Apple iLife '09

Apple je predstavil novi iLife '09, ki vsebuje pomembne nadgradnje programov iPhoto, iMovie in GarageBand, ki vključuje tudi iDVD in posodobljeno verzijo iWeba. iPhoto '09 prinaša izboljšan način avtomatičnega razvrščanja fotografij. Pri tem si pomaga s funkcijami Events, Faces in Places, ki predstavljajo revolucionaren način razvrščanja fotografij glede na prepoznavanja fotografiranih dogodkov, obrazov in krajev. iMovie '09 je izboljšana verzija revolucionarnega in izjemno hitrega ustvarjanja filmov, ki je bilo predstavljeno že s programom iMovie '08. (Sporočilo za javnost)

Dodane so mu zmogljive in za uporabo enostavne nove funkcije, kot so Precision Editor, stabilizacija videa, napredna funkcija Povleci in spusti ter animirani zemljevidi. GarageBand ’09 predstavlja popolnoma nov način učenju igranja na klavir in na kitaro z osemnajstimi osnovnimi lekcijami. Lahko izbiramo tudi med učnimi lekcijami, ki jih vodijo znani glasbeni izvajalci, kot so Sara Bareilles, John Fogerty, Norah Jones in Sting. iLife '09 je priložen vsakemu novemu Mac računalniku, ob doplačilu pa ga je mogoča tudi nadgradnja prejšnje različice.

“iLife je eden večjih razlogov, zaradi katerega se naše stranke odločijo za nakup Mac-a,” je povedal Steve Jobs, Applov predsednik uprave. “iLife ’09 omogoča uporabniku, da na veliko bolj zabaven način upravlja s fotografijami, ustvarja filme in se uči igrati glasbo. Uporabnikom programa iMovie pa bodo zagotovo posebno pri srcu izboljšane in uporabniku bolj prijazne nove funkcije.”



iPhoto '09 uporabniku ponuja preprost način iskanja in razvrščanja fotografij, ne samo glede na čas, ko so bile posnete (Events), ampak tudi glede na osebo, ki se na njih pojavlja (Faces) in glede na kraj, kjer so bile posnete (Places). iPhoto avtomatično skenira fotografije, na njih prepozna obraze ljudi in ko uporabnik določeno osebo poimenuje, iPhoto avtomatsko poišče več slik te osebe. Zbirko lahko poiščemo po imenu ali s pomočjo funkcije Faces View. Funkcija Places avtomatično uvozi podatke o lokaciji fotografije preko GPS-a na fotoaparatu ali preko kateregakoli iPhone telefona, uporabnik pa lahko tudi ročno dopiše lokacijo k fotografiji, skupini fotografij ali dogodkov. Ko iPhoto prepozna, kje so bile fotografije posnete, jih uporabnik lahko preprosto poišče z enostavnim iskanjem ali interaktivnim zemljevidom. iPhoto '09 uporabniku na preprost način omogoča tudi objavo fotografij na Facebooku ali Flickerju. Fotografije, objavljenje na socialnem omrežju Facebook, vključujejo tudi dopisana imena, označitve imen na Facebooku pa se sinhronizirajo nazaj na iPhoto. Uporabnik lahko fotografije deli z drugimi tudi z oblikovanjem tematske vizualne predstavitve za predvajanje na Macu, iPhonu ali iPodu. Oblikujemo lahko tudi čudovito popotno knjižico in ji zlahka dodamo zemljevide svojega potovanja.



iMovie ’09 vključuje nove funkcije, ki so enostavne za uporabo in s katerimi uporabniki lahko hitro izdelajo različne filme ali dodajajo popravke in posebne efekte svojim projektom. S tem, ko uporabnik povleče in spusti en posnetek na drugega, se odprejo dodatne možnosti urejanja, ki vključujejo nadomestitev, vstavljanje, uporabo le zvoka, prikaz slike v sliki ali prikaz zelenega ekrana. Z revolucionarnim urejevalcem Precision Editor lahko uporabnik drsi po povečanem filmskem traku ali klikne nanj. Tako lahko pregleda posnetke od blizu in jim uredi ton ter ostale podrobnosti, hkrati pa lahko uporabi zvok enega posnetka in ga doda videu drugega posnetka. iMovie '09 analizira video in zmanjša tresljaje kamere ter posnetkov. Novi naslovi, prehodi, kino efekti, spremembe hitrosti in animirani potovalni zemljevidi dodajo uporabnikovemu filmu profesionalni pridih.

GarageBand ’09, nadgrajeno verzijo Applove popularne programske opreme, uporablja milijone uporabnikov. Z omenjenim programom lahko igrajo in snemajo glasbo, sedaj pa nadobudnim glasbenikom ponuja še povsem nov, zabaven način učenja klavirja in kitare. Z osnovnimi lekcijami Applovih inštruktorjev se uporabniki naučijo osnov v čudoviti HD video sinhronizaciji z animiranimi inštrumenti in notacijo. Funkcija Artist Lesson predstavlja dejanske izvajalce, ki prikazujejo, kako igrati njihove hite – od tega, kakšna mora biti pozicija prstov in tehnike, do zgodbe, ki se odvija za pesmijo. Uporabniki lahko izbirajo med lekcijami popularnih izvajalcev kot so Sara Bareilles, Colbie Caillat, John Fogerty, Ben Folds, Norah Jones, Sarah McLachlan, Patrick Stump iz skupine Fall Out Boy, Ryan Tedder iz skupine OneRepublic in Sting. Lekcije izvajalcev se prodajajo ločeno v novi GarageBand Lesson spletni trgovini, ki je na voljo v aplikaciji GarageBand '09.  Ta vključuje tudi nove navdihujoče kitarske amp in stomp-box efekte ter Magic GarageBand Jam, ki uporabniku omogoča, da igra skupaj z virtualno skupino, ki jo sam sestavi.

iLife ’09 vključuje iWeb ’09 in iDVD '09. iWeb '09 ima dodane nove iWeb prikazne aplikacije, kot so iSight video in fotografije, odštevalnik časa, YouTube video in RSS sledenje. Novo integrirano FTP objavljanje uporabniku dovoljuje virtualno objavo spletne strani na katerikoli gostujoči storitvi, nadgradnje uporabnikove strani pa se lahko avtomatično dodajo Facebook profilu.

Cene in dostopnost na trgu bomo sporočili kmalu.
 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.