Olympus E-620

Novi Olympus E-620 združuje vrhunsko tehnologijo, ki jo potrebujejo zahtevni fotografi, in funkcije, ki fotografiranje naredijo po meri ljubiteljskih fotografov. Zato lahko ambiciozni fotografi svojo ustvarjalnost popeljejo korak dlje. E-620 je opremljen s posebnim 7-točkovnim dvojnim sistemom za samodejno ostrenje, ki dosledno zagotavlja ostrino posnetkov, in z velikim 12,3-megapikselnim svetlobnim tipalom Live MOS. Iskanje najboljše kompozicije posnetkov omogoča prikaz žive slike in 6,9-centimetrski premični hiperkristalni III LCD. (Sporočilo za javnost)

Umetniški filtri v samem fotoaparatu, s katerimi je posnetkom mogoče dodati posebne učinke samo s preprostim pritiskom na tipko, uporabnika vabijo k izražanju umetniške žilice. E-620 dejansko združuje vse lastnosti, zaradi katerih se po standardu Štiri tretjine izdelani Olympusovi D-SLR fotoaparati tako odlikujejo. Najnovejši član E-sistema prinaša združeno ustvarjalno in tehnološko moč. Na voljo bo konec aprila 2009.

Na krilih ustvarjalnosti
E-620 v vsakomur obudi umetnika, saj je izdelan za spodbujanje ustvarjalnosti. Opremljen je s funkcijami, ki dajo posnetku edinstven videz že v trenutku, ko ga posnamemo, ne da bi ga morali pozneje s posebno programsko opremo obdelati na računalniku. Njihov učinek si lahko sproti ogledamo. Izbiramo lahko med šestimi umetniškimi filtri, podobno kot pri E-30. Filtri dajo posnetkom povsem nov, umetelni videz. Tako lahko z njimi poudarimo barve, s čimer dosežemo živahnejše in bolj čustveno vzdušje ali pa uporabimo katerega izmed preostalih filtrov, med katerimi so mehka ostrina, blede in svetle barve, mehka svetloba, zrnata slika in starinski fotoaparat. Poleg tega je na voljo tudi posebna funkcija multiposnetek, ki z uporabo žive slike ob fotografiranju omogoča združitev dveh posnetkov v kolaž. Če fotoaparat preklopimo v način za urejanje posnetkov, pa lahko združimo celo tri shranjene posnetke. Uporabniki lahko vsak posnetek oblikujejo po lastnem okusu. In to dobesedno – izbirajo namreč lahko med štirimi različnimi slikovnimi formati, od 4 : 3 (standardni), 3 : 2 (enak 35-milimetrskemu filmu), 6 : 6 (srednji) do 16 : 9 (filmski format) – in že imajo posnetek, kot ga želijo.Vgrajeni stabilizator slike zagotavlja »mirno roko« in popravi tresenje fotoaparata vse do štirih EV-stopenj, zato fotografskega stojala večinoma niti ni več treba uporabljati. Tu je tudi 6,9-centimetrski hiperkristalni III LCD z izjemno dobro vidno sliko celo pod kotom 176°, kar omogoča fotografiranje iz dejansko katere koli perspektive. Za ostrino žive slike skrbi pasivno samodejno ostrenje* s pomočjo kontrasta. To pomeni, da si posnetke vedno lahko ogledamo, še preden jih dejansko posnamemo: kar vidimo, tudi dobimo. Z možnostjo upravljanja treh skupin brezžičnih bliskavic, ki je bila prvič na voljo pri E-3, je zagotovljena tudi popolna osvetljenost motivov. Portretno fotografiranje je preprosto z dodatnim baterijskim okvirjem HLD-5, ki poleg dodatnega sprožilca nudi še dodatno energijo za daljša fotosrečanja. Ob tako bogatem naboru funkcij so možnosti, ki jih nudi E-620, omejene le z domišljijo fotografa.


