Olympus E-30

Za številne pomeni iskanje umetniškega izraza bistvo ustvarjalne fotografije. Z Olympusom E-30 je ta cilj bližje uresničitvi kot kadar koli. Sijajni novi model združuje odlike na standardu Štiri tretjine temelječe serije E-sistema in bogat nabor umetniških filtrov, ki fotografu pomagajo pri uresničevanju navdiha in vizije. Z njimi je mogoče izraziti vzdušja in razpoloženja, za katera je sicer treba uporabiti posebne objektive, optične filtre ali zapletene tehnike za obdelavo posnetkov. Učinek filtrov se pri iskanju popolne kompozicije pred fotografiranjem prikaže na 6,9-centimetrskem prosto vrtljivem hiperkristalnem II LCD. (Sporočilo za javnost)

Monitor za lagodnejše delo s fotoaparatom nudi prikaz žive slike, s katero je postavljanje kompozicije iz katere koli perspektive bistveno lažje. Izjemno hitro samodejno ostrenje z zaznavanjem kontrasta* hkrati zagotavlja izjemno realistično sliko na zaslonu. Z upravljanjem brezžičnih bliskavic in izdelavo multiposnetkov lahko fotografi vnesejo več umetniškega okusa v fotografije. Enako velja tudi za devet različnih slikovnih razmerij, ki so na voljo. Novorazvito svetlobno tipalo Live MOS z 12,3 megapiksla in veliko hitrostjo delovanja skupaj s slikovnim procesorjem TruePic III+ zagotavlja izjemno definirane posnetke. Ob uporabi vgrajenega stabilizatorja slike, ki učinkuje enakovredno 5 EV-stopnjam, na fotografijah ni sledov zamegljenosti niti v najzahtevnejših razmerah, tj. ne glede na uporabljeni objektiv. Ker neponovljive fotografske priložnosti običajno zelo hitro minejo, je E-30 opremljen z vsem, kar fotografi potrebujejo, da jih ujamejo: z najhitrejšim sistemom samodejnega ostrenja s povsem dvoosnim 11-točkovnim samodejnim ostrenjem, rafalnim fotografiranjem s 5 posnetki na sekundo in z zaklopom, ki deluje s hitrostmi vse do 1/8.000 sekund. Seveda je v najnovejši model E-sistema vgrajen tudi edinstven Olympusov ultrazvočni protiprašni filter, ki nudi najučinkovitejšo zaščito pred prahom. E-30 je nov tip D-SLR, izdelan posebej za ustvarjalen osebni izraz s profesionalno kakovostjo in z delovanjem. Na voljo bo od sredine januarja 2009.

Popolna ustvarjalnost na dosegu roke
Olympus E-30 ne ujame le motivov z osupljivo natančnostjo, ampak fotografom pomaga izraziti umetniško vizijo. Poleg prilagodljivosti, ki jo nudijo ročne nastavitve, prinaša konceptualno novi model D-SLR širok nabor dodatnih možnosti, s katerimi lahko uporabniki uresničijo svoje zamisli. Šest umetniških filtrov omogoča fotografiranje z značilnimi učinki, ki vsaki fotografiji pustijo individualen pečat – vse to brez dodatnih objektivov, optičnih filtrov ali računalniške obdelave posnetkov. Učinek filtrov si je mogoče vnaprej ogledati na LCD-monitorju že med postavljanjem kompozicije posnetka. Na voljo so naslednji filtri: poudarjene barve, mehka ostrina, blede in svetle barve, mehka svetloba, zrnata slika in starinski fotoaparat.

Še več umetniških učinkov je na voljo ob izdelavi multiposnetkov. Gre za funkcijo, ki neposredno v fotoaparatu omogoča združevanje več posnetkov prek RAW-podlage, ki služi kot ozadje. Funkcija je na voljo pri fotografiranju s pomočjo optičnega iskala ali ob uporabi prikaza žive slike na LCD. Za večjo ustvarjalnost pri osvetljevanju motivov novi model omogoča upravljanje z brezžičnimi bliskavicami, s čimer je mogoče nadzirati poljubno število združljivih zunanjih bliskavic, postavljenih kjer koli okrog motiva – vse brez enega samega kabla.

