Nikon D3S

Nikon D3S

Družba Nikon je napovedala prihod fotoaparata D3S, ki poklicnim fotoaparatom omogoča nadzor nad nepredvidljivimi razmerami in ponuja dodatne možnosti za hitro fotografiranje v kakršnih koli razmerah. D3S temelji na priznanem fotoaparatu Nikon D3 in omogoča izpopolnjeno fotografiranje pri šibki svetlobi ter ponuja nove ustvarjalne možnosti za snemanje večpredstavnostnih videoposnetkov.

Sporočilo za javnost

Robert Cristina, direktor oddelka za profesionalne izdelke v družbi Nikon Europe, je povedal: “»D3S postavlja nova pravila za fotografiranje pri izjemno šibki svetlobi in omogoča fotografom, da dobro izkoristijo svetlobo okolice. Poklicni fotografi z vsega sveta so pomagali izboljšati najboljše.«”

Prav to trenutno najbolj potrebujemo
Francois Marit, tehnični urednik za fotografijo pri svetovni tiskovni agenciji Agence France Presse, je povedal: “»Odkar uporabljamo fotoaparat Nikon D3, preskušamo tudi možnost snemanja videoposnetkov, da bi ugotovili njihovo uporabnost. S fotoaparatom D3S smo dobili prav to, kar potrebujemo, saj lahko z enim samim kosom profesionalne opreme posnamemo slike in videoposnetke. Tako lahko pošiljamo popolne slike in videoposnetke s številnih športnih in drugih prireditev, s katerih vsak teden poročamo, ter izboljšamo tako spletne kot tiskane izdaje medijev.«”

Bill Frakes, eden prvih poklicnih fotografov, ki je preskusil fotoaparat Q600, je povedal: “»O najpomembnejših odločitvah na svoji poklicni poti se odločam v milisekundah, zato potrebujem najvišjo kakovost slike vsakokrat, ko pritisnem gumb. Potrebujem fotoaparat, ki se odziva natančno, hitro in dosledno. D3S zmore to in še več, to pa mi omogoča izjemno svobodo.«”

Ko ni mogoče uporabiti bliskavice
Fotoaparat D3S ima na voljo popolnoma preoblikovano slikovno tipalo z 12,1 milijona dejanskih slikovnih pik. Velik razmik slikovnih pik s popolnoma spremenjeno notranjo strukturo pomeni, da je s fotoaparatom D3S mogoče fotografirati pri osvetlitvi, za katero je pred tem veljalo, da pri njej fotografiranje ni mogoče. Obseg občutljivosti ISO s sedmimi stopnjami od 200 do 12.800 omogoča fotografiranje in snemanje videoposnetkov pri izjemno šibki svetlobi okolice, zato na slikah in videoposnetkih ni treba veliko popravljati, da zagotovimo ustrezno ostrino in natančne podrobnosti, to pa današnji fotoreporterji in športni fotografi nujno potrebujejo.

Izjemne zmogljivosti fotoaparata D3S pri fotografiranju ob šibki svetlobi dodatno dokazuje tudi podatek, da je prvi fotoaparat, ki ponuja kar tri dodatne stopnje povečanja občutljivosti ISO do Hi-3 (občutljivost ISO: presenetljivih 102.400).

Videoposnetki HD v obliki FX
Fotoaparat D3S uvaja nov videz in vzdušje pri novem načinu snemanja videoposnetkov z digitalnimi zrcalno-refleksnimi fotoaparati in uporablja ustvarjalne učinke globinske ostrine, ki jih omogoča tipalo velike oblike FX, ter izkorišča prednosti objektiva NIKKOR s široko zaslonko – objektiva, ki ga uporabljajo vodilni svetovni fotografi. Fotoaparat D3S omogoča takojšnjo in intuitivno uporabo funkcije D-Film, ki zagotavlja visoko učinkovitost.

Videoposnetke je mogoče posneti pri kakovosti 720p s hitrostjo 24 posnetkov na sekundo v obliki Motion JPEG z vhodnim priključkom za stereozvok*. Oblika datoteke omogoča edinstveno možnost shranjevanja izbranega posnetka (Save Selected), ki uporabniku zagotavlja, da lahko brezskrbno snema videoposnetke, ker se zaveda, da je mogoče prenesti tudi fotografije najpomembnejših trenutkov.

Priznano samodejno ostrenje je mogoče nastaviti za snemanje videoposnetkov
Nikonov priznani 51-točkovni sistem Multi-CAM3500 AF z visoko gostoto in s 15 visokoobčutljivimi križnimi točkami, ki ga je mogoče zelo natančno nastaviti, a zelo preprosto uporabljati, je najboljši fotografski sistem za sledenje hitro premikajočim se motivom. Sistem AF z zaznavanjem kontrasta v fotoaparatu D3S zagotavlja samodejno ostrenje med snemanjem videoposnetkov in ogledom v živo.

