Apple predstavil 24-palčni LED Cinema Display zaslon

Apple je na sedežu podjetja v Cupertinu predstavil nov zaslon LED Cinema Display. Gre za trenutno najnaprednejši Applov zaslon, ki ga poleg elegantnega in tankega ohišja odlikuje tudi bistveno nižja raven vsebnosti škodljivih snovi in porabe električne energije. Tako Novi LED Cinema Display zaslon tako v oblikovnem kot ekološkem smislu odlično dopolnjuje novo generacijo MacBook prenosnikov. (Sporočilo za javnost)

“Novi LED Cinema Display je najbolj napreden zaslon,” je ob lansiranju novega naprednega zaslona dejal Philip Schiller, višji direktor za produktni marketing Applu. “S 24-paličnim zaslonom LED-backlit tehnologije, aluminijastim in steklenim ohišjem, vgrajeno kamero, mikrofonom in zvočniki, menjalnikom MagSafe, tremi USB izhodi in vmesnikom Mini DisplayPort novi zaslon popolnoma ustreza naši novi liniji aluminijastih MacBook prenosnikov.”

Tako kot drugi novi Applovi izdelki tudi LED Cinema Display izpolnjuje stroge okoljske standarde za izdelavo računalniške opreme Energy Star 4.0, EPEAT Gold Star in RoHS. Apple je namreč kot prvi iz svoje proizvodnje odstranil termoplastične umetne snovi pri proizvodnja kablov in notranjih komponent. Steklo pri zaslonu ne vsebuje arzena in živega srebra, poleg tega pa izkorišča do 30 odstotkov manj energije.

LED Cinema Display z LED-backlit tehnologijo in resolucijo 1920 X 1200 pikslov je trenutno najbolj napreden Applov zaslon. Tako kot novi MacBook prenosniki ima tudi ta elegantni zaslon tanko ohišje iz aluminija in stekla, zato se nevsiljivo vklaplja v novo serijo MacBookov. Zaslon ima prilagodljivo aluminijasto stojalo, ki omogoča enostavno namestitev in regulacijo zaslona. Vgrajena iSight kamera, mikrofon in zvočniki so namenjeni video pogovorom, poslušanju glasbe ali gledanju filmov. Trije USB 2.0 vhodi omogočajo uporabnikom, da na LED Cinema Display hkrati priključijo tiskalnik, kamero, iPhone 3G, iPod ali MacBook. Da lahko uporabniki brezskrbno uporabljajo MacBook prenosnike, pa skrbi vgrajeni napajalnik MagSafe.

Novi vmesnik Mini DisplayPort, del nove generacije Display Port industrijskega standarda, zagotavlja čisti digitalni signal in omogoča predvajanje na do 30-palčnem zaslonu. Mini DisplayPort je zelo kompakten pri zgolj 10-odstotni velikosti celotnega veznega elementa, kar ustreza novi družini MacBookov. Polnilci so na voljo tudi med uporabo MacBookovega vmesnika Mini DisplayPort starejše generacije VGA, DVI/HDMI in Dual-Link DVI zaslona.
Cene in dostopnost na slovenskem trgu bo pooblaščeni Applov distributer sporočil kmalu.

Komentarji
Marjan Krebelj (@Nikio) 19. oktober 2008 10:02
Zakaj tako radi delajo glossy displaye? Meni so Mat toliko bolj všeč!!!
Peter Bernik (@Noob) 19. oktober 2008 13:12
Komu pa ne. Čisto zgrešen pristop, ciljajo na množično všečnost, namesto na realen prikaz barv ki ga ponujajo mat zasloni. S ceno ciljajo na zahtevnejše uporabnike, naj bo tako tudi z zmogljivostmi.
iztok (@izo) 20. oktober 2008 11:58
no, treba počakat na mnenja prvi testov ipd. led tehnologija je napredek, saj so je imeli pro lcd-ji do zdej, omogoče manjšo porabo energije in predvsem enakomerno jakost back lighta, za razlika od neonk, ki svetijo v pasovih (ledice pač v točkovni mreži).

mat zaslon je recimo (vsaj zame) dobro za primerjavo za na tisk na mat površinah, glossy pa za glossy površine oz. paprije, kjer so kontrsti bolj izraženi, črna je bolj "globoka" ipd.

je pa res, da gre najbrž tui bolj za vizualno privlačnost slike na prvi pogled, saj to prodaja in to je vse, kar je važno..

no, jst še vedno čakam oled zaslone, ki (upam) bodo nadomestili lcd kmalu. vendar zdej, ko so enkrat vkoreninili eno tehnologijo, se je ne bodo kar tako odrekli, četudi je nova dosti boljša. stara zgodba, na žalost..
Peter Bernik (@Noob) 20. oktober 2008 12:04
Jasno, treba je povrniti vložke v razvoj (no to so itak že), in ustvarjati max profit čim dalj časa. Takle mamo.Upam, da kdo čim prej udari z OLEDi, da si pridobi "naskok" pred konkurenco, če bo to večje podjetje, potem bodo tudi ostali pohiteli .No tudi sam čakam na teste, morda pa ni tako slabo kot pravijo (bolj navite, všečne barve itd).
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.