Fotoaparat z vsebino
Fotoaparat, ki ustvarjalno navdihuje, mora biti izjemno funkcionalen in E-620 v tem pogledu prav gotovo ne razočara. Eden najzanimivejših elementov novega D-SLR je novi 7-točkovni dvojni sistem samodejnega ostrenja, ki obsega sedem točk za merjenje oddaljenosti. Od teh je 5 točk križnih. Gre za Olympusovo tehnologijo samodejnega ostrenja, ki je bila po obsežnih analizah na tisoče fotografij in intervjujih s profesionalnimi fotografi razvita za profesionalni E-3. Za E-620 je prilagojen potrebam ljubiteljskih fotografov: vodoravni in navpični senzorji petih križnih točk zbirajo podatke, s katerimi se določi natančna ostrina vsakega posnetka. Tako je vsaka še tako hitro posneta fotografija povsem ostra. Hkrati je samodejno ostrenje posebej načrtovano za preprosto in hitro delovanje z objektivi SWD z ultrazvočnim pogonom. Z E-620 so neizostreni posnetki preteklost.

E-620 ima poleg odličnega samodejnega ostrenja tudi izjemno učinkovito kombinacijo 12,3-megapikselnega svetlobnega tipala Hi-Speed Live MOS in najnovejšo generacijo procesorja TruePic III+, zato je vsak posnetek tako jasen kot dejanski motiv – tudi ob fotografiranju s hitrostjo 4 posnetkov na sekundo. Uporabnikom, ki ne želijo uporabljati LCD-monitorja, je na voljo optično iskalo z 0,96-kratno povečavo in s prikazom 95 % vidnega polja. Za reprodukcijo pristnih živahnih barv med drugim skrbi tudi samodejno uravnavanje temperature beline.

Povsod na poti z vami.
Še ena izmed prednosti tehnologije Štiri tretjine se povsem odraža na E-620. Tako kompakten in lahek je, da ga lahko vzamemo s seboj prav povsod. Zaradi ergonomske oblike ga je tudi prijetno držati v rokah. Tu je še vgrajeni ultrazvočni protiprašni filter – najučinkovitejši protiprašni sistem na trgu. Tipke na fotoaparatu so osvetljene, kar je še posebej priročno pri nočnem fotografiranju.
Na Olympusu E-620 lahko uporabljamo skoraj celoten nabor dodatne opreme E-sistem, 33 različnih objektivov in dodatne bliskavice. Novi robustni Olympusovi nosilci za bliskavice, kot je FL-BK04, zagotavljajo največjo prilagodljivost in dobro osvetljenost motiva, tj. vedno, ko je treba uporabiti bliskavico. S priročnim nosilcem FL-BKM03 niti uporaba dveh bliskavic ne predstavlja težave, saj je nanj mogoče namestiti katero koli standardno bliskavico ali pa dvojno bliskavico STF-22. Poskrbljeno tudi za vse, ki ljubijo podvodno fotografiranje; z novim podvodnim ohišjem PT-E06 se modrina razprostira vse do 40 metrov globine.

Novi fotoaparat predstavlja celotno Olympusovo znanje in izkušnje. Z njim ustvarjalni fotografi dobijo vse, kar si lahko želijo na digitalnem SLR. Vrhunske rešitve E-sistema na področju ultrazvočne protiprašne zaščite, prikaza žive slike in umetniških filtrov nudi v enem inovativnem paketu. V prodajalnah bo na voljo konec aprila 2009.
Olympus E-620, digitalni SLR – bistvene lastnosti in funkcije:

Ustvarjalnost
• Umetniški filtri, multiposnetek, upravljanje z brezžičnimi bliskavicami, multiformat.
• Pregleden prikaz žive slike s hitrim kontrastnim samodejnim ostrenjem.
• Premični 6,9-centimetrski hiperkristalni III LCD.
• 12,3-megapikselno svetlobno tipalo Live MOS.
Funkcionalnost
• Vgrajen stabilizator slike s kompenzacijo tresenja do 4 EV-stopnje.
• 7-točkovno dvojno samodejno ostrenje (5 križnih točk).
• Optično iskalo s približno 95 % vidnega polja in približno 0,96-kratno povečavo.
Mobilnost
• Majhno in lahko ohišje.

