Pentax predstavlja Kx

Pentax predstavlja Kx

Pentax je z modelom K-x naredil še stopnico višje glede uporabniške vrednosti v vstopnem razredu, saj novi model ponuja kombinacijo presproste uporabe vstopnega modela K-m in naprednih možnosti premium modela K-7, predvsem Live View predogled slike in snemanje videa v HD ločljivosti.

Sporočilo za javnost

Novi K-x je zasnovan na Pentax K-m, vstopnem DSLR modelu, ki je prišel na trg okrobra 2008 in dokaj hitro postal priljubljen pri uporabnikih, ki so prestopali iz kopaktnega v DSLR razred. Ponujal je kompaktno, majhno ohišje in enostaven ter lahko razumljiv uporabniški vmesnik. K-x se z novim senzorjem CMOS z ločljivostjo 12,4 milijona slikovnih točk in zmogljivim slikovnim procesorjem pomika nekoliko višje, vendar ohranja bistvene lastnosti fotoaparata vstopnega razreda, majhne dimenzije, težo in enostavno uporabo.

Visoka kakovost slike, hitra obdelava
K-x ima vgrajen nov slikovni senzor CMOS (23,6 x 15,8mm) z ločljivostjo 12,4 milijova točk, ki omogoča hiter prenos informacije v slikovni procesor, poleg tega pa tudi fleksibilen razpon ISO občutljivosti, med 200 in 6400 (skozi uporabniške nastavitve je možna nastavitev med ISO 100 in 12800). Visoka ločljivost slikovnega senzorja omogoča zajem slike v visoki ločljivosti in odlično barvno reprodukcijo. Za K-x je Pentax v sodelovanju s Fujitsu Microelectronics posodobil obstoječ slikovni procesor PRIME II, ki sedaj omogoča še natančnejšo in hitrejšo obdelavo posnetkov, predvsem videa.

Trije različni načini predlogled slike v živo
K-x omogoča tri različne nastavitve Live View: Contrast AF (ostrenje s pomočjo zaznavanja kontrasta), Face Detection AF (samodejno prepoznavanje do 16 obrazov) in Phase Difference AF (ostrenje z AF senzorjem v ohišju fotoaparata).

Snemanje videa v HD ločljivost 1280x720 točk, 24 fps
Z združevanjem fotografije in videa v eni napravi je tudi K-x pridobil način snemanja videa v HD kakovosti (format 16:9). Bistvena prednost snemanja videa z DSLR fotoaparatom je možnost uporabe različnih objektivov in nadzora globinske ostrine.

Vgrajen stabilizator slike ShakeReduction
K-x ima v telo vgrajen sistem stabilizacije slike, ki učinkovito odpravlja trsesljaje do 4 korake (zaslonke ali časa), s čimer omogoča ostre in korektno osvetljene posnetke tudi pri slabših svetlobnih pogojih in seveda s praktično vsemi objektivi (K, KA, KAF, KAF2 in KAF3 ter 67 in 645 - z ustreznim adapterjem).

Hitro zaporedno fotografiranje 4,7 posnetka na sekundo
K-x omogoča zaporedno slikanje do 17 posnetkov v zapisu JPEG s hitrostjo 4,7 posnetka na sekundo, s čimer se trenutno uvršča na prvo mesto med vstopnimi DSLR fotoaparati. Nov prožilni del s trpežnim zaklopom (100.000 proženj) sedaj omogoča tudi zelo kratek čas osvetlitve, 1/6000s.

11-točkovni AF senzor
K-x ima vgrajen zmogljiv in zanesljiv 11-točkovni AF sistem sistem z 9 križnimi senzorji v sredini. Dodana je fudi funkcija pomožne AF luči s pomočjo vgrajene bliskavice.

Ostale lastnosti
- 2,7" LCD zaslon z nastavljivo svetlostjo in ločljivostjo 230.000 točk
- 16 kreativnih filtrov za dodatno obdelavo posnetkov
- Nova možnost "Cross process mode" naključno spremeni parametre osvetlitve, s čimer fotografiranje postave zabavno, saj je rezultat nepredvidljiv
- Napajanje s 4 AA baterijami omogoča do 1900 posnetkov (z litijevimi baterijami)
- Dust Reduction sistem odstranjevanja prahu s tipala
- Auto Picture samodejni način izbire najustreznejše ekspozicije, tudi pri Live View načinu
- HDR (High Dynamic Range) omogoča razširjen dimanični obseg s sestavljenjem treh zaporednih posnetkov, posnetih z različnimi parametri ekspozicije
- Samodejna korekcija popačenj DA in DFA objektivov

Predvidene priporočene maloprodajne cene:
- K-x ohišje: € 579,9
- K-x KIT z objektivom DA-L 18-55: € 619,90
- K-x KIT z objektivoma DA-L 18-55 in DA-L 50-200: € 729,9

Aparat bo na voljo predvidoma konec oktobra.

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.