Apple napovedal Mac OS X Snow Leopard

Apple napovedal Mac OS X Snow Leopard

Apple je napovedal novi Mac OS X Leopard, še zmogljivejšo in izboljšano različico najnaprednejšega operacijskega sistema na svetu, ki postavlja temelje za prihodnje Applove inovacije. Snow Leopard je rezultat desetletnih inovacij na področju tehnologij operacijskih sistemov, na stotine uspešnih izpopolnitev, revolucionarnih tehnologij, edinstvene podpore za Microsoft Exchange in novih funkcij za še enostavnejšo uporabo. (Sporočilo za javnost)

Snow Leopard bo uporabnikom na voljo jeseni, in sicer kot plačljiva nadgradnja sistema Mac OS X Leopard.

»Izhajali smo iz uspeha sistema Leopard in ustvarili še boljšo uporabniško izkušnjo, ki obsega vse faze od nameščanja do ugašanja,« je povedal Applov višji podpredsednik oddelka za Software Engineering Bertrand Serlet. "Applovi strokovnjaki so razvili več sto izpopolnitev, ki bodo omogočile hitrejše delovanje, boljšo odzivnost in še večjo zanesljivost operacijskega sistema Snow Leopard," je še dodal.

Pri ustvarjanju sistema Snow Leopard, so Applovi strokovnjaki posvetili veliko pozornosti izboljšavam najnaprednejšega operacijskega sistema na svetu. S tem so izpopolnili 90 odstotkov od več kot 1.000 tehnologij, ki sestavljajo Mac OS X. Uporabniki bodo hitro opazili povečano odzivnost iskalnika Finder, aplikacija Mail pa po novem ponuja nalaganje prejetih elektronskih sporočil v 85 odstotkov krajšem času in 90 odstotkov hitrejši iskalnik sporočil. Time Machine odlikuje 50 odstotkov hitrejše varnostno shranjevanje podatkov, novi Dock pa odlikuje možnost Exposé integracije. 64-bitna različica spletnega brskalnika Safari omogoča do 50 odstotkov višjo zmogljivost Nitro JavaScript pogona in je tako odporna na programska sesutja, ki jih povzročajo plug-ini. Snow Leopard ima tudi novi QuickTime X predvajalnik s prenovljenim uporabniškim vmesnikom. Omogoča enostavno pregledovanje, snemanje, urejanje in objavljanje video posnetkov s pomočjo plaftform Youtube, MobileMe ali iTunes. Novi Applov operacijski sistem zavzame pol manj prostora kot prejšnja različica in vam tako na računalniku prihrani 6GB prostora.

Prvič v zgodovini so sistemske aplikacije Finder, Mail, iCal, iChat in Safari na voljo v 64-bitni različici. Podpora sistema Snow Leopard za 64-bitne procesorje omogoča uporabo večjih količin RAM-a, prinaša večjo zmogljivost in izboljšano varnost. Ob tem pa ostaja sistem popolnoma kompatibilen z 32-bitnimi aplikacijami. Grand Central Dispatch (GCD) ponuja nov, revolucionaren način, ki omogoča, da lahko programska oprema izkoristi prednosti večjedrnih procesorjev. GCD podpora je integrirana skozi celoten Snow Leopard, od novih širokosistemskih API-ijev do visokonivojskih ključnih programskih konstrukcij in programerskega jezika, kar omogoča še večjo odzivnost celotnega sistema. OpenCL, ki je osnovan na odprtem standardu C, omogoča razvijalcem optimalen izkoristek neverjetne zmogljivosti enote za grafično procesiranje pri nalogah, ki presegajo običajne grafične zahteve.

Snow Leopard prinaša podporo za Microsoft Exchange Server 2007, ki je direktno vključena v Mac OS X Mail, Adress Book in iCal. Tako lahko uporabite naštete aplikacije za pošiljanje in sprejemanje elektronske pošte ter ustvarjanje in odgovarjanje na povabila na sestanke. Poleg tega pa lahko brskate med svojimi kontakti in jih urejate s pomočjo globalnih naslovnih seznamov. Izmenjava informacij v Snow Leopardu poteka brez zapletov, zaradi česar lahko uporabniki izkoristijo vse prednosti funkcij, ki jih ponuja le OS X sistem. Npr. nadvse hitro orodje Spotlight in Quick Look predogledovalnik.

Vsak Mac vključuje inovativne funkcije in tehnologije za uporabnike s posebnimi potrebami. Tako Snow Leopard dodaja revolucionarno novo funkcijo, ki dela Mac uporabniško izkušnjo še bolj dosegljivo za osebe s slabšim vidom. Applova Muli-Touch sledilna ploščica sedaj vključuje integrirani VoiceOver bralec zaslona. Z njegovo pomočjo lahko uporabniki slišijo in usmerjajo različne dele zaslona oz. namizja s premikanjem enega prsta po sledilni ploščici, kot da bi šlo za premikanje po zaslonu. Snow Leopard prinaša vgrajeno podporo za brezžične bluetooth Braillove zaslone in povezavo za hkratno uporabo več tovrstnih zaslonov na enem Macu.

Cene in dostopnost na trgu bomo sporočili kmalu.
 

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.