Nikon predstavlja nagibni/premični objektiv PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED

Podjetje Nikon Europe je danes najavilo nagibni/premični objektiv PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED, 24-milimetrski širokokotni objektiv za fotografiranje v studiu ter za fotografiranje arhitekture in pokrajine. Objektiv ponuja širok razpon nagibanja in premikanja in je vodilni v svojem razredu, saj ga lahko nagibate za +/-8,5 stopinj in premikate za +/-11,5 mm. Objektiv lahko obrnete za 90 stopinj v levo ali desno z vmesnimi intervali po 30 stopinj. Za natančno ročno ostrenje je objektiv združljiv z elektronskimi daljinomeri v vseh Nikonovih zrcalno-refleksnih fotoaparatih in omogoča nadzor samodejne zaslonke v Nikonovih fotoaparatih D3/D300. (Sporočilo za javnost)

Nagibni/premični objektivi lahko premaknejo notranje optične elemente in ustvarijo učinek nadzora perspektive (PC). Nadzor perspektive (PC) zmanjša popačenje, ki ga je povzročil kot fotoaparata glede na motiv. Uporaben pa je tudi pri fotografiranju arhitekture, kjer se lahko izognemo učinku združevanja navpičnih kotov. Nadzor perspektive, ki ga ponuja objektiv PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED, je neprecenljiv tudi pri delu v studiu, kjer lahko dosežemo izjemne učinke globine polja.

»Podjetje Nikon je prvi 35-milimetrski nagibni/premični objektiv razvilo že leta 1961. Izjemna kakovost slike in vrhunske ravni premikanja, ki jih zagotavlja nagibni/premični objektiv PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED, dokazujejo tradicijo inovacij in optične kakovosti objektivov NIKKOR,« pravi Robert Cristina, direktor oddelka za profesionalne izdelke in Nikon Professional Services v podjetju Nikon Europe B.V. “

Objektiv fotografom omogoča popoln nadzor nad vsemi funkcijami z gumbi, ki so enostavni za uporabo. Med njimi so obroček zaslonke, gumb za zmanjšanje zaslonke, obroček za izostritev na objektivu, gumb za nagibanje in gumb za premikanje. Nikonova nanokristalna prevleka, objektiv s tremi elementi iz ED-stekla in asferični elementi skupaj tvorijo objektiv, ki ponuja izjemno optično kakovost in zmanjšuje nastanek lis, neenakomerne osvetljenosti in barvnega odstopanja.

Objektiv PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED ima največjo zaslonko f/3,5 in najmanjšo zaslonko f/32 ter najmanjšo razdaljo ostrenja 0,21 m. Objektiv je dobro zaščiten pred učinki prahu in vlage ter tehta 730 gramov. Velikost filtra/priključka je 77 mm. Predvidena cena objektiva PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED je 1829 evrov, na tržišče pa naj bi prišel to pomlad. Skupaj z objektivom dobite tudi bajonetno sončno zaslonko in mehko torbico.

Nikon je hkrati najavil še dva objektiva PC-NIKKOR PC 45 mm f/2,8D in PC 85 mm f/2,8D, ki sta trenutno v zadnjem obdobju razvoja in bosta dodana ponudbi nagibnih/premičnih objektivov. Nova objektiva bosta predvidoma na voljo poleti 2008.
Komentarji
iztok (@izo) 29. januar 2008 13:30
fajn, sploh zdej, ko imajo nikonaši ff. lepo bi bilo videt, da bi tudi canon malce prenovil tilt/shift serijo.
Peter Atanackov (@Geo) 29. januar 2008 20:10
Izgleda lepo, fajn zadeva za na FF.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.