Apple posodobil linijo namiznih računalnikov

Apple je predstavil nadgradnjo računalnikov iz serije iMac in Mac mini, ki vključuje novi 24-palčni iMac in Mac mini z zmogljivo in napredno integrirano grafiko. Novi 24-palčni iMac ima 30 odstotkov večji monitor, dvakrat več spomina in dvakrat več prostora za shranjevanje podatkov kot 20-palčna različica. (Sporočilo za javnost)

Novi Mac mini pa odlikuje petkrat boljša grafična zmogljivost – omogoča jo revolucionarna integrirana grafična kartica NIVIDIA GeForce 9400M, ki jo uporablja tudi prenovljena družina MacBook prenosnikov z ohišji iz enega kosa aluminija. Mac mini je energetsko najbolj varčen namizni računalnik na svetu, ki v stanju mirovanja uporablja manj kot 13W energije. Vsi iMac in Mac mini sistemi imajo naložen najnaprednejši operacijski sistem Mac OS X Leopard in iLife '09, Applov edinstven programski paket uporabniških aplikacij za urejanje in organiziranje fotografij, izdelavo filmov in skladanje ter učenje igranja glasbe.

“Najboljši proizvod iz naše ponudbe je 24-palčni iMac z dvakrat več spomina in dvakrat večjim prostorom za shranjevanje podatkov,“ je povedal Tim Cook, Applov izvršni operativni direktor. “Mac mini ni le najdostopnejši Mac, ampak tudi energetsko najbolj varčen namizni računalnik na svetu.“V ponudbi elegantnih, popolnoma opremljenih računalnikov iz linije iMac je na voljo 20-palčni iMac z 2,66 GHz procesorjem Intel Core 2 Duo, 2GB 1066 MHz DDR3 spomina, 320 GB Serial ATA trdim diskom in integrirano grafično kartico NVIDIA GeForce 9400M. 24-palčni iMac ima prekrasen širokoprikazni zaslon z ločljivostjo 1920x1200 pikslov in 30 odstotkov večjo površino kot jo srečamo pri 20-palčni različici. Novi 24-palčni iMac ima 3,06 GHz procesor Intel Core 2 Duo, 4GB 1066 MHz DDR3 spomina in Serial ATA trdi disk z 620 GB ali 1 TB prostora. Njegovo grafično zmogljivost pa definira širok razpon izbire – od integrirane grafične kartice NVIDIA GeForce 9400M do kartic NVIDIA GeForce GT 130 in ATI Radeon HD 4850, ki omogočata vrhunski prikaz.

Vsak iMac ima zaslon s sijajem in tankim stekleno-aluminijastim ohišjem, v katerega so vgrajeni iSight video kamera, mikrofon in zvočniki. Novi iMac nudi Mini DisplayPort vmesnik za prenos čistega digitalnega signala na Applov 24-palčni LED Cinema Display. Preko adapterja pa ga lahko priključimo na zaslone z DisplayPort, VGA, DVI ali Dual-Link DVI priklopom. iMac ima vgrajen AirPort Extreme 802.11n Wi-Fi sistem za brezžično povezovanje, Bluetooth 2.1+EDR, Gigabit Ethernet, 6 USB 2.0 vhodov (od tega dva na Applovi tipkovnici) in en vhod FireWire 800.

Mac mini je inovativno zasnovan namizni računalnik z dimenzijami 16,51 x 16,51 x 5,08 cm. Na voljo je v  dveh izvedbah z 2 GHz procesorjem Intel Core 2 Duo, do 4GB DDR3 1066 MHz spomina, do 320 GB velikim trdim diskom, s petimi USB 2.0 ter po enim FireWire 800 in SuperDrive vhodom. Mac mini uporablja integrirano grafično kartico NVIDIA GeForce 9400M s petkrat boljšo grafično zmogljivostjo v primerjavi s predhodnim modelom. Z možnostjo istočasnega priklopa dveh zaslonov lahko nanj preko MiniDisplayPorta ali DVI priključka priklopimo dva Applova ali druga monitorja. Novi Mac mini je energetsko najbolj varčen namizni računalnik na svetu, saj v načinu mirovanja uporablja le 13 W energije, kar je do desetkrat manj od porabe običajnih namiznih PC računalnikov.Kot pomemben člen v nadaljevanju Applove zavezanosti varovanju okolja in ''zelenemu oblikovanju'', novi iMac in Mac mini več kot izpolnjujeta predpisane zahteve Energy Star 4.0 standarda. S predčasno prilagojenostjo prihajajočemu strožjemu energijskemu standardu Energy Star 5.0 pa hkrati postavljata nove razvojne smernice v industriji računalništva. Kabli in komponente v iMac in Mac mini računalnikih ne vsebujejo plastike in bromovih zaviralcev gorenja. Tako iMac in Mac mini sta narejena po načelu visoko racionalne uporabe okolju prijaznih materialov, ki jih je mogoče reciklirati, kar je Apple upošteval tudi pri oblikovanju embalaže. Applova prenovljena linija namiznih računalnikov dosega tudi zavidljivi EPEAT Gold standard in se s tem pridružuje pred kratkim predstavljeni družini MacBook prenosnikov z ohišji iz enega samega kosa aluminija

Vsak Mac računalnik ima prednaloženo najnovejšo različico Applovega inovativnega programskega paketa iLife '09 za urejanje fotografij, oblikovanje videov, ustvarjanje glasbe in učenje glasbenih inštrumentov. ILife'09 vsebuje iPhoto z novimi revolucionarnimi funkcijami Faces in Places za enostavno organiziranje fotografij. iMovie ponuja zmogljive in za uporabo enostavne funkcije, kot so Precision Editor, video stabilizator in napredno orodje ''povleci in spusti''. Garage Band pa prinaša popolnoma nov način učenja klavirja in kitare. Vsak Mac ima prednaložen Leopard, najnaprednejši operacijski sitem na svetu, ki vsebuje funkcijo Time Machine za enostavno arhiviranje vseh podatkov na računalniku ter prenovljeni Finder za hitro brskanje in izmenjavo dokumentov med več Maci. Predogled vsebine datotek brez zaganjanja dodatnih aplikacij omogoča Quick Look, intuitivna funkcija Spaces pa zagotavlja enostavno ustvarjanje skupin aplikacij in hitro preklapljanje med njimi. V Mailu so nam na voljo elegantne in personalizirane predloge dokumentov, iChat pa omogoča najnaprednejše video klepetanje.Ob tem je Apple najavil, da njegov popularni AiPort Extreme 802.11n Wi-Fi Base Station in Time Capsule sedaj omogočata simultano 2,4 in 5 GHz dvo-pasovno omrežno povezovanje, ki prinaša optimalno učinkovitost, doseg in kompatibilnost. Inovativna funkcija Guest Network omogoča vzpostavitev dodatnega omrežja z dostopom do interneta za prijatelje in goste, brez da bi z njimi delili svoje osebno WiFi geslo. Time Capsule združuje 802.11n brezžični usmernik in trdi disk, ki deluje tudi kot server in tako omogoča avtomatsko brezžično shranjevanje podatkov preko funkcije Time Machine. Na voljo je v dveh različicah: s 500 GB in 1TB prostora za arhiviranje vaših dragocenih podatkov. Na voljo je tudi AirPort Extreme Base Station.

Cene in dostopnost novega iMaca in Mac minija na trgu bomo sporočili kmalu.

 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.