Brezplačni program GIMP namesto Photoshopa?

Brezplačni program GIMP namesto Photoshopa?

To, da je GIMP popolnoma brezplačni urejevalnik ste mogoče že vedeli. Ampak ali ste vedeli, da ga lahko z nekaj triki približamo Photoshopu tako po funkcionalnosti, kot tudi po izgledu? Prehod iz programa, ki ga poznamo kot svoj "fotoaparat" verjetno ni tako preprost. Na voljo pa so dodatki, ki vam bodo omogočili lažji prehod iz popularnega, a dragega Photoshopa na brezplačen GIMP.

GIMP v osnovi nikoli ni bil namenjen, da bi zamenjal Photoshop. Mnogi uporabniki Photoshopa ne želijo preiti na GIMP, saj pogrešajo nekatere pomembne funkcije, ki jih GIMP nima.

Na popularnem blogu Smashingmagazine so objavili odličen članek, kjer so predstavili 8 namigov kako približati GIMP Photoshopu: Handy Tweaks To Make GIMP Replace Photoshop

GIMPshop
Odprtokodni program GIMPshop je nekoliko drugačna verzija navadnega GIMPa. Ta se je po strukturi menijev in po izgledu bolj približal samemu Photoshopu. Citat avtorja GIMPshop-a na Wikipediji »Moj prvotni namen GIMPshop-a je, da naredil Gimp postopen številnim uporabnikov programa Adobe Photoshop. Upam, da sem to naredil. In mogoče čez čas lahko spreobrnem piratske uporabnike Photoshop-a v uporabnike programa Gimp.«

Program GIMPshop je brezplačen in ga lahko dobite na strani http://www.gimpshop.com

Če bi se radi naučili GIMP si lahko preberete članek na portalu Slo-Foto.net - Gimp za začetnike.

Komentarji
Rudi Robič (@ferrari) 9. april 2009 00:29


Pa je v slovenščini...
Gregor Skrt (@Gregis) 9. maj 2009 15:33
Z gimpom naredim vse kar z ostalimi programi za urejanje RAW formata ne morem. Nisem uporabljal še nikoli Photoshopa tako da ne morem sodit kaj je dobro pri Gimpu in kaj slabo. Za moje potrebe je super. Na začetku je uporaba še posebej v Windows operacijskem sistemu nekoliko nerodna potem pa se človek navadi. To je program brez katerega ne morem več.
Gregor Skrt (@Gregis) 19. maj 2009 12:09
PS preizkusil Photoshop in je zadeva popolnoma ekvivalentna dokler se ukvarjaš z JPEG. Stvar, ki je pri Photoshop boljša je obdelava RAW. Mene to sicer ne moti, ker so posebni programi za RAW urejanje načeloma boljši in jih tako ali drugače uporabljam v glavnem za popravljanje slabo osvetljenih fotografij.
Mojca (@MojcaP) 13. september 2009 14:50
GIMP je super! Predvsem ker BREZPLAČEN, v slovenščini in "zna" skoraj vse kot Photoshop. Pred časom sem tukaj na forumu izvedela tudi za knjigo Digitalna temnica, ki obravnava obdelavo digitalnih fotografij prav z uporabo GIMPa. Če koga zanima, link je: http://www.knjigca.si/foto .
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.