Canon Speedlite 430EX II

Canon je predstavil novo bliskavico v družini EX Speedlite – model 430EX II. Gre za zmogljivo bliskavico z vodilnim številom 43 (m/ISO 100 pri 105 mm) in vgrajeni širokokotni razpršilec svetlobe, ki omogoča pokrivanje področja širokokotnega objektiva 14 mm. Canon Speedlite 430EX II je zamenjava za model 430EX, odlikuje pa jo hitro in tiho polnjenje ter popoln nadzor prek menijskega sistema združljivih fotoaparatov EOS. Primerna je za ljubiteljske in profesionalne fotografe, ki potrebujejo prilagodljivo in vsestransko bliskavico. (aNET)

Zaradi večje prilagodljivosti je Speedlite 430EX II opremljena z novimi zmogljivostmi. Čas polnjenja bliskavice je 20 odstotkov krajši, ves postopek pa je tudi občutno tišji, da ne moti okolice. Nov kovinski podstavek z na novo oblikovanimi kontakti omogoča trdno komunikacijo med fotoaparatom in bliskavico. Za hitrejšo pritrditev so namestili tudi nov mehanizem spajanja.

V ročnem načinu bliskavica 430 EX II ponuja nastavitev v 1/3 korakih za povečano natančnost. Pri uporabi z združljivimi fotoaparati EOS je mogoče vse nastavitve bliskavice upravljati prek menija aparata.
 

Sistem bliskavic
Speedlite 430EX II je ključna komponenta integriranega sistema bliskavic pri analognih in digitalnih fotoaparatih ter je v celoti združljiva z merilnim sistemom E-TTL II na sodobnih fotoaparatih EOS. Uporabna je tudi kot druga bliskavica v sistemu z glavno bliskavico in brezžično nameščeno bliskavico.

Uravnavanje ravnovesja bele barve
Že rahlo nihanje napetosti bliskavice lahko povzroči odklon ravnovesja bele barve pri zaporednih posnetkih. Nova bliskavica to težavo odpravlja s sporočanjem podatkov o barvah fotoaparatu. Ta v skladu s temi podatki optimizira nastavitev ravnovesja beline za posamezen posnetek. Ta funkcija deluje, ko je fotoaparat v načinu Auto WB ali Flash.

Prilagajanje velikosti tipala
Ko je bliskavica 430EX II nameščena na združljiv fotoaparat EOS, samodejno zazna, ali ima slednji tipalo polne velikosti, APS-C ali APS-H. Položaj zooma bliskavice je nastavljen v skladu s tem, zato je delovanje bliskavice popolnoma optimiziran tako pri pokritosti kot potrebni moči.

Popoln nadzor
Med drugimi lastnostmi bliskavice je še sinhronizacija na prvo ali zadnjo zaveso, kompenzacija osvetlitve in povečana izbira devetih prilagodljivih funkcij.

Dodatna oprema
Speedlite 430EX II je mogoče uporabljati z naslednjo dodatno opremo: povezovalna vrvica Canon OC-E3 in držalo SB-E2. OC-E3 omogoča povezavo s fotoaparatom na krajši razdalji in poljubno namestitev. Držalo SB-E2 je namenjeno poročni in reporterski fotografiji ter omogoča pritrditev bliskavice ob strani fotoaparata, kar preprečuje pojav trdih in nenaravnih senc, ki se pojavijo pri portretnem načinu fotografiranja. Povezovalna vrvica OC-E3 je že priložena bliskavici.
Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.