Nikon D5000

Nikon D5000

Nikon Europe predstavlja nov digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat, namenjen ljubiteljskim fotografom in družinam: D5000. Fotoaparat ima številne funkcije, s katerimi je fotografiranje enostavno in zabavno, iz konkurence pa izstopa po edinstvenem kotno-premičnem zaslonu LCD, s katerim uporabniki zlahka fotografirajo iz katerega koli kota. (Sporočilo za javnost)

Nikon D5000 je podedoval revolucionarno zmogljivost snemanja videoposnetkov HD, Nikonovo lastniško funkcijo D-Movie, ki je bila prvič predstavljena v fotoaparatu D90. Zaradi številnih funkcij za urejanje fotografij v fotoaparatu, širokega izbora scenskih načinov, senzorja z 12,3 milijona slikovnih pik in visoko občutljivostjo od ISO 200 do 3200 (razširljivo do ISO 100 ali ISO 6400) za fotografiranje v različnih pogojih osvetlitve, bodo uporabniki s tem fotoaparatom lažje kot kdaj koli prej posneli slike odlične kakovosti.

»Nikon s fotoaparatom D5000 nadaljuje tradicijo odlične kakovosti slike in še enkrat prinaša tehnologijo vrhunskih Nikonovih modelov, zato se bodo lahko uporabniki sami prepričali o odlični kakovosti, po kateri slovi Nikon,« je dejal produktni vodja pri Nikon Europe Jordi Brinkman. Nadaljeval je: »Z edinstvenim kotno-premičnim zaslonom LCD D5000 omogoča fotografiranje iz katerega koli kota, kar bo zagotovilo povsem novo perspektivo fotografij. Dodatna prednost, funkcija D-Movie, prvič predstavljena v fotoaparatu D90, je zdaj na voljo širšemu krogu uporabnikov, ki se želijo zabavati pri fotografiranju in hkrati uriti svoje spretnosti ali nadgraditi svoj obstoječi digitalni zrcalno-refleksni aparat.«Oglejte si življenje z drugega kota
2,7-palčni kotno-premični zaslon LCD fotoaparata D5000 ponuja povsem novo perspektivo fotografiranja, saj omogoča enostavno fotografiranje iz katerega koli kota. Zaradi prilagodljivega, premičnega zaslona lahko uporabnik položaj fotoaparata povsem prilagodi kotu ali posnetku, ki ga skuša narediti – če je na koncertu in si želi za posnetek zagotoviti jasen pogled nad množico ali želi posneti sliko s tal, lahko prilagodi kotno-premični zaslon in si zagotovi najboljši pogled na motiv. Zaslon lahko tudi zapre in ga tako zaščiti ali pa ga namesti v standardni položaj za običajno fotografiranje z uporabo iskala. Zaslon se tudi obrne v nasprotni položaj in brez truda omogoči zajem avtoportreta. Zaradi Nikonove ergonomske oblike in odpiranja zaslona v smeri navzdol ta uporabniku nikoli ne bo v napoto, hkrati pa bo vedno lahko ohranil trden oprijem ohišja, s čimer bo preprečil tresenje fotoaparata. Možnosti so neskončne.

 
D-Movie in ogled v živo
Digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat D5000 zna snemati videoposnetke visoke ločljivosti in omogoča veliko mero ustvarjalnosti. Uporabnik lahko zamenja objektiv in tako pridobi novo perspektivo ter še pred začetkom snemanja prilagodi nastavitve nadzora slike in izboljša čustveni vtis videoposnetkov. Fotoaparat D5000 ima vgrajeno funkcijo D-Movie, ki omogoča snemanje videoposnetkov HD z zvokom, združljivih z najnovejšimi televizijskimi zasloni, in vmesnik HDMI, ki omogoča enostavno povezavo. Funkcija ogleda v živo, do katere je mogoče dostopati s pritiskom enega gumba, omogoča ogled in izbiranje posnetka ali videoposnetka na kotno-premičnem zaslonu LCD, ki zagotavlja optimalno uokvirjanje. Pri fotografiranju fotoaparat ponuja štiri vrste nastavitev samodejnega ostrenja (široko območje, običajno območje, zaznavanje obrazov in novo sledenje motivu), s katerimi je zajemanje motivov povsem enostavno. V načinu AF s sledenjem motivu fotoaparat začne znova slediti motivu, ki je za trenutek zapustil sceno in se nato vrnil.

