Nikonov novi 50 mm objektiv

Nikon je na največjem fotografskem sejmu na stari celini, sejmu Photokina, napovedal prihod novega objektiva NIKKOR s široko zaslonko in fiksno goriščno razdaljo: 50-milimetrski objektiv formata AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4 G. Objektiv ima največjo vrednost zaslonke f/1,4, ki zagotavlja svetlo iskalo in izjemno zameglitev ozadja z manjšo globinsko ostrino. Vgrajen ima tudi Nikonov izjemno kompakten motorček za premikanje leč (Silent Wave Motor), ki omogoča tiho, hitro in natančno ostrenje ter samodejno ostrenje v fotoaparatih brez vgrajenega pogona, kot sta Nikon D40 in Nikon D60. (Sporočilo za javnost)

“Novi, hitri in odlični objektiv na novo določa koncept standardnih objektivov," je povedal Robert Cristina, direktor oddelka za profesionalne izdelke in NPS v podjetju Nikon Europe. Dodal je še: "Hitra zaslonka, tiho samodejno ostrenje in kompaktne mere zagotavljajo odlično kakovost slike, uporabnikom Nikonovih digitalnih fotoaparatov pa ponujajo nove možnosti ustvarjanja."

Novi AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4 G je hiter objektiv s fiksno goriščno razdaljo in običajnim kotom slike, če ga uporabljate na Nikonovih digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatih formata FX. Najnovejši optični sistem zagotavlja visoko zmogljivost, saj učinkovito popravlja neenakomerno osvetljenost in barvna odstopanja.
 


Tihi motorček SWM ponuja hitro in skoraj neslišno samodejno ostrenje. Čeprav se vse skupine objektivov premikajo med ostrenjem, se sprednji element in nastavek za filter ne vrtita, dolžina cevi objektiva pa se ne spreminja, kar je idealno za bližnje posnetke ali pri uporabi brezžične bliskavice SB-R200. Objektiv AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4 G ponuja dva načina izostritve: M/A (samodejno ostrenje s prednostjo ročne nastavitve) in M (ročno ostrenje). Okrogla diafragma iz devetih ploščic omogoča naravnejši videz neizostrenih elementov. Če objektiv namestite na zrcalno-refleksne fotoaparate formata DX, je kot slike enak goriščni razdalji 75 mm pri fotoaparatu formata 35 mm.

Objektiv AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4 G, ki bo naprodaj od decembra 2008 dalje, je na voljo v paketu s 58-milimetrskim pokrovčkom objektiva (LC-58), pokrovčkom za zadnji del objektiva (LF-1), bajonetno sončno zaslonko (HB-47) in prilagodljivo prenosno torbico za objektiv (CL-1013). Priporočena prodajna cena novega objektiva bo 389 evrov.

Tehnične specifikacije objektiva AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4 G

Format                                      35 mm 

Goriščna razdalja                       50 mm 

Najv./najm. zaslonka                 f/1,4–16           

Sestava objektiva                       8 elementov v 7 skupinah          

Kot slike                                    46° (z Nikonovim fotoaparatom formata DX: 31°30’)        

Najmanjša razdalja ostrenja       0,45 m 

Največje razmerje reprodukcije  0,15 x  

Št. ploščic diafragme                  9 (okrogla)       

Izostritev                                   samodejno ostrenje z vgrajenim motorčkom SWM in ročno ostrenje          

Velikost filtra/priključka              58 mm 

Premer x dolžina                        Pribl. φ73,5 x 54,2 mm  

Teža                                         okoli 290 gramov

Komentarji
Kristijan Škrlec (@Neo4Hidak) 8. februar 2009 19:08
Morem ga dobit
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.