Nikon D90

Nikon Europe je naredil nov korak naprej v zbirki zrcalno-refleksnih digitalnih fotoaparatov formata DX: predstavil je model D90. Prvi fotoaparat D-SLR na svetu s funkcijo snemanja videoposnetkov, ki so povsem podobni filmskim posnetkom, ima izjemno kakovost slike in inovativne zmogljive funkcije, podedovane iz Nikonove generacije fotoaparatov DX, kot je model D300, odpira fotografskim navdušencem vseh ravni zahtevnosti nove možnosti fotografiranja. (Sporočilo za javnost)

Novi Nikonov slikovni senzor CMOS formata DX z 12,3 milijona efektivnih slikovnih pik in vgrajeni sistem obdelave slik EXPEED sta zagotovilo kakovosti fotoaparata D90. Svojo ustvarjalnost lahko izkažete v katerem koli okolju, saj vam pri tem pomagajo napredne funkcije, kot so ogled v živo, prepoznavanje scene, aktivno D-osvetljevanje, nadzor slike in občutljivost ISO v obsegu od 200–3200 (enakovredno ISO 6400 na Hi1 in ISO 100 na Lo1). Vse omenjene funkcije so preproste za uporabo in skrite v ergonomsko oblikovanem ohišju z intuitivnim delovanjem.

Jordi Brinkman, produktni vodja v podjetju Nikon Europe B.V: »Kombinacija tehnologije slik, ki prihaja neposredno iz modela D300 in inovativne funkcije, kot so ogled v živo, D-Movie, prepoznavanje scen in nadzor slik znova potrjujejo, da je Nikonov fotoaparat D90 vodilni v industriji. Če k temu dodamo še inovativne, zmogljive funkcije: slikovni senzor CMOS in izjemno širok obseg občutljivosti ISO, lahko rečemo, da bodo novi fotoaparat veselo pozdravili vsi vneti fotografi, ki si vedno želijo nekaj novega v fotografiji.«
 

Izjemna kakovost slike
 
D90 posname najmanjše podrobnosti, ki jih lahko tudi povečate s pomočjo izboljšanega slikovnega senzorja CMOS formata DX in 12,3 milijona efektivnih slikovnih pik. Občutljivost ISO se giblje od 200–3200 (enakovredno ISO 6400 na Hi1 in ISO 100 na Lo1) in zagotavlja majhen šum na slikah, ki vsebujejo prav vse posnete podrobnosti in bogate tonske prehode. Tehnologija EXPEED je optimizirana za kakovostno in hitro obdelavo slik, ki jo uporabniki vedno pričakujejo od Nikonovih profesionalnih fotoaparatov D-SLR. Poleg tega tehnologija EXPEED izboljša tudi delovanje ostalih zmogljivih funkcij, kot sta ogled v živo in sistem za zaznavanje obrazov. Da ne izgubite podrobnosti pri fotografiranju v svetlobno kontrastnih okoliščinah, funkcija aktivnega D-osvetljevanja z uravnavanjem tona med fotografiranjem prilagodi kontrast v osenčenih in osvetljenih delih. Dodatno pa k ustvarjalnosti pripomore še funkcija nadzora slik, kjer s šestimi nastavitvami (med drugim načina za portrete in pokrajine) spremenite videz in razpoloženje slik.
 


Pomoč na vsakem koraku
 
Sistem za prepoznavanje scene je bil najprej uporabljen v Nikonovih modelih D3 in D300, v fotoaparatu D90 pa ta sistem s senzorjem RGB s 420 slikovnimi pikami analizira informacije o sceni in barvah fotografiranega motiva. Na osnovi tega fotoaparat pred sproženjem optimizira ostrenje, osvetlitev in nastavitev beline. Poleg tega D90 prepozna do pet obrazov in poskrbi za novo raven ostrine, natančnosti obrazov in naravnega videza kože na posnetkih. V načinu 11-točkovnega samodejnega ostrenja fotoaparat uporabi podatke o barvah in svetlosti motiva in s tem poskrbi za stalno izostritev pri spreminjanju kompozicije.