Nastavitev scenskega načina
Fotoaparat premore 19 scenskih načinov, ki omogočajo zajem odličnih fotografij, tudi če uporabnik ni strokovnjak za digitalno fotografiranje. Zasuk gumba in nastavitev ustreznega scenskega načina sta vse, kar mora storiti uporabnik, vse drugo pa namesto njega opravi fotoaparat. Ta uporabniku celo olajša izbiro scenskega načina, saj mu prikaže vzorčne fotografije. V fotoaparat so vgrajene tudi številne funkcije za urejanje v fotoaparatu, s katerimi uporabnik lahko ureja fotografije in ustvari vizualne učinke, še preden fotografije prenese v računalnik.Vse to in še več
Poleg vseh naštetih funkcij je model D5000 že sam po sebi visokokakovosten fotoaparat. Vgrajen ima slikovni senzor CMOS z 12,3 milijona slikovnih pik za visoko občutljivost, Nikonov inovativni sistem za hitro obdelavo slik EXPEED, hiter in natančen 11-točkovni sistem AF ter izjemno vzdržljiv in zmogljiv sprožilec, zato je primeren tudi za uporabnike z visoko ravnjo fotografskega znanja. Kakovost slike zagotavljajo še mehanizem za čiščenje slikovnega senzorja s sistemom pretoka zraka, funkcija Active D-Lighting (Aktivno D-osvetljevanje) in nadzor slike. Različne možnosti predvajanja v fotoaparatu D5000 so zabavne in hkrati praktične. Uporabnik si fotografije lahko ogleduje v skupinah do 72, na voljo pa je tudi pogled koledarja, v katerem so slike organizirane glede na datum in čas njihovega zajema. Zahtevnejši fotografi lahko v modelu D5000 prikažejo histogram za povečana območja slike, ki omogoča nadzor osvetlitve. Zaradi Nikonove tipične ergonomske oblike ter kompaktnega in lahkega ohišja je rokovanje s fotoaparatom resnično prijetno. Uporabniki, ki fotografirajo v tišjih okoljih, bodo veseli novega načina za tiho fotografiranje, fotoaparat pa odlikuje še vgrajena bliskavica, ki samodejno zazna, kdaj se mora vklopiti. Tistim, ki so veliko na poti, bo prišla prav združljivost z Nikonovo enoto GP-1 za sistem GPS, ki zabeleži lokacijo fotografiranja, prek izhoda HDMI pa bo uporabnik lahko svoje odlične fotografije pokazal družinskim članom in prijateljem. Nikon D5000 je združljiv s številnimi objektivi Nikkor AF-S in AF-I.

Nikon D5000 bo na voljo sredi meseca maja, priporočena prodajna cena z osnovnim kit-objektivom (18-55 mm) bo znašala 849 evrov, medtem ko bo samo ohišje veljalo 749 evrov.
 

Komentarji
AL (@bluedeep) 14. april 2009 12:51
bravo SONY
Peter Atanackov (@Geo) 14. april 2009 13:37
Samo ni slabo. HD video, 4 FPS, 11 AF-toock... Velik napredek glede na prejsno generacijo.
Bostjan Bernik (@bozotic) 15. april 2009 00:23
Pa ni take sile, no. 11 AF tock ima ze D80, D90, s tem da ni zdruzljiv z AF-D objektivi. To je bil moj glavni razlog, da sem presaltal iz D40x na D80. Procesor in tipalo ista kot pri 90-ki. Recimo temu, da je nekje mesanica med 60 in 90, nikakor pa ni tako vsestransko kompatibilen in zaradi tega tudi ne uporaben kot recimoD90.
Medo_ (@Medo_) 19. april 2009 16:43
zelo uporaben bo vrtljivi LCD recimo pri makru , za enkrat kaže boljše lastnosti kot canonov 500d
AL (@bluedeep) 22. april 2009 20:52
v čem je boljši od Canon 500D, ker se slučajno odločam za nakup med tema modeloma.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.