Apple predstavil novi iMac z 21,5- in 27-palčnim zaslonom

Apple predstavil novi iMac z 21,5- in 27-palčnim zaslonom

Apple je predstavil popolnoma novo linijo iMac računalnikov, s sijočimi 21,5- in 27-palčnimi širokimi zasloni, novo edge-to-edge obliko steklenih površin in aluminijastim ohišjem. Izjemno zmogljivost nove linije iMac računalnikov omogočajo procesorji Intel Core 2 Duo z začetno 3,06 GHz konfiguracijo ter opcijski procesorji Core i5 in i7 quad-core z do dvakrat večjo zmogljivostjo. Vsakemu novemu iMacu sta priloženi brezžična tipkovnica in nova brezžična miška Magic Mouse. Magic Mouse je prva računalniška miška s podporo za Multi-Touch tehnologijo, ki jo je Apple razvil za iPhone, iPod touch in sledilne ploščice prenosnikov Mac.

Sporočilo za javnost

»iMac je namizni računalnik z izjemno svetovno priljubljenostjo in danes ga predstavljamo v še boljši podobi,« je povedal višji podpredsednik Applovega Svetovnega produktnega marketinga Philip Schiller. »S sijočimi LED zasloni in revolucionarno miško Magic Mouse, ponuja novi iMac uporabniško izkušnjo, ki bo zelo razveselila uporabnike,« je še dodal.

Novi iMaci imajo osupljive zaslone z LED osvetlitvijo in prikaznim razmerjem 16:9, kar je idealno za uživanje filmov v visoki resoluciji, TV oddaj ter prav tako za urejanje in pregledovanje lastnih video posnetkov s pomočjo programskega paketa iLife. Zaslon novega iMaca z 21,5-palčnim zaslonom ima ločljivost 1920x1080 pikslov. 27-palčni iMac z izjemno ločljivostjo 2560x1440 pikslov lahko prikaže 60 odstotkov več točk v primerjavi s prejšnjim 24-palčnim modelom. Obe različici uporabljata IPS tehnologijo za realen prikaz barv na zaslonu s 178-stopinjskim vidnim kotom.

iMac računalnikom sta standardno priloženi brezžična tipkovnica in nova miška Magic Mouse, ki podpira Applovo revolucionarno tehnologijo Multi-Touch. Namesto s pomočjo mehanskih gumbov in kolesca oz. kroglice za scrollanje, miško Magic Mouse upravljamo izključno z dotikom. To omogoča tehnologija Multi-Touch, ki je vgrajena po njeni celotni zgornji površini. S pomočjo intuitivnih gibov lahko uporabnik enostavno pregleduje daljše dokumente ter brska po obsežnih slikovnih in spletnih knjižnicah. Magic Mouse lahko uporabljamo kot miško z enim ali dvema gumboma. Brezžična tipkovnica in miška Magic Mouse delujeta brezhibno preko iMacove vgrajene Bluetooth tehnologije in tako omogočata enostavno delovno izkušnjo brez kablov.

Nova generacija iMac računalnikov ima izboljšano grafiko. Pri 21,5-palčni različici lahko izbiramo med integrirano grafično kartico NVIDIA GeForce 9400M in naprednejšo grafiko ATI Radeon HD 4670. 27-palčni model pa omogoča izbiro med grafičnima karticama ATI Radeon HD 4670 in ATI Radeon HD 4850. Nova linija iMacov ima tudi 4GB 1066 MHz DDR3 spomina z možnostjo za razširitev do 16GB preko štirih SO-DIMM rež. Vsak iMac ima v stekleno-aluminijasto ohišje umetelno vgrajeno iSight kamero, mikrofon in stereo zvočnike. Vsi iMaci imajo vgrajeno tehnologijo AirPort Extreme 802.11n za brezžično Wi-Fi povezovanje, Bluetooth 2.1 +EDR, Gigabit Ethernet, 4 USB vhode, en vhod FireWire 800 in novo vgrajeno režo za SD kartice.

Apple je nadgradil tudi računalnike Mac mini, ki so energetsko najbolj učinkoviti računalniki na svetu. Odslej so hitrejši, imajo več prostora za shranjevanje podatkov in dvakrat več spomina. Osnovni model ponuja hitrejši 2,26 GHz procesor Intel Core 2 Duo, 2GB 1066 MHz DDR3 spomina, trdi disk s 160GB prostora, pet USB 2.0 vhodov, FireWire 800, integrirano grafično kartico NVIDIA GeForce 9400M in zapisovalnik SuperDrive. Zmogljivejša različica ima 2,53GHz procesor Intel Core 2 Duo, 4GB spomina in večji trdi disk s 320GB prostora. Apple od sedaj ponuja tudi posebno izvedbo računalnika Mac mini, ki je posebej prilagojen za poganjanje strežniškega operacijskega sistema Mac OS X Snow Leopard Server. Omenjena različica ima dva 500-gigabajtna trda diska s skupno velikostjo 1TB za strežniško arhiviranje podatkov, ki sta vgrajena v ohišje s privlačnimi miniaturnimi dimenzijami 16,51 x 5,08 centimetrov.

