Nova MacBook družina

Apple je na sedežu podjetja v kalifornijskem mestu Cupertino predstavil novo družino MacBook prenosnikov. Novi zmogljivejši MacBook, MacBook Pro in MacBook Air z dodelanim aluminijastim ohišjem postavljajo nove smernice pri oblikovanju prenosnikov. Pri zasnovi nove družine MacBookov je Apple še nadgradil svojo zavezo okolju, zato so vsi novi izdelki najbolj ekološki v industriji računalniške opreme. (Sporočilo za javnost)

Novi MacBook prenosniki in novi LED Cinema Display imajo unikatno ohišje iz aluminija, zaradi česar so tanjši in elegantnejši. Prenosniki vsebujejo NVIDIA GeForce 9400M grafiko, revolucionarni 3D grafični procesor in veliko Multi-Touch drsno ploščico, ki omogoča 40 odstotkov več sledenja. Njihovi zasloni pa so opremljeni z LED-backlit tehnologijo.
Novi Applovi izdelki izpolnjujejo stroge okoljske standarde za izdelavo računalniške opreme Energy Star 4.0, EPEAT Gold Star in RoHS. Apple je namreč kot prvi iz svoje proizvodnje odstranil termoplastične umetne snovi pri proizvodnji kablov in notranjih komponent. Steklo pri zaslonu ne vsebuje arzena in živega srebra, poleg tega pa izkorišča do 30 odstotkov manj energije.

˝Apple na popolnoma nov način izdeluje prenosnike iz aluminija. Še bolj pomembno pa je, da so to prenosniki, ki trenutno najbolj ustrezajo strogim okoljskim standardom,˝ je ob uradni predstavitvi novih Macbookov dejal Steve Jobs, predsednik uprave družbe Apple Inc. ˝Pri zasnovi MacBook prenosnikov smo upoštevali zahteve uporabnikov. Dizajnersko metalno ohišje, napredna 3D grafika in LED-backlit tehnologija zaslonov so zagotovo korak naprej k prijaznejši uporabniški izkušnji.˝

“Običajno so prenosniki sestavljeni iz več delov, pri MacBooku pa smo vse te dele nadomestili z enim samim,” je poudaril Jonathan Ive, izvršni direktor industrijskega oblikovanja pri Applu. “Oblikovna posebnost novih MacBookov je, da je njihovo ohišje zgrajeno iz enega samega kosa aluminija. S tem so bistveno tanjši, močnejši in bolj robustni z izjemnim končnim videzom, ki si ga pred tem niti v sanjah nismo predstavljali.«

Novi MacBook je zaradi NVIDIA GeForce 9400M kratice do petkrat hitrejši in zmogljivejši, zato omogoča igranje računalniških igric s 3D grafiko. Uporabniki bodo lahko izbirali med dvema modeloma: eden bo na voljo s procesorjem iz serije 5400 z zmogljivostjo 2.0 GHz in s 160 GB  trdega diska, drugi pa bo vseboval procesor iz serije 5400 z zmogljivostjo 2.4 GHz in 250 GB trdega diska.

Nova drsna ploščica Multi-Touch iz gladkega stekla na MacBooku in 15-palčni MacBook Pro prenosniku uporabnikom ponuja 40 odstotkov več območja sledenja kot prej, kar poenostavlja tudi uporabo Multi-Touch tenologije. Uporabniki lahko s prstnim dotikom aktiviranjo funkcije Exposé® ali preklapljajo med aplikacijami. Celotno površje drsne ploščice je hkrati tudi tipka, ki uporabnikom kjerkoli na drsni ploščici dovoljuje tako drsenje kot tudi klike. Uporabniki lahko enostavno usposobijo več virtualnih tipk v programski opremi.

Vsak novi član MacBook družine je opremljen z LED-backlit tehnologijo zaslona, ki porablja 30 odstotkov manj energije kot njegovi predhodniki in ne vsebuje živega srebra ali arzena. Zaradi ultra tankih zaslonov so slike videti zelo sveže, barve na zaslonu so žive, kar uporabniku predstavlja očem prijazno pregledovanje fotografij in filmov.

Novi MacBook Pro z 15- ali 17-palčnim zaslonom bo imel Intel Core 2 Duo procesor z zmogljivostjo 2.8 GHz. Nove grafične kartice bodo uporabnikom omogočile preklapljanje med grafično kartico NVIDIA GeForce 9400M, ki podaljšuje čas delovanja baterije, in med zmogljivejšo grafično kartico NVIDIA GeForce 9600M GT. Uporabniki bodo lahko izbirali med dvema modeloma: eden bo na voljo s procesorjem iz serije 5400 z zmogljivostjo 2.4 GHz in s 250 GB trdega diska, drugi pa bo vseboval procesor iz serije 5400 z zmogljivostjo 2.53 GHz in 320 GB trdega diska.

