitrejši sistem za samodejno fokusiranje na svetu *
 • 5-kratni zoom
 • najkrajša fokusna razdalja 25 cm
 • mehanično ročno ostrenje
 • krožna zaslonka z večjim številom lamel
 • izjemno zmogljivi širokokotni objektiv od 12 mm (24 mm)
 • Varen pred pršenjem vode

(na voljo novembra 2007)

ZUIKO DIGITAL ED 50-200 mm (100-400 mm) 1:2,8-3,5 SWD

 • Sistem Supersonic Wave Drive AF: ultrahitri AF (2-krat hitrejši kot pri objektivih 50-200 mm, ki so trenutno na voljo)
 • 4-kratni zoom
 • najkrajša fokusna razdalja 1,2 m
 • mehanično ročno ostrenje
 • krožna zaslonka z večjim številom lamel
 • senčilo objektiva z drsnim okencem za filter PL
 • Varen pred pršenjem vode

(na voljo novembra 2007)

ZUIKO DIGITAL ED 14-35 mm (28-70 mm) 1:2,0 SWD

 • Top-pro objektiv z zoomom z zaslonko 1:2,0 čez celo fokusno območje
 • 2,5-kratni zoom
 • ultrahitri sistem Supersonic Wave Drive AF
 • mehanično ročno ostrenje
 • krožna zaslonka z večjim številom lamel
 • senčilo objektiva z drsnim okencem za filter PL
 • Varen pred pršenjem vode

(na voljo v začetku 2008)

ZUIKO DIGITAL ED 70-300 mm (140-600 mm) 1:4,0-5,6

 • 4,3-kratni zoom
 • izjemne zmogljivosti za telefotografijo 300 mm (600 mm)

(na voljo oktobra 2007)

ZUIKO DIGITAL 2.0x Teleconverter EC-20

 • podvoji fokusno dolžino glavnega objektiva
 • možno priključevanje na vse objektive ZUIKO DIGITAL: od ribjega očesa do makro objektiva in super teleobjektiva
 • za digitalne fotoaparate zasnovan konverter: tanek, kompakten, zagotavlja zelo kakovostno sliko
 • Varen pred pršenjem vode

(na voljo novembra 2007)
(Vrednosti v oklepajih se nanašajo na enakovredne objektive za 35-mm fotoaparate)

Zahvaljujoč skladnosti s standardom štirih tretjin je Olympus E-3 kompatibilen z vsemi objektivi ZUIKO DIGITAL, pa tudi z vsemi drugimi po standardu štirih tretjin izdelanimi objektivi drugih proizvajalcev.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.