Nikon D60

Podjetje Nikon Europe je predstavilo fotoaparat Nikon D60, zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat, namenjen uporabnikom, ki želijo uporabljati tehnično najnaprednejšo in hkrati prijazno tehnologijo z ustvarjalnimi funkcijami. Nikon D60 ponuja ločljivost 10,2 milijonov efektivnih slikovnih točk, Nikonov visokozmogljiv procesor za digitalno obdelavo fotografij EXPEED, funkcijo urejanja posnetkov v samem fotoaparatu in 3-področni sistem za samodejno ostrenje. Nikon D60 v segment vstopnih DSLR prinaša sistem za samodejno čiščenje optičnega tipala. Fotoaparat ponuja neprekinjeno fotografiranje s tremi fotografijami na sekundo, vklop skoraj v trenutku (samo 0,19 sekunde) in visoko občutljivost ISO. Vse to je zapakirano v kompaktnem in lahkem ohišju ergonomične oblike. Nikon D60 predstavlja nadgradnjo dosedanjega modela D40x. (Sporočilo za javnost)

Nikon D60 fotografu omogoča, da se osredotoči na fotografiranje. Fotoaparat je preprost za uporabo, uporabniku prijazna zasnova pa vključuje zmanjšano število gumbov. 2,5-palčni LCD-zaslon podaja informacije s preprosto razumljivim grafičnim uporabniškim vmesnikom, ki ima tri različne sloge predstavitve za različne vrste uporabnikov. Simboli in številke na zaslonu se lahko obračajo za 90 stopinj in tako pravilno prikazujejo informacije glede na to, kako uporabnik drži fotoaparat. D60 vključuje tudi novo funkcijo, ki samodejno izklopi zaslon LCD, kadar je uporabljeno iskalo.

D60 uporablja Nikonovo tehnologijo EXPEED, ki zagotavlja kakovostne posnetke in veliko hitrost obdelave. Fotoaparat premore ustvarjalne funkcije, ki omogočajo optimizacijo in urejanje slik brez uporabe računalnika. Optimizacijo slik omogočajo funkcije kot sta aktivno D-osvetljevanje (funkcija, ki usklajuje močno zasenčenost) in samodejno odpravljanje učinka rdečih oči ob uporabi vgrajene bliskavice. Ustvarjalne funkcije vključujejo tudi samodejno ustvarjanje animacij stop-motion iz zaporedja slik in učinke, ki posnemajo uporabo različnih optičnih filtrov, iz česar nastanejo barvne sence in svetleči osvetljeni deli.

Standardni komplet Nikon D60 ima izjemno učinkovit objektiv VR-NIKKOR, model AF-S DX NIKKOR 18-55 mm f/3,5-5,6G VR. Objektiv je kompakten, lahek in s 3-kratno povečavo z vsestranskim obsegom goriščne razdalje od 27 mm do 82,5 mm (ekvivalent pri 35-mm formatu). Nikonov napredni stabilizator slike odstranjuje učinke tresenja fotoaparata, kar omogoča do trikrat daljši čas osvetlitve kot modeli brez stabilizatorja.

D60 je zaradi širokega obsega občutljivosti, od ISO 100 do ISO 1.600, mogoče uporabljati v različnih osvetlitvah, nudi pa tudi vrhunsko reprodukcijo barv ter jasne in ostre posnetke. Kjer slikanje z bliskavico ni dovoljeno, fotoaparat samodejno nastavi občutljivost in tako zagotovi najboljše rezultate. Vgrajena bliskavica zagotavlja izjemno uravnoteženo osvetljene posnetke (tehnologija Nikon i-TTL) za bliskavice, hkrati pa omogoča uporabo dodatnih daljinsko upravljanih bliskavic.

495 gramov težki D60 z dimenzijami ohišja 126x94x64 (ŠxVxG) mm slike shranjuje na priročne pomnilniške kartice SD (ali SDHC). Priložena oprema vključuje litij-ionsko baterijo za polnjenje, hitri polnilnik, kabel USB, gumijasti očesni nastavek, pašček fotoaparata, pokrovček ohišja, pokrovček okularja in pokrov nastavka za dodatno opremo. Na priloženem CD-ju je programska oprema Nikon Software Suite. Priporočena prodajna cena za komplet D60 z objektivom AF-S DX NIKKOR 18-55 mm f/3,5-5,6G VR znaša 759 EUR. Na voljo so tudi drugi kompleti.
Komentarji
Alen (@penty) 29. januar 2008 11:34
"Nikon D60 v segment vstopnih DSLR prinaša sistem za samodejno čiščenje optičnega tipala."

To ima Pentax K100D Super pol leta pred Nikonom.
Damir Burnac (@Damirb) 29. januar 2008 13:28
Razlika glede na d40x je samo v sistemu za čiščenje senzorja in senzorju za izklop LCD-ja, ko se gleda skozi iskalo. Kar je premalo, da bi upravičilo spremembo imena. Lahko bi ga poimenovali d40xs, saj je samo nadgradnja obstoječega modela in ni nekaj novega. Moral bi pa imeti vsaj še live view funkcijo, da bi lahko konkuriral canonovi 450-ki. Glede na to, da imata aparata podobno ceno, targetirata pa na fotografe, ki šele vstopajo v svet DSLR. Mislim, da d60 nima šans proti eos-u 450.
uzp6 (@uzp6) 29. januar 2008 13:41
teh šans ne bi imel tudi s funkcijama, ki si jih opisal...
Damir Burnac (@Damirb) 29. januar 2008 13:49
bi imel, če bi bil vsaj 100€ cenejši
Peter Bernik (@Noob) 29. januar 2008 14:57
Ta še 400ki ne konkurira, kaj šele 450ki. Škoda, so res zelo prijetno presenetili z D3 in D300. V teh dveh razredih so nazaj v igri, D3 bi kraljeval, če bi bil le dobavljiv. D60 na žalost še vedno dela le z AF-S objektivi, ne dosega konkurence kar se tiče bonbončkov kot je live view, 3" LCD in seveda kar je najpomembneje za ta razred (na žalost seveda) z resolucijo. Če niso updateali AF, potem pokadijo še tukaj in pri 12 bit A/D konverterju.

Skratka nima nič kar konkurenca ne bi imela, manjka mu pa veliko. Cena pa je/bo približno enaka (Canonova še ni uradno določena kolikor vem).
Samo (@samoraj) 29. januar 2008 20:43
Ja tuki piše, da ga lahko predhodno naročiš:

http://www.pixxass.de/product_info.php?pName=canon-eos-450d-gehaeuse-p-6483&cName=digitale-spiegelreflexkameras-slr-canon-c-439_443_465&xploidID=66c07f2d7132f38ccbbd43ab8bcc4673
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.