Microsoft in Nikon s sporazumom o medsebojnem licenciranju

Podjetji Microsoft in Nikon sta podpisali sporazum, s katerim si bosta medsebojno licencirali patente. Ta predstavlja nadaljevanje sodelovanja pri zagotavljanju visokokakovostnih in naprednih uporabniških izdelkov, vključno z brezžičnimi fotoaparati in tehnologijami obdelave datotek v formatu RAW. Sporazum vključuje tako Nikonove digitalne fotoaparate kot tudi druge uporabniške izdelke, ki jih podjetji izdelujeta in tržita. (aNET)

Podrobnosti pogodbe, ki so jo predstavniki obeh podjetij podpisali konec avgusta v Redmondu, niso bile razkrite, znano je le, da vsebuje več rešitev s področja Nikonovih digitalnih fotoaparatov in drugih izdelkov obeh podjetij.

Microsoft in Nikon imata dolgo zgodovino sodelovanja, osredotočata pa se na pripravo visokokakovostnih izdelkov, med katerimi v zadnjem času izstopajo brezžični digitalni fotoaparati in napredne procesirne tehnike za obdelavo RAW-formata fotografij. Podjetji verjameta, da bo medsebojna izmenjava patentiranih tehnologij omogočila izdelavo še boljših digitalnih fotoaparatov in programskih rešitev, kar bo pripomoglo h kar najkakovostnejšim fotografijam.

"Nikon želi ostati vodilni v industriji digitalne fotografije, zato redno pripravljamo inovativne, neredko tudi pionirske rešitve z uporabo novih tehnologij," je povedal direktor, član uprave in glavni vodja oddelka za intelektualne pravice pri družbi Nikon Naoki Tomino. Dodal je, da je pogodba le še korak naprej v dolgotrajnem medsebojnem sodelovanju s korporacijo Microsoft in da vsi že težko pričakujejo prihod novih izdelkov na trg.

Po besedah podpredsednika oddelka za intelektualne pravice in licenciranja pri družbi Microsoft Horacia Gutierreza je pogodba lep primer sodelovanja vodilnih družb na področju intelektualnih pravic in licenciranja, ki omogoča nove inovacije, s tem pa največ pridobi prav potrošnik. Dodal je še: "Ponosni smo na svoje številne patente, veseli nas tudi sodelovanje z Nikonom, vodilnim podjetjem iz sveta digitalne fotografije. "
Komentarji
Andrej (@fotokaj) 2. september 2008 11:14
No, če bo šlo vse to v smeri podobnega sranja, kot v primeru novopredstavljenega kompakta P6000, katerega RAW format lahko odpremo le z aplikacijami, ki šibajo izključno na platformi Windowsow, naj si ta sporazum vtaknejo tja, kjer ni muh!

Namesto da bi čim več formatov naredili kompatibilnih s čim več platformami in programjem, delajo ravno kontra; zapirajo zadeve v nek krog "prijateljskih" proizvajalcev in onemogočajo interoperabilnost; univerzalnost formatov.

Še posebno butasto pa vse vkup izpade takrat, ko se vprašamo zakaj to počnejo, ko pa je v medijih/grafiki/oblikovalstvu skoraj polovica profesionalnih uporabnikov na Mac-ih ...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.