Najtanjši Apple prenosnik MacBook Air pa bo nadgrajen z grafično kartico NVIDIA GeForce 9400M. Uporabnikom bo na voljo s procesorjem serije 4200  in s 120 GB trdega diska.

Apple je nadgradil tudi MacBook Air in 17-palčni MacBook Pro. MacBook Air na svoji najtanjši točki meri le 0.4 cm, na najširši pa 1.93 cm, in tehta 1.3 kg. Sedaj vsebuje novo, napredno NVIDIA GeForce 9400M integrirano grafiko, ki omogoča hitrejše delovanje in boljšo podporo 3D računalniškim igram.

Glede na postavljene standarde okoljsko prijaznega prenosnika vsak nov član družine MacBook dosega EPEAT Gold standard. Ohišje MacBooka je namreč zgrajeno iz aluminija, ki se ga lahko tudi predela. Zasloni vsebujejo LED-backlit tenologijo brez živega srebra, zgrajeni pa so iz stekla brez arzena. Nova družina MacBook prenosnikov ustreza tudi Energy Star 4.0 standardom, saj ne vsebuje bromiranih zaviralcev gorenja in ima vgrajene kable in dele, ki ne vsebujejo PVC-ja.
Novi MacBook, 15-palčni MacBook Pro in MacBook Air se odlikujejo tudi z značilnim vmesnikom mini DisplayPort za zaslon nove generacije, ki se uporablja za povezovanje z novim 24-palčnim Applovim zaslonom LED Cinema Display. Ta vsebuje LED-backlit tenologijo in ima vgrajeno iSight® video kamero, mikrofon ter zvočnike, v elegantnem tankem aluminijastem in steklenem ohišju. Novi vmesnik Mini DisplayPort, del nove generacije Display Port industrijskega standarda, zagotavlja čisti digitalni signal, ki omogoča predvajanje na do 30-palčnem zaslonu. Mini DisplayPort je zelo kompakten pri samo 10-odstotni velikosti celotnega veznega elementa, kar je zelo primerno za novo obliko družine MacBook. Polnilci so na voljo tudi med uporabo MacBookovega vmesnika Mini DisplayPort starejše generacije VGA, DVI/HDMI in Dual-Link DVI zaslona.

Vsak Mac® iz Applove linije že vsebuje zbirko programov iLife® ‘08, namenjeno uporabi digitalnih aplikacij. iPhoto® je najpreprostejši in najhitrejši način za organiziranje in posredovanje fotografij v skupno rabo ter je skupaj s programom iMovie® popolnoma integriran z galerijo MobileMe™  za spletno posredovanje fotografij in videov. Vsak Mac vsebuje tudi svetovno najbolj napreden operacijski sistem Leopard®. Ta vsebuje Time Machine™, s katerim se avtomatično izvede varnostna kopija vsega na Mac prenosniku. Prenovljen Finder™ uporabnikom omogoča hitro iskanje med skupnimi datotekami na več Mac Book prenosnikih, Quick Look pa predstavlja najboljši način za takojšnji pregled nad datotekami brez odpiranja aplikacij. Z intuitivnim programom Spaces lahko uporabniki združijo aplikacije v skupine in med njimi neposredno preklapljajo. Pomembno pa je bila izboljšan tudi odjemalec pošte in program iChat.
Cene in dostopnost na slovenskem trgu bo pooblaščeni Applov distributer sporočil kmalu.

Komentarji
Peter Bernik (@Noob) 17. oktober 2008 10:35
Kar se mene tiče spet velik korak naprej. Zdaj že osnovni model iz aluminija (iz enega kosa), z izboljšano grafično, noro velikim in naprednim trackpadom (že na starih MBPjih so odlični) pa tudi FSB so pohitrili.Kar me moti je črn okvir okoli monitorja in to da so odstranili FW na Macbooku. Ne vem kako je z 2.0 procesorjem, načeloma to pomeni da so iz stare serije (T2xx, T7xx), tudi sam takt je korak nazaj. Nerazumna mi je tudi odločitev da ima MBP samo glossy monitorje, kar naredi laptop skoraj neuporaben zunaj, tako kot prikazuje bolj kičaste (večini všečne, ampak za fotografe ne najbolj uporabne navite) barve. Kar je še huje je to, da je zdaj tudi cinema display glossy, tako da tudi z nakupom zunanjega apple monitorja ne narediš prav dosti za boljše pogoje za grafično obdelavo. Nekako ne razumem appleovih korakov v pro seriji.Za fotografa je trenutno še najbolje kupiti star MBP 2.4 15" z mat zaslonom. Cena je ista kot novi MB 2.4, ki nima ločene grafične in ima glossy zaslon (nima tudi FW priključkov recimo). Le trackpad bi pogrešal:).Macbook air pa itak ostaja daleč najlepši laptop, vsaj meni. Izreden design, in super kompakten za pregled fotk na terenu itd (za ta namen tudi zmogljivosti več kot zadovoljive).
iztok (@izo) 17. oktober 2008 15:49
a za recikliranje plastike še niso slišali, hehe..
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.