Nikonove novosti že v Sloveniji

Podjetje Nikon Slovenija je danes na Ljubljanskem gradu izbranim novinarjem predstavilo osem novih modelov digitalnih fotoaparatov ter tri nove objektive. Med novinci najdemo več stilskih kompaktnih fotoaparatov iz serije Coolpix ter Nikona D60, nov zrcalno-refleksni fotoaparat v vstopnem segmentu D-SLR. (Sporočilo za javnost)

Skupna značilnost vseh predstavljenih novosti so vsem znani kakovostni objektivi Nikkor, ki so jih pri Nikonu od leta 1932 izdelali že preko 40 milijonov. Tudi najcenejši kompaktni modeli Coolpix so pridobili svojo različico slikovnega procesorja Expeed, ki prihaja iz D-SLR segmenta Nikonovih fotoaparatov (lansko leto je bil prvič vgrajen v Nikon D3 in D300). Novost v kompaktnem razredu kamer je tudi, da imata že najcenejša modela Nikonove serije Life vgrajen sistem za odpravo učinkov tresenja (proramski AE) pri fotografiranju v slabših svetlobnih pogojih. V nove modele Coolpix iz serije Style je vgrajen mehanski stabilizator slike, imenovan VR (Vibration Reduction). Na tem mestu velja še omeniti, da je Nikon pionir pri razvoju optičnih sistemov stabilizacije slike v objektivu, saj je že leta 1994 prvi tak sistem vgradil v 35-milimetrski kompaktni fotoaparat LTZ 700VR. Zelo zanimiva novost, ki je vgrajena v novi Coolpix S520, je način "fotografiranje hrane", ki zagotavlja odlične posnetke kuharskih stvaritev brez uporabe bliskavice. Coolpix S550 se ponaša s funkcijo opozarjanja na mižanje osebkov pri fotografiranju – fotoaparat sam opozori, če je kateri od portretirancev slučajno zamižal, druga opcija pa zajame posnetek v trenutku, ko se potretirana osebe nasmehne.

Pri novem zrcalno-refleksnem modelu D60 so na predstavitvi opozorili predvsem na novost v tem cenovnem segmentu fotoaparatov – vgrajeni sistem za odstranjevanje prahu z optičnega tipala, ki s štirimi različnimi frekvencami tresenja odstrani prah. Tega posebni sistem, poimenovan Air-Flow, s pomočjo nadtlaka nato odstrani iz aparata in tako poskrbi za čim bolj brezprašno okolje optičnega senzorja. Prodaja Nikona D60 se v obliki različnih kit kompletov pričenja že februarja, kompaktne kamere Coolpix pa bodo v Slovenijo prihajale postopoma nekje do konca aprila.

Komentarji
črt (@mici) 30. januar 2008 14:51
Ali so imeli Nikon d300 pa d3 ter vse one nove objektive? Po slikah sodeč se mi zdi, da vidim samo kompakte pa enega dslrja!
Matic Kos (@MaticK) 30. januar 2008 15:37
D3/D300 je že "stara" roba, danes so predstavljali samo novo robo
Je bilo pa par D300 in tudi D3 se je pojavil, samo kot uporabniški aparat, ne testni/predstavitveni.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.