Canon EOS 1000D

Canon je predstavil svoj najnovejši zrcalno-refleksni fotoaparat – EOS 1000D. Odlikuje ga tipalo CMOS z 10,1 milijona točkami, 7-točkovni sistem samodejnega ostrenja AF in hitrost zaporednega slikanja do 3 posnetkov JPEG na sekundo do zapolnitve pomnilniške kartice . EOS 1000D predstavlja cenovno dostopnejšo vstopnico v svet fotoaparatov EOS, ob tem pa izkorišča vse prednosti Canonovih 70-letnih izkušenj v upodabljanju. (Sporočilo za javnost)

Z najlažjim ohišjem med fotoaparati EOS model 1000D prinaša vrsto tehnologij, uporabljenih v seriji profesionalnih fotoaparatov EOS-1, vključno s slikovnim procesorjem DIGIC III in možnostjo predogleda žive slike Live View. EOS-u 1000D je priložen objektiv Canon EF-S 18-55 mm IS z vgrajenim 4-stopenjskim stabilizatorjem slike, ki omogoča čudovite posnetke tudi pri šibki svetlobi.

»EOS 1000D je majhen in dostopen fotoaparat z vso prilagodljivostjo in kakovostjo slike sistema EOS,« je dejal Mogens Jensen, vodja oddelka Canon Consumer Imaging v Canonu Europe. »Vsakemu, ki je pripravljen narediti korak več v ustvarjalni fotografiji, ponuja popoln vstop v svet zrcalno-refleksne fotografije.«

Ključne lastnosti:
• Tipalo CMOS z 10,1 milijona točkami
• Integriran sistem čiščenja EOS
• 7-točkovni sistem samodejnega ostrenja AF z navzkrižno točko ostrenja pri f/5.6
• Hitrost zaporednega slikanja do 3 posnetkov na sekundo
• 2,5-palčni zaslon LCD s sistemom Live View
• Slikovni procesor DIGIC III
• Podpora pomnilniškim karticam SD in SDHC
• Kompaktno in lahko ohišje
• Programska oprema za obdelavo RAW Digital Photo Professional
• Združljivost z vsemi objektivi Canon EF in EF-S ter bliskavicami EX Speedlite
 

Dodatne informacije

Tako kot pri drugih modelih EOS, so tudi pri EOS 1000D vsi elementi narejeni v Canonu, da je njihovo medsebojno delovanje izpopolnjeno za najboljšo kakovost posnetkov. Tipalo CMOS ločljivosti 10,1 milijona točk – z večjimi točkami zavoljo jasnih fotografij z malo šuma – ponuja dovolj ločljivosti za izdelavo izpisov velikosti A4 tudi v primeru izrezov. Za zaščito posnetkov pred sledovi prahu ima EOS 1000D integriran sistem čiščenja EOS, ki se s prahom bori tako, da zmanjšuje njegovo količino, ga odstranjuje s tipala in odbija.

Osrčje EOS-a 1000D je slikovni procesor DIGIC III, uporabljen tudi v profesionalnih Canonovih modelih. Ta omogoča zaporedno slikanje na kartice SD in SDHC s hitrostjo treh  posnetkov na sekundo do zapolnitve pomnilniške kartice. DIGIC III hkrati ponuja izboljšano obdelavo posnetkov, hitro delovanje in skoraj trenutni zagon.

Inteligentno ostrenje in bliskavica

Pri posnetkih, kjer je potrebno hitro ostrenje, EOS 1000D ponuja 7-točkovni sistem samodejnega ostrenja AF, ki subjekt izostri v delčku sekunde. Navzkrižna točka ostrenja deluje učinkovito tudi v slabših svetlobnih pogojih ali pri motivih z nižjim kontrastom. Aparat ima tudi Canonov profesionalni sistem merjenja svetlobe E-TTL II za bliskavice.

Enostavnost
Canonov novinec tehta samo 450 gramov in je najlažji Canonov zrcalno-refleksni fotoaparat doslej. Svetel 2,5-palčni zaslon LCD omogoča dober pregled kompozicije, jasnosti in ostrine ali ogled posnetkov med prijatelji. Zaslon nudi dober pogled na sistem menijev v zavihkih, ki preprečuje nepotrebno drsenje po njih. Prek menija je mogoče upravljati tudi zunanje naprave, kot je bliskavica.

