Canon EOS 450D

Canon EOS 450DCanon je danes predstavil svoj najnovejši zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat EOS 450D. Odlikujejo ga tipalo CMOS z 12,2 milijona točk, integrirani sistem čiščenja EOS, 3-palčni zaslon LCD s funkcijo predogleda kompozicije (Live View) in novi 9-točkovni sistem samodejnega ostrenja AF. Canonova novost prinaša novo raven kakovosti posnetkov in vsestranskosti v ta segment trga. (Sporočilo za javnost)

EOS 450D odlikujejo značilnosti, ki so se dokazale že pri Canonovi profesionalni seriji EOS-1, vključno s slikovnim procesorjem DIGIC III in predelanim uporabniškim vmesnikom, ki omogoča upravljanje bliskavic Speedlite neposredno na zaslonu fotoaparata. Izbira 13 prilagodljivih funkcij uporabnikom omogoča prilagajanje fotoaparata njihovemu načinu dela.

»EOS 450D je plod več kot 20-letnega vlaganja v razvoj sistema EOS,« je dejal Mogens Jensen, vodja oddelka Canon Consumer Imaging za Evropo. »Ta fotoaparat zvesto sledi Canonovi politiki zagotavljanja v profesionalnih fotografskih krogih preverjenih tehnologij širšemu krogu amaterskih fotografov.«

Značilnosti EOS 450D:
• Tipalo CMOS z 12,2 milijona točk
• Integrirani sistem čiščenja EOS
• Hitrost 3,5 posnetka na sekundo
• 3-palčni zaslon LCD s predogledom kompozicije Live View
• 9-točkovni sistem ostrenja AF z osrednjo točko svetlobne jakosti f/2.8
• Prednastavljeni fotografski načini Picture Style
• Slikovni procesor DIGIC III
• Programska oprema za obdelavo posnetkov RAW
• Kompaktno in lahko ohišje
• Združljivost z vsemi Canonovimi objektivi EF in EF-S ter bliskavicami EX Speedlite

Dodatne informacije

Prednost kakovosti EOS-a
Zaradi lastnega razvoja ključnih komponent sistem EOS fotografom nudi edinstveno kakovost. Posebej za EOS 450D razvito tipalo z 12,2 milijona točkami uporablja Canonovo visoko občutljivo tehnologijo CMOS in izdela izvrstno definirane posnetke z minimalnim šumom. Procesor DIGIC III zagotavlja visokokakovostno obdelavo posnetkov s hitrim odzivnim časom, saj se zažene v vsega 0,1 sekunde. Slikovni podatki so obdelani 14-bitno, s hitrostjo slikanja 3,5 posnetka na sekundo. DIGIC III v sodelovanju s predpomnilnikom omogoča neprekinjeno fotografiranje 53 posnetkov JPEG (6 v formatu RAW).

Zasnovan za boljše fotografije
EOS 450D je zgrajen tako, da ponuja izvrstno fotografsko izkušnjo vsem fotografom, ne glede na njihovo raven znanja in izkušenj. Kompaktno ohišje tehta manj kot 475 gramov in zaradi spremenjenega držala ponuja boljši oprijem. Veliko in svetlo iskalo omogoča udobnejšo in jasnejšo kompozicijo. Uporabniški vmesnik je podedovan od profesionalnih modelov EOS, uporablja pa poenostavljeno strukturo z zavihki namesto drsenja po nastavitvah. Vključuje tudi uporabniško določen zavihek My Menu za dostop do najpogosteje uporabljanih nastavitev.

Na voljo so različne prilagodljive funkcije za optimizacijo kakovosti fotografij, posnetih ob različnih priložnostih. Funkcija prednosti svetlih tonov (Highlight Tone Priority) poveča dinamični razpon v svetlem območju, kar izboljša upodabljanje podrobnosti na poročnih oblekah, oblačnem nebu ali na drugih svetlih motivih. Novi samodejni optimizator osvetlitve (Auto Lighting Optimiser) popravlja svetlost in kontrast med obdelavo posnetkov, pri tem pa izboljša barvo kože pri portretih, saj zagotavlja ustrezno osvetlitev obrazov. Fotografi lahko prav tako vklopijo dodatno zmanjševanje šumov pri posnetkih z visoko občutljivostjo ISO.

Predogled Live View
Sistem predogleda je prvič na voljo v tem segmentu Canonovih digitalnih zrcalno-refleksnih aparatov, omogoča pa fotografiranje iz nerodnih položajev, kot so makroposnetki s tal ali slikanje z uporabo stojala. Slika Live View je prikazana kot tekoč videoposnetek s 30 slikami na sekundo, LCD-zaslon pa je 50 odstotkov svetlejši od tistega pri EOS 400D. Mogoče je izbrati prikaz mreže in histogram, ki lahko pomagata pri kompoziciji in nastavljanju osvetlitve. Med ostrenjem lahko fotograf do 10-krat poveča določeno podrobnost in si jo ogleda na LCD-zaslonu. Na voljo sta dva sistema samodejnega ostrenja: Quick AF za trenutek odmakne zrcalo in sproži tipalo AF, Live AF pa za ostrenje izkorišča kontrastna razmerja, kar je značilno za kompaktne digitalne kamere.

V studijskem okolju Live View omogoča kompozicijo, nastavitve in proženje z računalnikom in programsko opremo EOS.

