Olympus E-420

Najnovejši član družine Olympus E-System, novi E-420, je zmagovalna kombinacija, primerna tako za izkušene fotografe kot tudi za začetnike na področju digitalne zrcalno-refleksne fotografije. Uporabnikom zagotavlja kakovost, ki jo zmorejo le digitalni zrcalno-refleksni fotoaparati – ob enostavni uporabi, ki je običajno značilna za kompaktne digitalne fotoaparate. Med prednostmi modela E-420 naj omenimo le prikaz žive slike na zaslonu LCD Live View, ki bistveno olajša sestavljanje kompozicije. (Sporočilo za javnost)

In ker gre za najmanjši in najlažji digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat na svetu, mobilnost prav zares ni več problem! E-420 boste lahko potisnili kamorkoli – v nahrbtniček ali v žensko ročno torbico. Prav zato je odličen spremljevalec novinarjem, popotnikom in drugim pustolovcem, ki bodo znali ceniti njegovo mobilnost, učinkovitost – in ne nazadnje tudi veliko vrednost, ki jo bodo dobili za svoj denar! 10-megapikselni E-420 z 28 tematskimi programi, primernimi za praktično vse običajne in manj običajne situacije, je za uporabo pripravljen takoj, ko ga vzamete iz embalaže. V trgovinah ga boste našli konec aprila 2008.

Bolj učinkovit ob bolj enostavnem rokovanju
Z E-420 je Olympus dokazal, da lahko v digitalni zrcalno-refleksni fotografiji uživajo prav vsi, od profesionalnih fotografov do popolnih začetnikov. Kajti, čeprav celo bolj zmogljiv od svojega predhodnika, je ta novi član družine E-System izjemno prijazen do uporabnika, ob tem pa je tako majhen in lahek, da ga imamo lahko s seboj vedno in povsod, kot običajen kompakten fotoaparat! Ne glede na izkušenost fotografa so zelo kakovostne slike praktično zagotovljene: fotografu je namreč na voljo 28 tematskih programov, vključno z avtomatskimi, polavtomatskimi in ročnimi nastavitvami za popolno vsestranskost – na povsem enostaven način in z vsemi prednostmi, ki odlikujejo digitalno zrcalno-refleksno fotografijo.

Zmogljivo 10,0-megapikselno tipalo Live MOS nudi več kot dovolj ločljivosti za izjemno ostre, podrobne posnetke, ob dodatni podpori vgrajenega procesorja za sliko TruePic III , ki omogoča tudi uporabo tehnologije za uravnavanje senc Shadow Adjustment Technology (SAT). Tako je zagotovljena realna, izjemna reprodukcija ob manjšem šumu in hitrejši obdelavi slike. Fotoaparat omogoča tudi zaporedno fotografiranje s hitrostjo do 3,5 posnetkov na sekundo v načinu z vsemi megapiksli, z do osmimi slikami v medpomnilniku RAW.

Za brezhibno zaščito pred prahom, sovražnikom digitalne zrcalno-refleksne fotografije, je poskrbljeno z Olympusovim izvirnim protiprašnim filtrom Supersonic Wave Filter, značilnim za vse modele E-System – najučinkovitejšo zaščito pred prahom, ki je velika grožnja tipalu za sliko.

Povsem intuitivno
E-420 pa poskrbi, da so tudi najbolj napredne funkcije fotografu povsem naravne in s tem zagotovi, da lahko prav vsakdo doseže visok fotografski nivo. Kontinuirani prikaz žive slike Live View uporabniku omogoča sestavljanje kompozicije na zaslonu LCD HyperCrystal II dimenzij 2,7 palca/6,9 centimetrov, ki prikaže 100 % sliko kompozicije; na zaslonu so tudi vidne vse spremembe, ki jih prinašajo nastavitve kontrasta, svetlosti in barv. Zahvaljujoč funkciji Perfect Shot Preview lahko uporabnik na zaslonu LCD spremlja tudi učinke kompenzacije osvetlitve in nastavljene beline. Nadalje fotoaparat omogoča tudi profesionalni predogled globinske ostrine, prikaže pa tudi učinek funkcije za zaznavanje obrazov Face Detection in tehnologije za uravnavanje senc Shadow Adjustment Technology. Na zaslonu LCD pa je mogoče med sestavljanjem kompozicije sliko tudi povečati za 7-krat ali 10-krat. Tako je ročno ostrenje veliko lažje in bolj natančno, kar je velikega pomena na primer pri makro fotografiji.

Izboljšano je tudi samodejno fokusiranje v smislu prijaznosti do uporabnika. Razen sistema AF na osnovi faznega zaznavanja je E-420 opremljen tudi z AF sistemom na osnovi kontrasta*. To omogoča bolj priročno ostrenje na objektu, kajti zrcalu se ni treba pomakniti v spodnji položaj, da bi opravilo potrebne meritve. Dodatna velika prednost E-420 za uporabnike je AF sistem na osnovi kontrasta, ki omogoča takojšen prikaz učinka ostrenja na zaslonu LCD s pomočjo funkcije Live View.

