50 let navoja Nikon F

Korporacija Nikon z veseljem objavlja 50. obletnico legendarnega sistema F-navoja za izmenljive objektive zrcalno-refleksnih fotoaparatov. F-navoj, sprva namenjen privitju objektivov NIKKOR, je svojevrsten dosežek japonskih inženirjev, saj poleg Nikona nobenemu proizvajalcu ni uspelo obdržati originalnih navojev v tako dolgem obdobju in se spoprijemati z vedno novimi tehnologijami na področju fotografije. (Sporočilo za javnost)

F-navoj je bil prvič uporabljen v Nikonovih prvih kamerah z izmenljivimi objektivi, daljnega junija 1959, ko je bil predstavljen zrcalno-refleksni aparat Nikon F. Nikon je skozi leta uporabljal isti navoj, brez sprememb njegove osnovne strukture, medtem ko so drugi proizvajalci podlegli zahtevam novejših tehnologij in bili prisiljeni spremeniti svoje navoje za privitje objektivov, s čimer so uporabnikom onemogočili uporabo starejših objektivov na novejših aparatih. Nikonov F-navoj pa se je uspešno soočil tudi s spreminjajočimi se tehnologijami, kakršna je uvedba samodejnega ostrenja in vse višja stopnja digitalizacije.

 


Uporabniki zrcalno-refleksnih aparatov Nikon imajo tako danes na voljo cel kup objektivov NIKKOR in objektivov drugih proizvajalcev, ki jih lahko uporabljajo s svojimi kamerami. Objektivi in leče so namreč eden ključnih delov analognih ali digitalni zrcalno-refleksnih aparatov, ne le za profesionalce, temveč tudi za amaterske fotografe, ki si njihovo pogosto menjanje težje privoščijo.

Evolucija navoja Nikon F
- predstavljen v Nikonovih prvih kamerah z izmenljivimi objektivi, Nikon F (1959)
- samodejno nastavljanje zaslonke do maksimalnih vrednosti (1977)
- združljivost s samodejno osvetlitvijo (1981)
- izmenjava podatkov o zaslonki prek CPU-povezave na ohišju aparata (1983)
- združljivost z motorčki za samodejno ostrenje (1983)
- združljivost z digitalnimi zrcalno-refleksnimi fotoaparati (1995)

Nov logotip ob obletnici
Osnovna struktura F-navoja je ostala nespremenjena pol stoletja in je služila kot most med objektivi NIKKOR in številnimi modeli zrcalno-refleksnih aparatov Nikon. Logotip, predstavljen ob spoštljivi obletnici, izraža lovljenje neskončne svetlobe in njeno podarjanje prihodnjim generacijam.www.nikon.si
 

Komentarji
Greg Ventura (@grexyz) 23. marec 2009 17:22
Nikon, hvaležni smo ti za to ..
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.