Druge izboljšave
EOS 450D ima še vrsto drugih izboljšav, ki pripomorejo k fotografski izkušnji. Iskalo odslej prikaže tudi vrednost ISO. Točkovno merjenje svetlobe (4 % iskala) omogoča večji nadzor osvetlitve v zahtevnih svetlobnih razmerah. Funkcija PictBridge je bila izboljšana do te mere, da fotografi lahko poravnajo obzorje in dodajo slikovne učinke pred tiskanjem. Nova baterija visoke zmogljivosti podaljša čas slikanja z enim samim polnjenjem na 500 posnetkov.

Programska oprema
EOS 450D je dodana vsa potrebna programska oprema za upravljanje in obdelavo posnetkov. Vključen je Digital Photo Professional (DPP), zmogljiv program za obdelavo posnetkov RAW. DPP ima vgrajene tudi funkcije fotoaparata, kot sta elektronsko odstranjevanje sledi prahu (Dust Delete Data) in fotografski način Picture Style. Priloženi so še EOS Utility, Image/Zoom Browser in Photostich.


Komentarji
uzp6 (@uzp6) 24. januar 2008 14:10
Super, kaj naj rečem... Če bi imel možnost svojo 400d zamenjam takoj...
M_M (@M_M) 24. januar 2008 14:40
3 palični LCD ki ima samo 230,000 pik. Največje sranje, kar je lahko Canon naredil že pri EOS 40D. Zelo težko namreš oceniš, ali je fotografija ostra ali ne. Na zaslonu je fotka vedno videti zmazana. Za primerjavo: Nikonov 3" LCD Nikon D300) ima 920.000 pik. Ne vem, kaj se tako postavljajo z "velikim LCD-jem", če je pa praktično neuporaben.
andyz (@andyz) 24. januar 2008 16:56
Se strinjam z M_M. Vse fotke se mi na LCD zdijo neostre. Ima pa zadeva eno prednost - si potem na velikem monitorju prijetno presenečen!
Matej Galič (@NeoN) 24. januar 2008 17:25
Nov grip, nove baterije, nova kartica, manj gumbkov, FUJ FEJ CANON!

Edino kar vidim prednost pred 400d je live view in mogoče AF senzor, če je not tisti iz 40ke.
uzp6 (@uzp6) 24. januar 2008 17:35
m_m, andyz: dokler ne bo obratno je še vse v redu...

hud aparat, še enkrat, pa boste pol povedal, to bo po mojem mnenju čist sucsessor!
Peter Atanackov (@Geo) 24. januar 2008 19:30
Cak v cem je ta fotoaparat sploh boljsi od 400d, vecji zasloncek ima in liveview, ki ga nihce ne uporablja. Bravo Canon, prav potrudili ste se tokrat.
Peter Bernik (@Noob) 24. januar 2008 19:45
Mislim da je največ vredno to, da so končno povečali iskalo, grip, vgradili DIGIC III procesor in 14 bitni A/D konverter in dodali highlight priority mode (na 40D deluje odlično baje). Tudi spot merjenje ni od muh, dodali so novo zmogljivejšo in lažjo baterijo, pri rafalu pa lahko zajamete pol slike na sekundo več in rahlo so izboljšali AF sistem. Prehod na SD kartice je dvorezen meč: je logilčen po eni strani, saj bo večji del kupcev presedlalo iz kompaktov (večina jih ima SD kartice), po drugi strani je pa minus za vse tiste ki pač že imajo CF kartice.

V minus mu lahko štejem le to, da buffer lahko shrane le bedno bednih 6 RAW fotk. Škoda da niso dodali sRAW možnosti, ko se že dali pro meni in kontrolo bliskavice preko fotoaparata.

NI revolucija, so pa vsekakor dodali več novosti kot v 400D, najpomembneje pa je, da so dodali par zelo koristnih. Če bi dodali več pa nihče ne bi več kupil 40D. Že tako bo marsikoga, ki je zaslepljen z marketinškimi forami (12 mpix!!!!), zamikalo da ga kupi namesto 40D. Na dpreview je bila jasno takoj odprta tema 450D ali 40D. In kaj več ponuja 40D. Kar je jasno smešno...
Dragan (@lippi) 24. januar 2008 19:57
wow, meni se zdi super! OK, ekran pri 40d je res malo "mehek".. drugače pa se mi zdi kar nekaj izboljšav! me prav zanima cena.. superca, takoj bi ga tudi sam menjal za mojo 400tko!

no, pa sem le nekaj imel prav!
https://www.slo-foto.net/ftopicp-119201.html
uzp6 (@uzp6) 24. januar 2008 20:00
Tapravi, tisti z nekaj izkušnjami, bodo vzeli 40d... tu ni dvoma (to je res pravi fotoaparat in razlika od vstopnega modela je očitna)... Pri novincih v dslr pa bo tako kot je rekel noob...razburkano...
J (@Natrix) 24. januar 2008 20:27
brez veze, bo čez pol leta že 600D zunaj (če bojo tako nadaljeval) pa bomo takrat menjal body-e...
Miran (@Fotograff) 25. januar 2008 17:39
No ja glede na podatke je aparat odličen in prinaša kar nekaj v vstopni razred DSLR podobno kot SONY 200, me pa glede da ceno z osnovnim 17-55 VR objektivom preko luže za 899$ za dobave do konca aprila, kar znese približno 613EUR zanima padec cen rabljenih 400D pri nas.
No ja rahla tolažba, baje ga pri nas ne bo pred poletjem....
Tomi (@tomido) 28. januar 2008 09:31
Glede dobavljivosti, na mimovrste ga že imajo v ceniku.
Peter Bernik (@Noob) 28. januar 2008 16:09
WOW!!! In to brez cene in datuma dobave. Res noro!
Tomi (@tomido) 29. januar 2008 16:54
Boljše kot nič
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.