Nov fotografski izraz prinaša tudi multiformat, ki daje na izbiro devet različnih slikovnih razmerij, med drugim standardno razmerje 4 : 3, kinematografsko 19 : 6 in srednji format 6 : 6. Tako lahko uporabnik izreže motiv že ob samem fotografiranju skladno z želenim končnim slogom.

Iskanje kompozicije je izvedljivo prek klasičnega optičnega iskala s približno 98-odstotnim vidnim poljem in približno 1,02-kratno povečavo (-1 m-1, 50 mm pri neskončno). Druga možnost, ki nudi večjo prilagodljivost, pa je postavljanje kompozicije s pomočjo 6,9-centimetrskega hiperkristalnega II LCD s 176-stopinjskim oglednim kotom. Z njim lahko uporabniki povsem prosto izbirajo kompozicijo, saj prosto vrtljiva zasnova LCD-monitorja omogoča fotografiranje iz še tako nenavadnih perspektiv. Na monitorju je mogoč tudi sproten ogled učinkov, ki jih imajo različne nastavitve na prihodnji posnetek. Poleg tega je zaradi izboljšanega in posebno hitrega samodejnega ostrenja* s kontrastom slika na LCD izjemno hitra in natančna, zato je iskanje kompozicije s prikazom žive slike bistveno udobnejše kot do zdaj. Sliko je mogoče 5-, 7- ali 10-krat povečati, zato lahko fotografi motiv približajo oz. povečajo in tako preverijo podrobnosti ali npr. ostrino.

Kakovost slike par excellence
Novorazvito 12,3-megapikselno svetlobno tipalo Live MOS zagotavlja na posnetkih reprodukcijo vseh, tudi najmanjših podrobnosti. Oblikovano je na podlagi zanesljive tehnologije za okrepitev MOS-signala, kar pomeni, da ga med drugim odlikuje nizka poraba energije, zato je mogoče neprekinjeno uporabljati prikaz žive slike. Novi slikovni procesor TruePic III+ v E-30 skrbi za resnično hitro obdelavo posnetkov in profesionalno kakovost slike. To med drugim pomeni izboljšano gradacijo barvnih tonov, pristno reprodukcijo barv in številne možnosti ustvarjalnega izraza z umetniškimi filtri ter manjši digitalni šum na posnetku.

E-30 nadalje izboljšuje posnetke z vgrajenim mehanskim stabilizatorjem slike, ki z učinkom, primerljivim 5 EV-stopnjam, bistveno zmanjša zamegljenost na posnetkih. Fotografi tako lahko posnamejo povsem ostre fotografije ob številčnejših priložnostih, čeprav se srečujejo s slabimi svetlobnimi pogoji ali fotografirajo z dolgimi goriščnimi razdaljami. Ker pa je stabilizator slike vgrajen v ohišje fotoaparata, se prednosti njegove uporabe poznajo pri uporabi vsakega objektiva.

Občutljivi deli fotoaparata so pred prahom zaščiteni z ultrazvočnim protiprašnim filtrom. Gre za tehnologijo, ki jo je razvil Olympus, z njo pa so opremljeni vsi modeli E-sistema. Protiprašni filter preprečuje poškodbe posnetkov, ki jih povzroča prah zaradi delovanja fotoaparata ali menjave objektivov.

Polna hitrost
E-30 je od vodilnega modela E-sistem, E-3, podedoval povsem dvoosni 11-točkovni sistem samodejnega ostrenja, zato tudi sam dosega vrtoglavo hitrost in visoko zmogljivost samodejnega ostrenja. Optimalna ostrina se izračuna na osnovi podatkov 44 različnih podatkovnih točk, ki jih tvorijo vodoravni in navpični senzorji. Senzorje samodejnega ostrenja odlikuje nadvse širok zaznavni razpon, tj. od -2 do 19 EV, kar zaradi njihove zasnove v obliki zamaknjene šahovnice zagotavlja izjemno natančno ostrenje tudi ob šibki svetlobi.