K vsestranskosti tega modela veliko prispeva tudi vgrajena bliskavica, za še večjo raznovrstnost pa je na voljo možnost brezžičnega upravljanja bliskavice wireless flash control v do treh skupinah. Uporaba Olympusovih zunanjih bliskavic FL-36R in FL-50R omogoča sestavljanje bliskavičnih sklopov, ki jih je možno upravljati daljinsko. S tem je na voljo nešteto različnih osvetlitvenih možnosti. Razpon občutljivosti je med ISO 100 in 1600, zato je E-420 res vsestranski spremljevalec, ki je učinkovit tudi pri ne ravno idealnih svetlobnih pogojih in v situacijah, v katerih bliskavica pač ni zaželena.

Meni je na voljo v 38 jezikih, zato se lahko vsakdo sporazumeva z E-420, ne glede na to, kateri jezik govori. Vmesnik USB 2.0 (Hi-Speed) zagotavlja hiter prenos podatkov, zahvaljujoč zmogljivi bateriji za polnjenje pa boste brez skrbi tudi takrat, ko bo potrebno delati nadure.


Član družine E-System
E-420 lahko kombinirate s praktično vsem priborom, namenjenim Olympusovi družini E-System. Ker je izdelan skladno s standardom štirih tretjin, je možnosti za najrazličnejšo fotografsko opremo ogromno – in to brez sklepanja kakršnih koli kompromisov glede kakovosti! Vsi štiritretjinski objektivi, na primer, so zasnovani skoraj telecentrično, kar zagotavlja ostrino od roba do roba slike! Sistem štirih tretjin tudi omogoča izdelavo manjših ohišij fotoaparatov in manjših objektivov in torej bolj kompakten fotoaparat v celoti. Ta prednost je pri E-420 še toliko bolj poudarjena, da ga imate lahko resnično vedno pri sebi, ne glede na to, kam se odpravite, saj gre za enega najmanjših in najlažjih D-SLR fotoaparatov na svetu. To odliko pa dodatno poudari novi ploski objektiv, ki se hkrati pojavlja na tržišču. Ker je izjemno kratek in lahek, ta objektiv ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 (enakovredno 50 mm pri 35-mm fotoaparatu) predstavlja popolno dopolnitev osnovi E-420; ta kompaktna kombinacija zelo spominja na legendarno izboljšanje mobilnosti, ki jo je v starih časih predstavljala Olympusova serija OM.
Za dodaten pridih elegantnosti poskrbi privlačen etui retrooblike, ki se pritrdi na spodnji del fotoaparata. Izdelan je iz usnja in bo na voljo v beli, rjavi in črni barvi.

Najnovejši član družine E-System E-420 se bo pojavil na prodajnih policah trgovin konec aprila 2008.

Digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat Olympus E-420 – osnovne značilnosti:

• izjemno enostavno rokovanje
• med najmanjšimi in najlažjimi D-SLR fotoaparati, za izjemno lahko prenašanje
• tipalo Live MOS z 10 megapiksli
• Live View za lažje sestavljanje kompozicij
• natančen predogled posnetka Perfect Shot Preview za lažje spremljanje posledic spreminjanja nastavitev neposredno na zaslonu LCD Live View LCD
• izboljšana funkcija Live View s kontrastnim AF, tehnologijo zaznave obraza, uravnavanja senc in sistemom samodejnega ostrenja na osnovi fazne zaznave *
• procesor za sliko TruePic III
• visokokontrastni 2,7-palčni/6,9-centimetrski zaslon LCD HyperCrystal II z zornim kotom 176°
• originalni protiprašni filter Supersonic Wave
• 28 avtomatskih, polavtomatskih in ročnih programov (vključno s 5 načini ekspozicije, 5 ustvarjalnimi načini in 18 tematskimi programi)
• vgrajena izskočna bliskavica (GN 10)
• brezžično upravljanje bliskavice Wireless flash control za do 3 skupine
• 3,5 posnetke na sekundo, do osem slik v medpomnilniku RAW
• nastavljanje beline z eno tipko
• možnost zaklepanja AE/AF
• ISO 100 do 1600
• funkcija predogleda globinske ostrine
• Digital ESP – merjenje v 49 točkah
• funkcija samodejnega kadriranja - ‘uokvirjanja posnetkov’ (osvetlitev, nastavitev beline, ostrenje)
• navodila za začetnike in zahtevnejše uporabnike na zaslonu
• prikaz podrobnih informacij s histogramom
• skladen z določili standarda štirih tretjin
• dve reži za pomnilniške kartice (za xD-Picture Card in CompactFlash)

Olympus E-420 je na voljo v naslednjih kombinacijah:
• Olympus E-420 Lens Kit
(osnova E-420 z objektivom ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 lens)
• Olympus E-420 Double Zoom Kit
(osnova E-420 z objektivoma ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 and ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm 1:4.0-5.6)
• Olympus E-420 Pancake Lens Kit
(osnova E-420 z objektivom ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8)
• Olympus E-420 (samo ohišje)

* Novi Olympusovi objektivi zagotavljajo učinkovito samodejno ostrenje na osnovi kontrasta, vključno z objektivi ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL 40-150 mm 1:4.0-5.6 ter novi ploski objektiv ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8. Z Olympusove spletne strani si lahko naložite posodobitve strojno-programske opreme in to funkcijo omogočite tudi za prej kupljene objektive. Pri drugih objektivih se samodejno ostrenje na osnovi kontrasta uporablja v kombinaciji s samodejnim ostrenjem s faznim zaznavanjem.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.