V skladu z Applovo zavezo okolju novi iMac in Mac mini računalniki prispevajo k še višjim standardom okolju prijaznega oblikovanja. iMac in Mac mini dosegata EPEAT Gold raven in izpolnjujeta vse zahteve naprednega standarda energetske varčnosti Energy Star 5.0. Celotna linija iMac računalnikov ima zaslone z LED osvetlitvijo, brez živega srebra in s steklom brez arzena. Kabli in komponente v iMac in Mac mini računalnikih ne vsebujejo plastike in bromovih zaviralcev gorenja, temveč so narejeni iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Vsak Mac računalnik ima prednaložen najnaprednejši operacijski sistem Mac OS X Snow Leopard in Applov programski paket iLife za urejanje fotografij, oblikovanje videov, ustvarjanje glasbe in učenje glasbenih inštrumentov. Snow Leopard, ki je rezultat desetletnih inovacij, prinaša na stotine uspešnih izpopolnitev, revolucionarnih tehnologij ter vključuje podporo za Microsoft Exchange. Programski paket za kreativno multimedijsko izražanje vsebuje program iPhoto za enostavno organiziranje in urejanje slik ter iMovie z zmogljivimi in za uporabo enostavnimi funkcijami, kot so Precision editor, video stabilizacija in napredna tehnologija ''primi-in-spusti''. Program GarageBand pa predstavlja nov način za učenje klavirja in kitare.

Komentarji
Oracle (@Oracle) 23. oktober 2009 15:10
Najmočnejši 27" iMac (z štirijedrnim procesorjem i7) je trenutno najboljše fotografsko orodje za to ceno na trgu. Definitivno bo eden tudi na moji mizi, čakam samo še božička
Peter Bernik (@Noob) 23. oktober 2009 20:51
Kako pa to veš? Saj cena ni znana, in slovenski uvoznik je pa itak tako beden, da strani še mesece ne bo updateal, tako kot je še nikoli do zdaj ni. In kako veš da je ekran tako dober, da je trenutno najboljši? Sj jim še na promo fotkah ne uspe skriti "zrcaljenja". Če ne drugo že to samo po sebi pomeni, da display niti blizu ni tega da bi bil najboljši.Malo na pamet si tole povedal vse skupaj.
Peter Atanackov (@Geo) 24. oktober 2009 11:23
sranje je ker so samo glossy...
Tomaž (@Tomzi) 26. oktober 2009 14:52
Danes sem si ogledal enega od teh 27 inčnih "čudes". Razen tega da je glossy, je monitor res špica. Zdaj pa naj vsak presodi, če mu odgovarja. Ravno zaradi odsevov sam ne uporabljam več iMaca za obdelavo fotk.
Peter Zakrajšek (@FotoPritisk) 30. oktober 2009 06:01
Imam že naročenga, baje pride v dveh tednih!!

JUPI!!
Fredy Jagodič (@JAG) 30. oktober 2009 08:03
hej, fotopritisk...a boš zaupal , kje si nabavil pa kolko treba odšteti' Pa seveda po dveh tednih, kako se kaj obnese
Fredy Jagodič (@JAG) 30. oktober 2009 08:17
hmm...http://www.engadget.com/2009/10/29/27-inch-imacs-having-performance-issues/


Peter Bernik (@Noob) 30. oktober 2009 17:46
Zgleda je cela nova serija v k00rcu. Macbooki so po enem samem dnevu že olupljeni, opraskani okoli vhodov itd, tem pa sapo vzame že ob osnovnih opravilih...
Peter Zakrajšek (@FotoPritisk) 3. november 2009 20:29
iMac 27 je doma! Za enkrat dela vse kot je potrebno!! Pomanklivosti nisem našel tudi pre flesu je vse kot je potrebno!! Kupil sem ga pri EPL kjer sem ga dobil naceneje, so me presenetili glede na to, da se o njih sliši "slabe" stvari! Pa še ful popusta so mi dal, ki ga pri drugih ponudnikih niso želei, ker je nova serija.Več pa naslednjič
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.