Fotografi se bodo lahko brez težav spopadli tudi s hitrimi prizori, kjer šteje vsak trenutek: z E-30 jih bodo lahko posneli s 5 posnetki na sekundo v polni 12,3-megapikselni ločljivosti (in ob rafalnem fotografiranju v predpomnilnik shranili do 12 RAW-posnetkov). Pri fotografiranju hitrih ali zelo svetlih prizorov s široko odprto zaslonko bo nedvomno odigrala pomembno vlogo tudi hitrost zaklopa vse do 1/8000 sekund. Ob tem pa sinhronizacija bliskavice do 1/250 sekund še dodatno poveča prilagodljivost uporabe in možnost umetniškega ustvarjanja.

Lahkotnost popolnih posnetkov
E-30 s številnimi dodatnimi funkcijami izboljšuje končne posnetke. Samodejna gradacija s pomočjo tehnologije za uravnavanje senc preprečuje preveliko osvetljenost ali zasenčenost posameznih delov posnetka in skrbi za naraven videz visokokontrastnih motivov. Hkrati funkcija za nadzor obrazov in ozadja s tehnologijo za zaznavo obraza optimalno uravnoteži razmerje med motivi v ospredju (npr. ljudmi) in ozadjem (npr. pokrajino).

V E-30 je vgrajen tudi merilnik nagiba, ki podobno kot vodna tehtnica pomaga pri postavljanju kompozicije in enakomernem fotografiranju posnetkov. Vgrajeni senzor zazna vzdolžni in stranski naklon in ga prikaže na nadzorni plošči, LCD-monitorju in v optičnem iskalu.

Fotografi lahko z uporabo funkcije za predogled idealnega posnetka primerjajo učinke različnih nastavitev fotoaparata na prihodnji posnetek. Preden sprožijo fotoaparat, si lahko na LCD ogledajo in primerjajo do štiri različne nastavitve kompenzacije osvetlitve ali temperature beline.

Za lažje upravljanje in boljšo vidnost nastavitev je fotoaparat na zgornjem delu opremljen z LCD-nadzorno ploščo, na kateri so prikazani trenutna hitrost zaklopa, velikost zaslonke, stopnja kompenzacije osvetlitve in podatki o drugih pomembnih nastavitvah. Seveda si je vse te podatke mogoče ogledati tudi na supernadzorni plošči, ki je prikazana na glavnem LCD-monitorju, delo z njimi pa je povsem preprosto prek intuitivnega grafičnega menija.

 


Dodatna oprema za večjo ustvarjalnost
E-30 kot del na standardu Štiri tretjine temelječega E-sistema dopolnjuje obsežen nabor objektivov in dodatne opreme, ki ustvarjalnost ponese na višjo raven. Od ribjega očesa, makro- in ultraširokokotnih do ultrazoom objektivov – nabor objektivov ZUIKO DIGITAL zadovolji vse potrebe. Posebej velja poudariti nov objektiv ZUIKO DIGITAL 14–54 mm, 1 : 2,8–3,5 II, s katerim lahko uporabniki E-30 izkoristijo vse prednosti samodejnega ostrenja s kontrastom. Olympus nudi tudi dve brezžični bliskavici: FL-50 R in FL-36 R, s katerima je mogoče polno izkoristiti prednosti E-30. Za fotoseanse, ki se zavlečejo v nadure, pa je tu baterijski okvir HLD-4 z dodatnim sprožilcem. Z njim lahko fotografiranje traja bistveno dlje, preden je baterije treba ponovno napolniti.

Fotografi z Olympus E-30 dobijo v roke prenosen ustvarjalni studio. Nudi vse, kar je treba za doživeto ustvarjalnost, polno izraza, hkrati pa tudi profesionalno raven posnetkov, nadzor, upravljanje in za delovanje fotoaparata. V prodaji bo od sredine januarja 2009.


Olympus E-30 digitalni SLR – osnovne značilnosti:

Ustvarjalnost
• Umetniški filtri, multiposnetek, brezžične bliskavice, multiformat.
• Udoben prikaz žive slike z izjemno hitrim samodejnim ostrenjem z zaznavanjem kontrasta.
• Prosto vrtljivi 6,9-centimetrski hiperkristalni II LCD.
Kakovost slike in posnetkov
• Novorazvito 12,3-megapikselno svetlobno tipalo Live MOS.
• Slikovni procesor TruePic III+ za idealno reprodukcijo barv in nizek šum.
• Vgrajen stabilizator slike z učinkom do 5 EV-stopenj.
 