H kakovosti fotografij v vsaki situaciji doprinese tudi 12 nastavljivih funkcij, kot je optimizacija osvetlitve (Auto Lighting Optimizer), ki popravi kontrast in svetlost posnetka pri obdelavi. Pri tem poskrbi za lepše barve kože pri portretih, saj izvede ustrezno osvetlitev obrazov. Fotografi lahko vklopijo dodaten sistem odpravljanja šumov za posnetke pri visokih vrednostih ISO.
 


Live View
Pri fotografiranju v položajih, kjer je uporaba iskala nepraktična, ali pri uporabi stojala je uporabnikom na voljo predogled žive slike na zaslonu LCD v obliki videa s 30 posnetki na sekundo. Mogoče je izbrati prikaz mreže in histograma za pomoč pri kompoziciji in osvetlitvi. Na voljo sta dva načina samodejnega ostrenja: Quick AF, ki za trenutek dvigne ogledalo in sproži tipalo AF in Live AF, ki za to uporablja kontrast, kot pri kompaktnih fotoaparatih.

Programska oprema
EOS-u 1000D je priložena celovita programska oprema, ki ponuja vsa potrebna orodja za upravljanje in obdelavo fotografij. Tu je Digital Photo Professional (DPP), zmogljiv program za obdelavo posnetkov RAW. DPP zna uporabljati tudi funkcije fotoaparata, kot sta odstranjevanje prahu in slikovni načini (Picture Styles). Priložen Picture Style Editor je namenjen izdelavi personaliziranih slikovnih načinov za boljši nadzor nad prikazom barv. Priloženi so še EOS Utility, Image/Zoom Browser in Photostich.

Komentarji
jan (@jan_p) 10. junij 2008 20:36
Nikon je še zmeri bol.
ne (@Sarkofucker) 10. junij 2008 20:43
ja imaš prav, to potrjujejo številke lastnikov nikonov in canonov pri najboljših fotografih v svetu
Luka (@Sendman) 11. junij 2008 15:35
Ko tako hvalite nikon. Poglej te si nabor objektivov Canon in Nikon. Zgleda da bo to D-SLR najnižjega cenovnega razreda. Čisto verjamem, da je to bolša izbira, kot nek majhni digitalec. Najzaključim takole: "Še ena izbira več pri izbiri D-SLR vztopnega razreda. Morda se bo ravno zaradi tega modela veliko ljudi odločilo za vztop v razred zrcalno refleksnih digitalnih fotoaparatov.
ne (@Sarkofucker) 12. junij 2008 13:34
upam da s izačutil sarkazem v mojem postu
Anže (@anzemalo) 13. junij 2008 13:57
Canon rulz!!!
Aleš (@olympus0501) 14. junij 2008 15:37
Tole ne more niti pod razno konkurirati Nikonu d 60 .
uzp6 (@uzp6) 15. junij 2008 09:57
bruka za canon...


ne (@Sarkofucker) 15. junij 2008 16:35
lol nikon d60? Nikoni so mi dokaj všeč ampak d60 je pa tako jajce, da ga nebi kupil za nič na svetu. Sem ga mel na testu pa ne hvala.... človek ma občutek kot da bi slikal s piksno
Luka (@Sendman) 16. junij 2008 13:21
Ja nemorete primerjati 2 aprata različnega cenovnega razreda. Canon 1000d in Nikon d60. Nikon in Canon se neda ravno primerjati v tem ranku, kajti nimata enakih razredov in vedno bo nek aprat malo bolši. Edino kar me moti pri tem apratu je, da nima reže za Compact Flash.Aprat namenjen vsaki družini, vsaj je najlažji izmed D-SLR fotoapratov. Seveda se bo nekdo pritoževal nad oprijemom, ampak pravijo da je strup v majhnih flaškah.Mislim zakaj pa ne, ena izbira več pri nakupu :-)
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.