Olympus ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8

Novi ploski objektiv ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8, ki je dolg le 23,5 mm in tehta borih 95 g, je pravkar preoblikoval definicijo kompaktnosti na področju objektivov! Nameščen na novi model fotoaparata E-420 predstavlja najbolj kompaktno kombinacijo, kar jih je sploh na voljo. Ta objektiv z fiksnim fokusom je vsestranski, ponaša pa se z vrhunsko optiko s svetlo zaslonko 1:2,8 in majhno minimalno fokusno razdaljo. Fokusna dolžina je enakovredna 50 mm pri 35-mm fotoaparatih, zorni kot pa je primerljiv zornemu kotu človeškega očesa in je torej idealna izbira za običajno, vsakodnevno rabo. Skladnost s standardom štirih tretjin zagotavlja tudi popolno skladnost z vsemi fotoaparati Olympusove serije E-System. Ploski objektiv ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 bo na voljo aprila 2008. (Sporočilo za javnost)

Olympusov ploski objektiv ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8, dolg le 23,5 mm in težek samo 95 g, je neverjetno kompakten in kot tak kot naročen za mobilne fotografe, ki uporabljajo digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat. Seštevek dolžin Olympusovega E-410 ali napovedanega novega modela E-420 in na njih nameščenega novega ploskega objektiva bo znašal le 76,5 mm – kar izjemno olajša prenašanje opreme kot tudi shranjevanje.

Dvostranske asferične leče zagotavljajo optimalen popravek aberacije in s tem slike z izjemno ostrino in jasnostjo od roba do roba. Za optimizacijo fotografiranja proti svetlobi pa je ta v objektiv z enojnim fokusom izboljšan s posebno oblogo, ki do najmanjše možne mere odpravi pojava ‘ghosting’ in ‘flaring’. Svetla zaslonka s krožno zaslonko 1:2.8 fotografu omogoča izdelavo slik z osupljivim mehkim fokusom, izrabi pa lahko tudi prednost učinka naravnega izgubljanja ostrine.

Fokusna dolžina, enakovredna 50 mm pri 35-mm fotoaparatih, zagotavlja skoraj naraven zorni kot, saj je zelo pomembna naravnemu vidnemu polju človeškega očesa. Minimalna fokusna razdalja znaša le 20 cm, kar fotografu omogoča posnetke iz neposredne bližine, kar veliko pripomore k neverjetni vsestranskosti tega kompaktnega objektiva.

Kompaktnost objektiva ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 pa dodatno optično poudari navojni pokrovček iz aluminija. Ta izjemno tanek in lahek model se bo na prodajnih policah pojavil aprila 2008.

Osnovne značilnosti modela ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8:

• ultrakompakten ploski objektiv
• fiksna fokusna dolžina 25 mm (enakovredno 50 mm pri 35-mm fotoaparatu)
• svetla zaslonka 1:2.8
• debelina le 23,5 mm, teža samo 95 g
• minimalna fokusna razdalja samo 20 cm
• priložen aluminijast navojni pokrovček
Komentarji
Peter Bernik (@Noob) 5. marec 2008 21:43
Super zadevca! S 420ko izredno lahek in majhen komplet, ki gre v večji žep. Lahko "glumite" Bressona po ulicah LJ in boste precej neopazni. 50 mm je pa tako in tako goriščnica s katero se da posneti skoraj vse. Le za min DOF z 2.8 blendo in 2x crop senzorjem ravno ne bo.

Kompaktom je odklenkalo hehe.
Peter Atanackov (@Geo) 5. marec 2008 22:25
Jao ti pri Olympusu, lahko bi kdaj tudi naredili kakšen normalen objektiv... Če se človek gre ulične fotografije je najboljš, da vrzeš na en normalen body 200mm f/2.8 in si kamot dalec od motiva, majhn dof imas, super bokeh in se lazje kadriras, ker ti ni treba prit na dva metra osebi, ki jo slikas.
Peter Bernik (@Noob) 5. marec 2008 23:15
Samo to potem ni street fotografija...Pa tudi kompakten komplet ni.
Peter Atanackov (@Geo) 6. marec 2008 11:58
Zakaj tocno potem to ni street fotografija? Kompakten res ni, samo ni pa treba osebi prit cist zraven, ne vem no jaz se ne pocutim glih najbolj prijetno, ce pridem recimo enemu glasbeniku na pol metra in ga slikam.
Lenart Senica (@lenyn) 6. marec 2008 16:17
Ravno to je poanta street fotografije, da premagaš nelagodje, postaneš eno z ulico, z ljudmi, ki ulici dajo življenje.
Palačinka, njam, ja. Zakaj Canon ne ponudi česa takega, meni je 50/1.4, ki je relativno zelo majhen objektiv, včasih neznansko prevelih ...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.