Novi video kameri visoke ločljivosti HD Canon XH G1S in XH A1S

Canon je svojo ponudbo ročnih video kamer profesionalne kakovosti obogatil z dvema novima modeloma visoke ločljivosti HDV1080i – XH G1S in XH A1S, ki bosta nasledila uspešna modela XH G1 in XH A1. (Sporočilo za javnost)

Ključne izboljšave prejšnjih modelov so na novo oblikovan objektiv za udobnejše upravljanje, izboljšane zvočne lastnosti in razširjene možnosti ustvarjalnih snemalnih funkcij. Novi video kameri ponujata snemalcem edinstven nadzor na snemanjem, saj sta bili razviti in izboljšani na podlagi povratnih informacij uporabnikov modelov XH.

»Modela XH G1S in XH A1S povzdigujeta nizkoproračunsko HDV-produkcijo na novo, višjo raven,« je dejal Karel Poortman, strokovnjak za profesionalni video pri Canonu Europa. »Na podlagi mnenj uporabnikov obstoječih modelov serije XH je Canon pripravil razširjeno paleto nastavitvenih možnosti in prilagodljivih snemalnih funkcij, dostopno nizkoproračunskim filmarjem in snemalcem dogodkov.«
 


Lastnosti novih video kamer XH G1S in XH A1S:
• Posnetki v visoki ločljivosti 1080i HD profesionalne kakovosti z izborom hitrosti (50i/25F)
o Sistem treh 1/3-palčnih tipal CCD visoke ločljivosti z 1,67 milijona točkami
o Procesor DIGIC DV II za hitro obdelovanje posnetkov HD
• Preoblikovan 20-kratni HD-videoobjektiv z ločenimi obroči za ostrenje, zumiranje in zaslonko, ki omogočajo nadzor s tremi prsti
• Izboljšane zvočne lastnosti:
o Neodvisni omejevalniki v ročnem načinu
o Hkratna uporaba vgrajenega in XLR-mikrofona
o Ločeno nastavljanje občutljivosti XLR
• Razširjene možnosti obdelave slike in nastavitve Cine Gamma
• Izboljšana mehanska zasnova za večjo trdnost in enostavnost uporabe
• Snemanje v načinu NTSC (60i/24F/30F) na voljo z nadgradnjo
• Studijska povezljivost (samo XH G1S)
o Izhod HD-SDI za nekompresiran video visoke ločljovosti Full HD (1920 x 1080) z vzorčenjem barv 4 : 2 : 2 in vključenim zvokom
o Priključka Timecode in Gen Lock za nadzor snemanja z več kamerami v studijskem okolju
 

 
Dodatne informacije

Nov objektiv
Namenjen udobnejšemu in učinkovitejšemu rokovanju, ima Canonov objektiv L HD z 20-kratno optično povečavo in goriščnico 4,5–90 mm (32,5–650 mm v formatu 35 mm) vgrajen optični stabilizator (OIS) za ostre posnetke iz roke. Objektivi serije L so narejeni po najvišjih kakovostnih standardih, ki izhajajo iz Canonovih dolgoletnih izkušenj v vlogi vodilnega proizvajalca objektivov za televizijske kamere. Fluoritne leče in UD-leče ponujajo izjemno jasnost in preprečujejo barvne odklone. Dva filtra nevtralne gostote (ND) omogočata popolno odprtost zaslonke tudi v najsvetlejših svetlobnih pogojih. Večplastni premaz preprečuje odboje in bleščanje.

Trije ločeni obroči omogočajo istočasen in neodvisen nadzor ostrine, povečave in zaslonke. Delovanje obročev je mogoče prilagoditi potrebam posameznika: uporabnik lahko izbira meje ostrenja in zaslonke. Na voljo so tudi štiri hitrosti ostrenja, katere se izbira z gumbom. Prav tako je mogoče prilagoditi delovanje zooma s tremi hitrostmi povečave.

Izboljšane zvočne funkcije
Novi videokameri XH G1S in XH A1S imata dva avdiovhoda XLR. Občutljivost vsakega kanala je mogoče upravljati ločeno, oba pa imata ročno nastavljive omejevalnike. Ločeno je mogoče upravljati tudi samodejno in ročno nastavitev moči zvoka. Priložen stereomikrofon je mogoče uporabiti kot monovir s snemanjem na en sam kanal XLR.

Popolno prilagajanja: napreden nadzor slike
Možnosti naprednega nadzora slike so zdaj razširjene z naslednjimi možnostmi:
• Širši razpon nastavitve bele barve (od 2000 do 15.000 k)
• Izbira nastavitev zmanjševalnika šumov RGB
• Omejevalnik samodejnega nadzora ojačenja (AGC), s povečanimi ravnmi ojačenja in finimi nastavitvami
• Gumb za samodejno osvetlitev (AE) (v ročnem načinu)
• Omejevalnik zaslonke (omeji razpoložljive vrednosti zaslonke na manj kot f/9.5, kar omejuje lomljenje svetlobe)
• 23 uporabniških prednastavitev, 21 uporabniških funkcij, 22 uporabniških nastavitev zaslona

Robustnost in intuitivna oblika za terensko delo
Za snemalce, ki veliko delajo na prostem, je Canon izboljšal mehansko zasnovo kamer XH G1S in XH A1S. Dostopnost in razporeditev zunanjih gumbov je bila spremenjena, kar zmanjšuje možnosti napak. Dodatne izboljšave vključujejo nov ročaj, prilagodilnik za navoj stojala, izboljšan okvir iskala in čvrstejše priključke (tudi 6-kontaktni priključek Firewire).

Za enostavno povrnitev nastavitev je te mogoče shraniti na pomnilniško kartico SD/MMC in jih prenesti na katero drugo kamero serije XL ali XH.  V kameri je mogoče shraniti do devet prednastavitev, podprte pa so tudi kartice MMC in SDHC visokih kapacitet (4 GB ali več).

XH G1S: za studijsko produkcijo
XH G1S ponuja dodatno studijsko povezljivost. Odlikuje jo izhod HD-SDI, ki zagotavlja nekompresiran video visoke ločljivosti Full HD (1920 x 1080) z barvnim razponom 4 : 2 : 2. V signal SDI sta vključeni tudi časovna in avdio koda. Priključka Gen Lock in Time code omogočata povezavo z drugimi združljivimi kamerami pri snemanju z več kamerami.


Komentarji
Kristjan Dekleva (@kristjand) 7. november 2008 18:09
me zanima kako bojo zdaj kamere napredovale, odkar so d90/5d like kamere na trgu...
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.