Nikon D700

Nikon Europe predstavlja nov zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat formata FX: Nikon D700 z ločljivostjo 12,1 milijona slikovnih točk je zasnovan tako, da večjemu številu fotografov omogoča kakovost slike, kot je značilna za model Nikon D3, vendar v aparatu z manjšim ohišjem. (Sporočilo za javnost)

Rober Christina, direktor oddelka za profesionalne izdelke in NPS v podjetju Nikon Europe komentira: »Nikon D3 je postavil nov mejnik na področju fotografiranja športa in akcije; veliko profesionalnih fotografov je zamenjalo znamko aparata, pričakujemo pa, da se bo s prihodom modela D700 ta trend nadaljeval.« Dodaja še: »D700 dosega odlične rezultate pri šibki svetlobi in visokih kontrastih, ključnih merilih, ki veljajo za današnje fotoaparate, ter tako potrjuje Nikonovo stalno zavezanost k razvijanju rešitev za jutrišnje fotografske potrebe.«

Geni Nikona D3
D700 je podedoval brezhibno kakovost slike, kot jo ima D3. To dosega z enako osnovno tehnologijo, kot je visoko občutljivi slikovni senzor CMOS z 12,1 milijona efektivnih slikovnih točk, velikim razmikom med točkami in mikrolečo brez presledkov, ki omogoča jasne, čiste posnetke širokega razpona ISO. D700 je opremljen tudi z enakim inovativnim sistemom za hitro obdelavo posnetkov EXPEED, 14-bitno pretvorbo A/D in 16-bitno obdelavo fotografij, ki omogočajo podrobno in boljšo gradacijo, zahtevano za izjemne povečave in reprodukcije. 

FX format za na pot
D700 je idealen za vse, ki iščejo popolno uravnotežen fotoaparat DSLR za na pot. Novinca odlikuje izjemna vzdržljivost ter odpornost na vlago in prah. D700 vključuje sistem za čiščenje slikovnega senzorja, ki z visokofrekvenčnimi vibracijami zmanjšuje kopičenje prahu na površini slikovnega senzorja. Litij-ionska baterija 1500mAh EN-EL3e omogoča odzivnost 5 posnetkov na sekundo, z možnostjo do 8 posnetkov na sekundo ob priklopu izbirnega baterijskega napajalnika MB-D10 ter z uporabo zmogljivih baterij (2500mAh) EN-EL4a. To omogoča popolno združljivost napajanja za vse, ki že uporabljajo aparata D3 in/ali D300. Še en mejnik predstavlja praktična vgrajena bliskavica i-TTL s 24-mm objektivom, ki je idealna za diskretno osvetlitev z bliskavico, ko je uporaba bliskavice običajne velikosti neprimerna.

Naredite popoln posnetek
Kljub privlačni ceni D700 ne sklepa kompromisov pri funkcijah: 40 milisekundna zakasnitev sprostitve zaklopa, natančen 51-točkovni sistem samodejnega ostrenja MultiCAM3500, obrezan format DX, ogled v živo z AF z zaznavanjem kontrasta, prikazanim na enakem 3-palčnem zaslonu LCD z visoko ločljivostjo, kot ga imata D3 in D300. Ena od najpomembnejših prednosti fotoaparatov formata FX je iskalo – D700 je opremljen z izjemno pentaprizmo iz stekla, ki omogoča 95 % pokritost in prilagodljivo označitev točke AF za jasen pogled. Nova pametna funkcija je tudi možnost prikaza indikatorja navideznega horizonta med ogledom v živo, s čimer se določi položaj fotoaparata.

Čas je za NIKKOR
Čeprav je D700 zasnovan za prihodnost, ne pozablja preteklosti. V času, ko Nikon praznuje 75-letnico prvega objektiva NIKKOR, in ko je bilo prodanih že več kot 40 milijonov objektivov, je združljivost s starejšimi objektivi še kako pomembna. Ob uporabi aparata z objektivi DX, bo le-ta samodejno prilagodil vse ustrezne nastavitve tem objektivom. V novega D700 so vgrajene inteligentne tehnologije obdelave posnetkov za nadzor obrobne osvetlitve (Vignette) in barvnega odstopanja – te fotografom omogočajo, da ponovno odkrijejo ustvarjalne možnosti objektivov NIKKOR F, ki jih že imajo. Za nove uporabnike so v sistemu Nikon Total Imaging System z možnostjo razširitve na voljo objektivi, bliskavice, programska oprema in dodatna oprema za vsak fotografski izziv danes in v prihodnosti.

D700 je opremljen z baterijo EN-EL3e, polnilnikom in programsko opremo Nikon Software Suite. Naprodaj bo od julija dalje po okvirni maloprodajni ceni 2.599 EUR.

Komentarji
Peter Bernik (@Noob) 1. julij 2008 09:49
Odlična novica. Če prav razumem je to FF verzija D300 (pač ne poznam točnih specifikacij, dobra ideja bi bila, da bi bile vključene v press release). Točno to kar je trg potreboval.Čakam(o) samo še Canon, da se zbudi in končno izda naslednika 5D (lahko rečem da so kar malo neupravičeno zaspali na lovorikah, saj je Nikon že z D3 in D300 nakazal da misli prekleto resno). In jasno, da začnejo padati cene, kar pa itak vsi uporabniki čakamo. Je pa cena 2,6k glede na začetno ceno D300 presenetljivo nizka, sam vsekakor ne bi razmišljal med nakupom D3 in in D700, saj večjih razlik ni (pa še manjši in lažji je, robustnosti pa itak ne rabim).Potretni in modni fotografi so torej dobili odlično orodje, manjka samo še soliden nabor fiksnih objektivov. 135/2 je out, ostali so pa na žalost na "šraufenciger" (200/2 pač redko kdo uporablja za te namene).
gasper trampus (@gtyrant) 1. julij 2008 10:19
fajn. sedajo bodo vsi zadovoljni.
Kristjan Dekleva (@kristjand) 6. julij 2008 15:23
@noob: Bolj kot full frame d300 pravijo da je D3 zapakiran v manjše ohišje V press releasu piše use

http://www.nikonusa.com/Assets/Digital-SLR/25444-Nikon-D700/PDF/25444_D700_brochure.pdfice cold
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.