Apple predstavil novi Mac Pro

Apple je svetovni javnosti predstavil novi Mac Pro s procesorji Intel ''Nehalem'' Xeon in naslednjo generacijo sistemske arhitekture, ki zagotavlja do dvakrat večjo zmogljivost od prejšnje. Novi Mac Pro uporablja najsodobnejšo grafično tehnologijo. Prenovljena je tudi njegova notranjost, ki tako omogoča še enostavnejše možnosti za razširitve. (Sporočilo za javnost)

“Novi Mac Pro predstavlja pomembno nadgradnjo,“ je povedal podpredsednik Applovega Svetovnega produktnega marketinga Philip Schiller. “Mac Pro računalnike poganjajo napredna sistemska arhitektura, novi hitrejši procesorji in najboljše grafične opcije za hitro in zmogljivo delovanje, kar bo našim profesionalnim uporabnikom zagotovo všeč.“

V nove Mac Pro računalnike so vgrajeni Intel Xeon 2.9 GHz procesorji z integriranim upravljavcem pomnilnika s tremi kanali, vsak od njih pa premore 1066 MHz DDR3 ECC spomina. To zagotavlja do 2,4-krat večji spominski razpon in do 40 odstotkov nižjo spominsko zakasnitev. Vsak Mac Pro standardno vsebuje visoko zmogljivo grafično kartico NVIDIA GeForce GT 120 s 512MB GDDR3 spomina. Slednja je v primerjavi s predhodnim sistemom skoraj trikrat bolj zmogljiva. Za še večjo delovno učinkovitost je na voljo tudi dodatna grafična kartica ATI RadeonHD 4870. Novi Mac Pro ima tudi MinidisplayPort in DVI vmesnik, ki omogočata priključitev Applovega 24-palčnega LED Cinema Display oz. 30-palčnega Cinema HD Display zaslona ali drugega zaslona z DVI priklopom.Prenovljena notranjost novega Mac Pro računalnika omogoča enostaven dostop do vseh njegovih komponent in nezapletene razširitve. Računalnik ima štiri nosilce za trdi disk z direktnim priklopom brez kablov, kar ob uporabi 1TB 7200-rpm Serial ATA diskov omogoča uporabnikom do 4TB internega pomnilnika. Uporabnikom je na voljo tudi dodatna kartica Mac Pro RAID, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 550MB/s in RAID nastavitve do štirih notranjih diskov v 0, 1, 5 ali 0+1 načinu za boljšo zmogljivost in visoko zaščito podatkov.

Kot pomemben člen v nadaljevanju Applove zavezanosti okolju, novi Mac Pro več kot izpolnjuje predpisane Energy Star 4.0 zahteve. S predčasno prilagojenostjo prihajajočemu strožjemu energijskemu standardu Energy Star 5.0 pa hkrati postavlja nove razvojne smernice v industriji računalništva. Ohišje računalnika je narejeno iz aluminija, ki ga je mogoče reciklirati, pri zasnovi notranjosti pa so v Applu upoštevali načelo visoko racionalne uporabe materialov. Kabli in komponente v Mac Pro računalniku ne vsebujejo plastike in bromovih zaviralcev gorenja. Novi Mac Pro dosega tudi zavidljivi EPEAT Gold standard.

Vsak Mac računalnik ima prednaložen najnaprednejši operacijski sistemi na svetu Leopard OS X, ki vključuje funkcijo Time Machine za enostavno arhiviranje vseh podatkov na računalniku ter prenovljeni Finder za hitro brskanje in izmenjavo dokumentov med več Maci. Predogled vsebine datotek brez zaganjanja dodatnih aplikacij omogoča Quick Look, intuitivna funkcija Spaces pa zagotavlja enostavno ustvarjanje skupin aplikacij in hitro preklapljanje med njimi. V Mailu so nam na voljo elegantne in personalizirane predloge dokumentov, iChat pa omogoča najnaprednejše video klepetanje. Vsak Mac vsebuje novo različico Applovega inovativnega programskega paketa iLife '09 za urejanje fotografij, oblikovanje videov, ustvarjanje glasbe in učenje glasbenih inštrumentov. ILife'09 vsebuje iPhoto z novimi revolucionarnimi funkcijami Faces in Places za enostavno organiziranje fotografij. iMovie ponuja zmogljive in za uporabo enostavne funkcije, kot so Precision Editor, video stabilizator in napredno orodje ''povleci in spusti''. Garage Band pa prinaša popolnoma nov način učenja klavirja in kitare. Na voljo so tudi številne profesionalne Applove aplikacije, kot so Aperture, Final Cut Express, Final Cut Studio, Logic Express, Logic Studio in Shake.

Cene in dostopnost na trgu bomo sporočili kmalu.


 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.