Nikon Capture NX2

Nikon predstavlja Capture NX2, svojo novo programsko opremo za urejanje fotografij. Capture NX2 je zmogljivejša in enostavnejša različica programa Capture NX, predstavljenega leta 2006. Nov program je namenjen vsem fotografom, ki želijo z intuitivnim orodjem hitro in preprosto izboljšati fotografije. (Sporočilo za javnost)

Poleg priznane barvne kontrolne točke nova različica ponuja tudi kontrolno točko izbranega območja, s katero lahko uporabniki uporabljajo izboljšavi, kot sta maska neostrine in D-osvetljevanje za določeno območje, ki je takoj vidno na zaslonu. Pri uporabi čopiča za samodejno retuširanje je z enim samim miškinim klikom moč počistiti lise (zaradi prahu pri fotografiranju), ki se pojavijo na fotografiji. Za zapolnitev območja z napako programska oprema zazna in uporabi najbolj ustrezne odtenke, da ustvari čim bolj naravno sliko. Delovni prostori na osnovi predvidenega poteka dela in izboljšan seznam urejanja povečajo učinkovitost dela in razširijo možnosti izražanja.

Ludovic Drean, produktni vodja za programsko opremo pri Nikon Europe B.V., je ob predstavitvi novega programskega orodja povedal: "Po številnih koristnih odzivih uporabnikov smo razvili novo generacijo programske opreme Capture NX, ki s svojo zrelostjo zadovolji še tako zahtevne fotografe, saj bodo na enostaven način dobili neverjetne rezultate brez izgube kakovosti."

Najpomembnejše nove funkcije

Kontrolna točka izbranega območja 
Z enim miškinim klikom lahko uporabite masko neostrine in D-osvetljevanje za določeno območje. Kontrolna točka izbranega območja prepozna območja, ki jih uporabnik želi spremeniti. Uporabite jo lahko s katerim koli orodjem za izboljšanje slike, vključno z D-osvetljevanjem, svetlostjo, barvo, izostritvijo, korekcijo in zmanjšanjem šuma.

Čopič za samodejno retuširanje
Če želite imeti bolj naravne slike, lahko s čopičem za samodejno retuširanje enostavno odstranite lise zaradi prahu pri fotografiranju in jih nadomestite z barvo in odtenki okolice. Odstrani lahko nepopolnost obraza, pomanjkljivosti na rožah in neželene predmete na posnetku.

Uravnavanje senc/osvetlitve
Drsnik enostavno prilagodi zasenčena in preveč osvetljena območja. Sence in osvetlitev pa lahko spremenite tudi tako, da vnesete številčno vrednost v polje z besedilom.

Delovni prostori
Nova različica vsebuje štiri delovne prostore: brskalnik, metapodatke, večnamenskost in urejanje, med katerimi lahko preprosto preklapljate. Delovne prostore lahko shranite s paleto za postavitev in jih kasneje ponovno odprete. Na voljo je veliko prilagodljivih bližnjic.

Hitro popravljanje
Gre za kombinacijo pogosto uporabljanih orodij, kot so krivulja ravni in tonska krivulja, izravnava osvetlitve, kontrast, zaščita osvetlitve, zaščita senc in nasičenost v enem samem oknu. Za večjo učinkovitost lahko funkcija opravi več nalog hkrati in uporabi postopke za obdelavo slik za vsako funkcijo, da prilagodi podrobnosti.

Hkratno odpiranje več nastavitev
Hkrati lahko uporabite več nastavitev za obdelavo slik, da naredite vzporedne procese za prilagajanje več podrobnosti.

Podpora za oznake/vrednotenje (XMP)
Nova programska oprema podpira devet vrst oznak in pet ravni vrednotenja v skladu z industrijskim standardom za metapodatke XMP. Združljiva je s programi ViewNX, Adobe Bridge in Windows Vista ter zmore razvrščanje po oznaki in vrednotenju.

Poleg naštetih novih funkcij vsebuje Capture NX2 tudi izboljšane preizkušene funkcije, zaradi česar je postala Nikonova najbolj zmogljiva in najbolj učinkovita programska oprema za obdelavo fotografij.

Programska oprema Capture NX2 je združljiva s sistemi Windows Vista, Xp in Macintosh OS X (različici 10.4.11 in 10.5.2).

Cene in razpoložljivost
Capture NX2 bo na voljo od 20. junija dalje po priporočeni maloprodajni ceni 199 evrov. Imetniki prejšnjih različic Capture NX lahko program nadgradijo v Capture NX2 za samo 119 evrov.

 

Dodatek: Primeri izboljšanja fotografij

Barvna kontrolna točka


Uporabili smo štiri neodvisne barvne kontrolne točke, da smo prilagodili barvo in svetlost različnih elementov na fotografiji.

 


Uporabili smo dve barvni kontrolni točki, da smo izboljšali barve in svetlost cvetnih listov in ozadja.

 

Kontrolna točka izbranega območja


D-osvetljevanje osvetli senčne dele, kontrolna točka izbranega območja pa uporabi učinek samo na svetlih predmetih in njihovi okolici, ki so vidni skozi odprtino med listjem in vodo.

 


Krivulja tona prilagodi svetlost in kontrast, kontrolna točka izbranega območja pa uporabi učinek samo na človeku in njegovi okolici.

 


Izvirna slika                    Odstranitev napake s čopičem                     Naraven rezultat

 
 


Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.