75 let objektivov NIKKOR

Nikon je dosegel nov mejnik. Letos namreč mineva 75 let kar so predstavili prvi objektiv NIKKOR, namenjen fotoaparatom. Objektivi NIKKOR že od samega začetka slovijo po svojih odličnih optičnih zmogljivostih in širokem naboru naprednih funkcij. Letošnje leto pa je poseben mejnik tudi za fotoaparate Nikon, saj ti beležijo svojo 60. obletnico. Prvi kompaktni 35-mm fotoaparat Nikon, imenovan Nikon I, je bil namreč javnosti predstavljen leta 1948. (Sporočilo za javnost)

NIKKOR je blagovna znamka objektivov, namenjenih zrcalno-refleksnim fotoaparatom Nikon. Ime izhaja iz okrajšav imena podjetja Nippon Kogaku K.K. (predhodnik današnjega Nikona), kateremu so inženirji dodali črko R. Leta 1933 je Nikon predstavil svoj prvi objektiv blagovne znamke NIKKOR, in sicer Aero-NIKKOR, ki je bil namenjen rabi v letalstvu. Danes je NIKKOR prisoten tako na potrošniških kot tudi industrijskih tržiščih, kjer predstavlja sinonim za vrhunske japonske objektive. Nippon Kogaku K.K. je z izdelovanjem objektivov za fotoaparate, namenjene potrošnikom, začel v povojnem obdobju, objektivi NIKKOR pa so hitro postali zelo cenjeni med fotografi širom sveta.
 


Leta 1950 so v časniku New York Times zapisali, da je kombinacija fotoaparatov Nikon ter objektivov NIKKOR, ki jo uporabljajo pri reviji Life, superiorna vsem nemškim rešitvam. NIKKOR je vedno slovel kot vodilno podjetje na področju inovacij, leta 1968 so tako predstavili prvi zrcalno-refleksni objektiv z asferičnimi lečami, imenovan OP Fisheye-NIKKOR 10mm f/5.6. Objektiv Ultra Micro-NIKKOR 105mm f/2.8, predstavljen leta 1962, je postavil temelje za projekcijske leče, ki so v uporabi še danes in ponujajo kar najvišjo ločljivost.
 


Nikon svoje tehnološke rešitve nenehno izboljšuje in dopolnjuje z inovativnimi idejami, kar se odraža tudi na objektivih NIKKOR za zrcalno-refleksne aparate. Ena takšnih rešitev je tudi poseben premaz iz nano kristalov, ki odstrani odblesk elementov, vgrajenih v objektiv.

Ob 75. obletnici
75. obletnico objektivov NIKKOR so pri Nikonu obeležili tudi s pripravo posebnega logotipa, ki simbolizira izjemno zanesljivost in zmogljivost objektivov. Ob tej priložnosti je bila splavljena tudi spletna stran, posvečena zgolj NIKKOR objektivom. Na spletišču, ki se nahaja na naslovu www.nikkor.com, je moč najti več fotografskih zgodb vodilnih svetovnih fotografov, ki bralcu skozi svoja dela in intervjuje prikažejo napredne možnosti objektivov NIKKOR.

 
   
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.