Olympus bi se zadovoljil z 12 milijoni točk

Na sejmu PMA 09 v Las Vegasu je vodja oddelka za zrcalno-refleksne aparate v Olympusu, Akira Watanabe, izjavil, da je 12 milijonov točk v fotoaparatih povsem dovolj za pokrivanje večine potreb današnjih uporabnikov. Dodal je še, da s svojimi modeli serije E ne nameravajo več sodelovati v vojni za čim večje ločljivosti tipal. Namesto tega se bodo osredotočili na druge lastnosti fotoaparatov, ki bolj kot ločljivost vplivajo na kakovost posnetkov, kot so dinamični razpon, barvna reprodukcija in občutljivost ISO. (aNET)

Tipala v digitalnih fotoaparatih ostajajo enakih velikosti, ločljivost pa se iz leta v leto povečuje, kar pomeni, da postajajo točke vse manjše. To zmanjšuje dinamični razpon in povzroča zrnatost. Večja ločljivost prinaša tudi zajetnejše datoteke, ki zahtevajo večjo procesorsko moč. To pa po Olympusovem mnenju ni vredno tega, da uporabniki večino posnetkov razvijejo do velikosti 10×15 cm. Vsekakor potreba po več milijonih točk ostaja, vsaj v profesionalni fotografiji, vendar je Olympusova vizija osredotočena na ljubiteljske fotografe. Tisti, ki potrebujejo več, naj se po Watanabejevem mnenju odločijo za digitalne fotoaparate polnega formata z večjimi tipali.

Watanabe je še omenil, da je prihodnost razvoja v sistemih samodejnega ostrenja v zrcalno-refleksnih fotoaparatih, ki bodo v prihodnosti temeljila na tipalih in zaznavanju kontrastov. To tehnologijo že danes uporabljajo v kompaktnih digitalnih fotoaparatih, vendar se bo preselila tudi v višji razred naprav in po odzivnosti prehitela trenutno uveljavljeno fazno tehnologijo.

Komentarji
iztok (@izo) 9. marec 2009 23:52
no, na 4/3 senzorju verjetno prej prostora zmanjka za pixle kot na ff, hehe, imajo pa po svoje seveda prav. oly mora iskat trg drugje.
Danijel Žagar (@Danijelz) 11. marec 2009 12:38
Ko bi vsaj temu zgledu sledili tudi ostali.... že iz 8MP dobiš 20x30cm, če vsakega od teh pixlov podvojiš dobiš pa 40x60 cm (!), pri 300dpi. Take neznatne interpolacije pri taki ločljivosti pač ni mogoče zaznati s prostim očesom, saj se niti na zaslonu pri 100% še ne pozna. 12MP je torej že nekoliko pretirano, vsaj za običajne potrebe amaterjev, pa najbrž mnogokrat tudi za profije.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.