Čiščenje slikovnega tipala
Zaradi številnih odzivov poklicnih fotografov ima fotoaparat D3S na voljo novo funkcijo čiščenja slikovnega tipala, ki ustvarja tresljaje s štirimi različnimi frekvencami in tako zmanjša učinke nabiranja statičnega prahu na optičnem nizkofrekvenčnem filtru slikovnega tipala. Nova funkcija ne vpliva na stoodstotno pokritost slike iskala, ki jo pričakujemo od vodilnega modela profesionalnega digitalnega fotoaparata serije D.

Popolna prilagodljivost
Fotoaparat D3S omogoča kar tri nadomestne načine obrezovanja, ki so samodejno zamaskirani v iskalu. Fotograf lahko izbira med možnostmi 5:4 (30 x 24); 1,2-krat (30 x 20); in DX (24 x 16). Novi način obrezovanja ponuja priročno kombinacijo povečave objektiva in nekoliko manjše velikosti datoteke.

Zagotovljena nevsiljivost
D3S ima na voljo novi način tihega fotografiranja, ki omogoča, da fotograf zmanjša glasnost zvoka, ki ga povzroča vrnitev zrcala v prvotni položaj. Primeren je za fotografiranje v naravi in drugih razmerah, ko lahko zvok sprožilca zmoti motiv. Izboljšavo smo uvedli zaradi odziva fotografov, ki so uporabljali Nikonove fotoaparate serije D3.

Izpopolnjene možnosti aktivnega D-osvetljevanja
D3S ponuja kar pet možnosti aktivnega D-osvetljevanja med fotografiranjem motiva z visokim kontrastom ali pri intenzivni osvetlitvi. Uporabniki imajo poleg nove samodejne nastavitve na voljo štiri stopnje ročnega nadzora: zelo visoko, visoko, normalno in nizko.

Poznejša obdelava v fotoaparatu
V fotoaparatu D3S je mogoče izboljšati storilnost tudi z novimi možnostmi obdelave RAW v meniju za retuširanje. Za datoteke RAW (NEF) je v fotoaparatu mogoče hitro uporabiti te nastavitve slik: stiskanje JPEG, velikost, nastavitev beline, izravnava osvetlitve, nadzor slike, zmanjšanje šuma, barvni prostor in nadzor vinjetiranja. Te možnosti pospešijo poznejšo obdelavo, ki jo med potovanjem želi opraviti zaposlen fotograf, saj mu ni treba uporabiti računalnika in programa Capture NX2.

Pripravljen na vse
D3S omogoča nove možnosti fotografiranja in fotografom zagotavlja boljši nadzor nad nepredvidljivimi motivi pri preskušanju osvetlitve. Tipalo fotoaparata je tako občutljivo, da lahko posname motive, ki jih s prostim očesom skoraj ni mogoče zaznati, in omogoči posnetke s presenetljivo majhnim šumom, ki so pripravljeni za tiskanje. Popolnoma zatesnjeno vzdržljivo ohišje iz magnezija je izdelano tako, da prenese skrajne temperature in vlago, to pa uporabnikom omogoča, da hitreje in učinkoviteje opravijo svoje naloge.

Prav to trenutno najbolj potrebujemo
Francois Marit, tehnični urednik za fotografijo pri svetovni tiskovni agenciji Agence France Presse, je povedal: »Odkar uporabljamo fotoaparat Nikon D3, preskušamo tudi možnost snemanja videoposnetkov, da bi ugotovili njihovo uporabnost. S fotoaparatom D3S smo dobili prav to, kar potrebujemo, saj lahko z enim samim kosom profesionalne opreme posnamemo slike in videoposnetke. Tako lahko pošiljamo popolne slike in videoposnetke s številnih športnih in drugih prireditev, s katerih vsak teden poročamo, ter izboljšamo tako spletne kot tiskane izdaje medijev.«

Bill Frakes, eden prvih poklicnih fotografov, ki je preskusil fotoaparat D3S, je povedal: »O najpomembnejših odločitvah na svoji poklicni poti se odločam v milisekundah, zato potrebujem najvišjo kakovost slike vsakokrat, ko pritisnem gumb. Potrebujem fotoaparat, ki se odziva natančno, hitro in dosledno. D3S zmore to in še več, to pa mi omogoča izjemno svobodo.«

Na voljo decembra
Nikon D3S (ohišje) bo na voljo decembra po priporočeni maloprodajni ceni 4.999 evrov.

 

 

 

 

Nikon D3S, ISO-12800, 1/320, F/2,8 - Avtor: Peter Bernik (Slo-Foto.net)

 

Nikon D3S, ISO-8000, 1/640, F/3,2 - Vir: Nikon

 

 

Komentarji
iztok (@izo) 14. oktober 2009 15:44
sicer ot, ampak te miškote pa kr poznam, hehe..

podgurska "mafija".
iztok (@izo) 14. oktober 2009 15:53
drgač pa fajn fotič, zgleda pravo orodje za resno delo.
iztok (@izo) 14. oktober 2009 16:08
še en dober video

http://www.youtube.com/watch?v=R46ca9zBP4A&feature=player_embedded#
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.