Nikon COOLPIX P60

Podjetje Nikon Europe je danes predstavilo novi digitalni fotoaparat Nikon COOLPIX P60 z ločljivostjo 8,1 milijona slikovnih pik, z objektivom NIKKOR s 5x zoomom in velikim zaslonom LCD v velikosti 2,5 palca. Sicer po slogu tradicionalen fotoaparat je po obliki kompakten in zelo lahek. P60 ima Nikonov stabilizator slike, ki preprečuje učinke tresenja fotoaparata, in še več izboljšanih funkcij ter priročen gumb za izbiranje načinov. Deluje s standardnimi baterijami velikosti AA in bo ljubiteljem fotoaparatov všeč zaradi udobnega oprijema in klasične črne barve. »COOLPIX P60 v enem paketu prinaša uporabnikom profesionalne funkcije in kakovost,« je izjavila Martina Beckmann, direktorica oddelka za komunikacije in tržne storitve pri podjetju Nikon Europe B.V. »Njegova ergonomska oblika, zmogljiv objektiv in napredne funkcije zagotavljajo, da se bodo zanj odločili kupci, ki želijo z majhnim fotoaparatom posneti odlične fotografije.« (Sporočilo za javnost)

Dober oprijem, preprosta uporaba

P60 je zelo podoben tradicionalnemu fotografskemu aparatu. Njegova uporaba je intuitivna, velikost ravno prava, ergonomska oblika pa zagotavlja stabilnost in dober oprijem za fotografiranje. Motiv lahko zajamete prek širokokotnega 2,5-palčnega zaslona LCD ali z elektronskim iskalom, ki vsebuje prikaz informacij o fotografiranju. Z gumbom za izbiro načina preprosto preklapljate med ročnim in samodejnimi načini. V samodejnem načinu fotoaparat samodejno izbere čas osvetlitve in zaslonko, v ročnem načinu pa imajo uporabniki večji nadzor nad izbiro časa osvetlitve in zaslonke. V fotoaparatu je 15 scenskih načinov, ki so optimizirani za določene situacije, kot so Portret, Pokrajina, Nočni portret, Šport, Zabava/znotraj, Približanje, Muzej in Ognjemet. S fotoaparatom P60 lahko snemate tudi filme z ločljivostjo 640 x 480 slikovnih pik, hitrostjo 30 posnetkov na sekundo in zvokom. Fotografije se shranijo na pomnilniško kartico SD ali v notranji pomnilnik velikosti 22 MB.

Objektiv in kakovost slike

Fotoaparat P60 ima objektiv NIKKOR s 5x optičnim zoomom, ki zagotavlja vrhunsko natančnost in visoko ločljivost. Objektiv ima goriščno razdaljo od 6,4 do 32 mm, kar je ekvivalent 36 mm do 180 mm v formatu 35 mm, nastavitve zaslonke pa so od f/3,6 do 4,5. Fotoaparat lahko uporabljate v različnih pogojih osvetlitve: njegova občutljivost sega od ISO 80 do ISO 2000, kar omogoča krajši čas osvetlitve in s tem manj zameglitve motiva in fotografiranje pri slabši svetlobi. P60 je poleg tega opremljen z mehanizmom za obdelavo slik EXPEED, ki izboljša hitrost obdelave in kakovost slik. Pri fotografiranju slik in snemanju videov vam vgrajen stabilizator slike (VR) s premikanjem slikovnega senzorja zagotavlja odlične posnetke, saj zmanjšuje učinek tresenja, ki je lahko še posebej viden pri daljšem času osvetlitve. P60 ima obseg goriščne razdalje od približno 30 cm do neskončnosti. Makrofotografiranje omogoča snemanje z razdalje 10 cm od motiva, nova funkcija Active Zoom (Aktivni zoom) pa izvrstne bližnje posnetke.

Inovacije v zvezi s slikami

P60 ima vgrajenih več inovacij za preprosto fotografiranje odličnih portretov. Napredna različica funkcije »Face-Priority AF« z natančnim samodejnim ostrenjem zazna do 5 obrazov. Tu je še vgrajena funkcija za odpravljanje učinka rdečih oči pri uporabi bliskavice, ki z digitalno obdelavo obnovi naravno barvo oči. Tretja inovacija je Nikonov postopek D-osvetljevanja, ki je hitrejši kot doslej. Deluje v fotoaparatu (računalnik ni potreben) in sicer med predvajanjem uravnava svetlobo, če je bila med snemanjem osvetlitev v ozadju preveč močna ali moč bliskavice nezadostna.

Dodatna oprema in cena

Fotoaparatu P60 sta priloženi dve alkalni bateriji velikosti AA, kabel USB, avdio/video kabel, pašček in CD s programsko opremo Software Suite za COOLPIX. Dodatno lahko kupite polnilnik, baterije Ni-MH za ponovno polnjenje in adapter. Ko je objektiv uvlečen, P60 meri 95,5 (Š) x 63,5(V) x 36 (G) mm. Tehta približno 160 g brez baterije in pomnilniške kartice SD. Okvirna cena fotoaparata P60 na tržišču je 229 evrov.
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.