Evolucija LEICA M8 digitalnega fotoaparata

Nova LEICA M8.2 predstavlja nove razvojne korake, ki so jih naredili pri nemškem proizvajalcu Leica Camera AG. Izvirni rangefinder fotoaparat M8 je obdržal vse ključne lastnosti, kot so kompaktna oblika, primerna za reportažno fotografijo, visoka kakovost posnetkov ter naveza z Leica M-objektivi, ki pripomorejo k vrhunskim posnetkom. Inženirji so veliko izboljšav namenili področjem, kjer novinka močno prekaša izvirnik – gre za diskretnost, intuitivnost uporabe ter robustnost. LEICA M8.2 več kot le dopolnjuje M8, dodatna oprema od prejšnjega in aktualnega modela je popolnoma združljiva. (Sporočilo za javnost)

LEICA M8.2 ima vgrajen nov, izjemno tih ter nizkovibracijski sprožilec, ki fotografu pomaga pri iskanju pravega trenutka za proženje. Z novim sprožilcem se je LEICA močno približala legendarnemu sprožilcu iz svojih analognih aparatov. Inženirji so prisluhnili željam profesionalnih fotografov in novinki namenili še izboljšan dizajn, na katerem prevladuje črna barva ter izpostavljena rdeča pika.

Svežih novosti je bilo deležno tudi upravljanje, pri katerem izstopa nov način za hiter zajem posnetkov. Ta je namenjen uporabnikom, ki se ne spoznajo na vse fotografske podrobnosti in z izbiro položaja “S” omogoča samodejne nastavitve zaslonke, ISO-vrednosti ter nastavitve beline.

Za tri najpogosteje uporabljane načine LEICA M8.2 predlaga tudi nasvete glede odprtosti zaslonke ter nastavitev ostrenja – vse dostopno zgolj s pritiskom na gumb “INFO” na zaslonu aparata. Fotografu je na voljo tudi več informacij v obliki nepremočljivega listka, katerega je moč zviti v velikost kreditne kartice.

Nova LEICA M8.2 je prvi profesionalni digitalni fotoaparat, ki premore posebno visokoodporno kristalno površino, nameščeno preko zaslona. Ta kljubuje vsem zunanjim dejavnikom, je odporna na praske, za njeno obdelavo pa morajo v tovarni uporabiti posebna diamantna orodja, da jo oblikujejo v ustrezno velikost. Manjših popravkov je bilo deležno tudi držalo fotoaparata, ki sedaj fotografu nudi še več oprijema.

Večjih sprememb je bila deležna spremljevalna oprema. Polnilec je postal kompaktnejši (zavzame manj prostora v fotografski torbi) in hitrejši – litij-ionsko baterijo do kapacitete 80 % napolni v vsega uri in pol, kar zadostuje za okoli 400 posnetkov.

LEICA M8.2 je po svoji predhodnici podedovala superiorno kakovost fotografij, ki je rezultat izjemnih M-objektivov, posebnega dizajna slikovnega tipala CCD ter naprednega sistema za procesiranje posnetkov. Novi Capture One 4 pretvornik grobih podatkov v fotografije, ki so ga izdelali v danskem podjetju Phase One, zagotavlja najboljše posnetke v formatu zapisa DNG. Za razliko od vseh ostalih digitalnih fotoaparatov je LEICO M8.2 moč uporabiti v navezi s skoraj vsemi Leica M-objektivi, izdelanimi od daljnega leta 1954. Takšne združljivosti ne nudi noben drug aparat.

Kot njeni predhodniki, tudi LEICA M8.2 nadaljuje tradicijo enostavnega upravljanja z aparatom ter se zanaša na manj gumbov in logično razporejene menije.


Komentarji
iztok (@izo) 23. september 2008 19:44
če že rinejo proti mf, bi lahko vsaj ff senzor dali not, sploh ob izdajo tistih novih objektivov ipd. no, ob m9 več sreče..
Kristijan Škrlec (@Neo4Hidak) 25. september 2008 00:16
zanimivo
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.