Druge lastnosti in funkcije Olympusa E-620:
• Funkcija za izdelavo multiposnetkov omogoča izdelavo kolažev s prekrivanjem trenutnega prek predhodnega posnetka.
• Samodejno uravnavanje gradacije preprečuje preosvetljenost in podosvetljenost.
• Tehnologija za zaznavo obrazov in uravnavanje senc.
• Samodejno uravnavanje temperature beline.
• Predogled za idealni posnetek omogoča primerjavo učinkov različnih nastavitev na posnetek, še preden ga dejansko posnamemo.
• Rafalno fotografiranje s 4 posnetki na sekundo.
• Zanesljiv ultrazvočni protiprašni sistem.
• Vgrajena bliskavica (GN 12), ki deluje tudi kot krmilnik za sinhronizacijo brezžičnih bliskavic, ko niso nameščene na fotoaparat.
• Brezžično upravljanje do treh skupin bliskavic (za Olympus FL-50 in FL-36 je na voljo posebno sporočilo za javnost).
• Serijsko fotografiranje s samodejnim spreminjanjem nastavitev ISO, temperature beline, osvetlitve in moči bliskavice.
• Izdelan po sistemu Štiri tretjine.
• Osvetljene tipke.
• Ergonomska oblika ohišja, krmilnih tipk in grafičnega uporabniškega vmesnika za lažje delo.
• Zaklep samodejne osvetlitve/ostrenja (AE/AF lock) za dodatno prilagoditev motivu.
• ISO 100-3200 za širok razpon občutljivosti.
• Vmesnik Hi-Speed USB 2,0.
• Zapis podatkov z visoko hitrostjo in brezizgubno stiskanje podatkov .RAW omogoča hitro obdelavo.
• Sočasna zapisa .RAW in .JPEG.
• 23 načinov fotografiranja (5 načinov osvetlitve, 5 ustvarjalnih programov, 13 tematskih programov).
• Širok dinamični razpon na močno osvetljenih območjih posnetka.
• Dvojna reža za pomnilniške kartice CompactFlash in xD-Picture (podpora tudi za hitre kartice UDMA CF in Microdrive).

 
Olympus E-620 je na voljo v naslednjih kompletih:
• Olympus E-620, komplet z objektivom
(E-620, ohišje z objektivom ZUIKO DIGITAL ED 14–42 mm, 1 : 3,5–5,6).
• Olympus E-620, dvojni zoom komplet
(E-620, ohišje z objektivoma ZUIKO DIGITAL ED 14–42 mm, 1 : 3,5–5,6 in ZUIKO DIGITAL ED 40–150 mm, 1 : 4,0–5,6).
• Olympus E-620, komplet s ploskim objektivom
(E-620, ohišje z objektivom ZUIKO DIGITAL 25 mm, 1 : 2,8).

Nova dodatna oprema:
• Baterijski okvir HLD-5.
• Nosilec bliskavice FL-BK04.
• Nosilec dvojne bliskavice FL-BKM03.
• Podvodno ohišje PT-E06.

*Polnodelujoče pasivno samodejno ostrenje s pomočjo kontrasta je na voljo ob uporabi novejših Olympusovih objektivov:

ZUIKO DIGITAL ED 9–18 mm, 1 : 4,0–5,6, ZUIKO DIGITAL ED 14–42 mm, 1 : 3,5–5,6;
ZUIKO DIGITAL ED 40–150 mm, 1 : 4,0–5,6, ZUIKO DIGITAL 25 mm, 1 : 2,8 »ploski« objektiv, in ZUIKO DIGITAL 14–54 mm, 1 : 2,8–3,5 II.

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.