Prihaja nova doba digitalnega tiska z energijsko bolj učinkovitimi tonerji

Družba Xerox je v svojem obratu za proizvodnjo tonerjev v ameriškem mestu Webster začela z nameščanjem šestih ogromnih cistern. Njihov prihod napoveduje dobo energijsko bolj učinkovitega digitalnega tiskanja, saj pomeni priprave na proizvodnjo novega tonerja Ultra Low-Melt EA – revolucionarnega izdelka, ki bo zmanjšal porabo energije digitalnih tiskalnikov za 15 do 30 odstotkov. (Sporočilo za javnost)

Topljenje tonerja ali nanašanje tonerja na papir je v tiskalnikih in večfunkcijskih napravah energijsko najbolj zahteven proces, saj zahteva od 50 do 80 odstotkov celotne porabe energije naprave. Pri razvoju tonerja Ultra Low-Melt EA je bil cilj znanstvenikov iz Xeroxovega raziskovalnega centra v Kanadi prihranek energije z nižanjem temperature topljenja tonerja. Novi toner se topi pri okoli 7 stopinj nižji temperaturi kot EA tonerji, ki so trenutno nameščeni v Xeroxovih izdelkih, ne da bi pri tem trpela kakovost slike ali katerakoli druga lastnost tiskanja.

 »To je eden najbolj zahtevnih tonerjev, ki smo ga kdajkoli razvijali. Morali smo iti do meje mogočega, da bi dosegli nižjo temperaturo topljenja in večji blesk ter obenem ohranili druge zmogljivosti enake ali celo boljše, kot jih imajo sedanji EA tonerji,« je povedal Hadi Mahabadi, podpredsednik družbe Xerox in vodja Xeroxovega raziskovalnega centra v Kanadi.

Tehnologija združevanja emulzije (EA) je proces, ki temelji na nanotehnologiji. Ta prinaša boljšo kakovost slike in večjo zanesljivost tonerja. Od prve predstavitve EA tonerja sta družbi Xerox in Fuji Xerox zasnovali več kot 50 izdelkov za pisarne in produkcijska okolja, ki uporabljajo tovrstne tonerje. Novi energijsko učinkoviti toner, ki ga bo Xeroxov obrat začel proizvajati prihodnje leto, bo primeren za vse prihodnje izdelke, od pisarniških naprav do visokozmogljivih večfunkcijskih naprav in hitrih barvnih tiskarskih strojev. Novi toner je družba Xerox sicer že vgradila v digitalni barvni tiskarski stroj Xerox 700, ki ga izdelujejo na Japonskem in je bil na trgu predstavljen maja letos.
 

Komentarji
iztok (@izo) 10. december 2008 12:11
samo, da se ne bodo tudi fotke stopile pri nizkih temperaturah, hehe
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.