Hitrost
• Izjemno hitro 11-točkovno povsem dvoosno samodejno ostrenje.
• Do 5 posnetkov na sekundo.
• Hitrost zaklopa do 1/8.000 sekund in sinhronizacija bliskavice do 1/250 sekund.
Druge lastnosti Olympus E-30:
• Multiposnetek na LCD-monitorju prikaže trenutno (živo) sliko na ozadju predhodnega posnetka.
• Samodejno uravnavanje gradacije preprečuje preveliko ali premajhno osvetljenost posameznih delov posnetka.
• Nadzor nad obrazi in ozadjem idealno uravnoteži osvetlitev motivov v ospredju in ozadja.
• Predogled za idealni posnetek omogoča primerjavo učinkov različnih nastavitev pred dejanskim fotografiranjem.
• Zanesljivi ultrazvočni protiprašni filter.
• Vgrajena bliskavica s krmilnikom za brezžično upravljanje bliskavic.
• Veliko optično iskalo s približno 98-odstotnim vidnim poljem in približno 1,02-kratno povečavo.
• Prikaz podatkov o nastavitvah na zgornji LCD-nadzorni plošči in supernadzorni plošči na glavnem LCD-monitorju za večjo preglednost in lažje upravljanje s fotoaparatom.
• Izjemno natančen merilni sistem na 49 točkah.
• Preprosto vključevanje fotografskih funkcij s pomočjo izbire vzorčnih posnetkov.
• Vsestransko serijsko fotografiranje s spreminjanjem vrednosti nastavitev ISO, temperature beline, osvetlitve in bliskavice.
• Svetlobni pano z možnostjo povečave za vzporedno primerjavo posnetkov.
• Oblikovan po standardu Štiri tretjine.
• Ergonomsko ohišje, tipke za upravljanje in grafični uporabniški vmesnik za lažje delo.
• Zaklep samodejne osvetlitve in ostrenja za prilagoditev motiva lastnemu okusu.
• Alternativni prikaz supernadzorne plošče.
• ISO 100-3200 za širok razpon občutljivosti.
• Vgrajena bliskavica (GN 13) in brezžično upravljanje z bliskavicami neposredno prek ohišja fotoaparata.
• Upravljanje do treh skupin brezžičnih bliskavic (na voljo sta posebni izjavi za javnost o bliskavicah Olympus FL-50R in FL-36R).
• Vmesnik USB 2.0 z visoko hitrostjo prenosa podatkov.
• Visoka hitrost zapisovanja podatkov in brezizgubno stiskanje .RAW-podatkov za hitro obdelavo posnetkov.
• Hkraten zapis posnetkov v .RAW- in .JPEG-formatu.
• 27 načinov fotografiranja (5 osvetlitvenih načinov, 5 ustvarjalnih načinov, 11 tematskih programov, 6 umetniških filtrov).
• Velik dinamični razpon ob fotografiranju močno osvetljenih motivov.
• Dvojna reža za pomnilniške kartice CompactFlash in xD-Picture (podpora za kartice UDMA CF z visoko hitrostjo in Microdrive).

 

Olympus E-30 je na voljo v naslednjih kombinacijah:

• Ohišje Olympus E-30 (samostojno).
• Ohišje E-30 z objektivom ZUIKO DIGITAL ED 12–60 mm, 1 : 2,8–4,0.
• Ohišje E-30 z objektivom ZUIKO DIGITAL 14–54 mm, 1 : 2,8–3,5 II.
• Ohišje E-30 z objektivom ZUIKO DIGITAL ED 14–42 mm, 1 : 3,5–5,6.

*Polno samodejno ostrenje z zaznavanjem kontrasta je na voljo ob uporabi novih Olympusovih objektivov: ZUIKO DIGITAL ED 9–18 mm, 1 : 4,0–5,6, ZUIKO DIGITAL ED 14–42 mm, 1 : 3,5–5,6, ZUIKO DIGITAL ED 40–150 mm, 1 : 4,0–5,6, ZUIKO DIGITAL 25 mm, 1 : 2,8 »ploski« objektiv in novi ZUIKO DIGITAL 14–54 mm, 1 : 2,8–3,5 II.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.