Ko posnamete želeno kompozicijo, lahko s funkcijami za urejanje slik še lažje izboljšate fotografije v fotoaparatu. Na voljo je več možnosti za retuširanje: možnost »Nadzor popačenja« prilagodi odstopanja, »Poravnaj« popravi naklon slike, »Ribje oko« pa omogoča optične učinke, podobne tistim z objektivom ribje oko. Številne funkcije predvajanja omogočajo tudi različne možnosti za ogled in izbiro ustreznega posnetka, vključno s prikazom 72 slik, predvajanjem po koledarju in prikazom histogramov povečanih delov fotografije.
 

Slike v gibanju
 
D90 je prvi fotoaparat D-SLR srednjega razreda s funkcijo za snemanje filmov, ki omogoča kakovostno zajemanje videoposnetkov v formatu Motion JPEG. Senzor modela D90, ki je veliko večji od običajnih senzorjev v videokamerah, zagotavlja večjo kakovost slike, manjšo globinsko ostrino in veliko občutljivost ISO tudi pri snemanju v slabših svetlobnih pogojih. V svojih filmih ste lahko zelo ustvarjalni in jim dodate čustveni naboj s celo vrsto objektivov NIKKOR, od ribjega očesa in širokokotnih objektivov do objektivov super-telefoto. Filme lahko celo predvajate v fotoaparatu, opremljene z zvokom, saj vam to omogoča njegov edinstven sistem zvočnikov in mikrofona.

Fotoaparat D90 ima natančno iskalo s pentaprizmo, ki zagotavlja približno 96-odstotno (sredinsko) pokritost slike. V določenih okoliščinah se zgodi, da ni preveč praktično gledati skozi iskalo. Takrat preprosto pritisnite gumb za ogled v živo na 3-palčnem zaslonu LCD s približno 920.000 slikovnimi pikami in s 170-stopinjskim vidnim kotom ter tremi načini AF z zaznavanjem kontrasta: prednost obrazov, široko območje in običajno območje. Če ne veste, katere nastavitve fotoaparata so najprimernejše, uporabite napredne scenske načine, kot sta aktivno D-osvetljevanje ali možnosti nadzora slike in vaše fotografije bodo vedno lepe in jasne.
 


Ne zamudite nobenega posnetka
 
Prav neprijetno je, če v trenutku, ko želite fotografirati, ugotovite, da je baterija prazna. Nikon je poskrbel, da lahko s fotoaparatom D90 posnamete približno 850 slik z enim polnjenjem baterije. Natančni sprožilci omogočajo natančne osvetlitve, saj je bil mehanizem proženja z elektronskim nadzorom pri modelu D90 izdelan predvsem za dolgo in natančno delovanje. Testirali so ga s 100.000 cikli pritiskov sprožilcev. S fotoaparatom D90 boste zagotovo ujeli najpomembnejše trenutke; za to poskrbijo vklop v neverjetnih 0,15 sekunde, 65-milisekundna zakasnitev sprostitve zaklopa in zmožnost fotografiranja s hitrostjo 4,5 posnetka na sekundo. Na zaslonu fotoaparata lahko prikažete do 72 sličic, ima vgrajen program Pictmotion za diaprojekcijo z zvokom, slike lahko opremite z geografskimi oznakami GPS (po izbiri), fotoaparat omogoča prenos slik na mesto »my Picturetown« in je združljiv s HDMI: ali je lahko pošiljanje in organiziranje slik enostavnejše?
 
Komentarji
Peter Bernik (@Noob) 27. avgust 2008 13:19
Ravnokar prišel iz predstavitve. Super zadeva (HD video namreč), spet je v nečem Nikon prvi in nadaljuje svoj pohod.
emilikiler (@emilikiler) 12. januar 2010 08:58
sem ponosni lasnik prav tega modela in lahko rečem oni ki ga nimajo nevejo kaj zamujajo...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.