Nobelovo nagrado sta dobila izumitelja CCD senzorja

Nobelovo nagrado sta dobila izumitelja CCD senzorja

Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko sta prejela poleg Charles Kao, še Willard S. Boyle in George E. Smith, ki sta z svojo iznajdbo CCD čipa za vedno spremenila način s katerim zajemamo sliko in video. Willard S. Boyle in George E. Smith si bosta razdelila polovico Nobelove nagrade z Charlesem Kaom, ki je prejel nagrado za prelomne dosežke na področju prenosa svetlobe preko optičnih vlaken. 

Nobelova nagrado je letos zaznamovalo delo na področju fotonike. Nagrajenci so Kitajski znanstvenik Charles Kao, ki je leta 1966 izvajal pionirsko delo na realizaciji optičnih vlaken kot telekomunikacijski medij. Dokazal je, da je možno preko optičnih vlaken prenesti svetlobo več kot 100km daleč in ne zgolj nekaj metrov kot je do takrat bilo mišljeno. Danes optična vlakna prenašajo vse vrste podatkov, brez njih takšen hiter informacijski razvoj kot ga poznamo ne bi bil možen.

Zelo veliko tega podatkovnega prometa je  v obliki videa in slik, ki ne bi bil možen brez iznajdbe CCD čipa. Leta 1969 sta Willard S. Boyle in George E. Smith v laboratorijih podjetja Bell iznašla učinkovit način zajema slike po principu fotoelektričnega efekta. Tako je bil rojen CCD čip. Po iznajdbi so številna podjetja izboljševala to novo tehnologijo, a brez pravega komercialnega uspeha. Šele Sony je z vpeljavo CCD čipa v svoje "prenosne kamere" naredil to novo tehnologijo dostopno množicam.

CCD čip je odgovoren za digitalno revolucijo na področju fotografije in amaterske kinematografije, zajem slike je z njo postal veliko enostavnejši, cenejši ter dostopen večjemu številu ljudi. Danes si ne moremo več predstavljati sveta brez digitalnih kamer in strani kot so youtube, za katerih obstoj so dejansko odgovorni pionirji, ki so pred več kot 40 leti začeli revolucijo. 

Več o nagrajencih si lahko preberite tukaj.

Novico spisal: Geo

Komentarji
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.