Težka je športnofotografska

Težka je športnofotografska

Dobesedno! Šele, ko se resno spraviš k temu, vidiš da skačeš naokoli natovorjen kot mula. Me zanima, če je bila kdaj narejena raziskava, ki bi preverila za koliko mm (cm :o ) se lahko zmanjša športni fotograf v desetletlju. In tudi, če pogledamo težo s finančne plati, vidimo da je zajetna. Če seveda hočeš suvereno fotkati večino športov. Primerjajte stroške naprimer s portretnim fotografom. Kupi DSLR vstopnega razreda, dva fiksna objektiva (naprimer 50 1.8 in 85 1.8) in je že v igri. Za jurčka dobi komplet! Športni fotograf mora seveda poseči po čisto drugačnih zverinah.

Dva ohišja sta praktično nuja, potreba po objektivih, pa je seveda odvisna od športa/športov, ki jih največ fotografira. Za nogomet to pomeni bodisi 2x Canon 1D ali 2x Nikon D3(s), 400 2.8, 70-200 2.8 , nekaj ultraširokokotnega z zaslonko 2.8 in monopod (naj me kdo popravi, če se motim, to je le rezultat mojega opazovanja, ne prisostvovanja).

Zakaj sploh vse to pišem? Ker se jutri odpravljam na fotografiranje Ilirija challengea, torej plavanja. K sreči so tukaj zahteve malo manjše. Ne potrebuješ monopoda in 400 2.8. In zakaj res to pišem, ker to večine itak ne zanima? Ker bom testiral Nikona D3s (s 70-200 2.8 VR II). Komaj čakam, po tem ko sem videl kaj zmore pri ISO 6400-12800. Pogoji za to bodo tam idealni. Škoda le, da so le tri 50 metrske discipline na sporedu. Se pravi le skok v vodo, čakanje na obrat in proženje parih rafalov. To je to, kar se prave akcije tiče. Ampak bo tudi reportažni del koristen za test, vsaj kar se tiče Hi-ISO zmogljivosti, za AF pa pač ne bo zahteven.

Kljub temu, pa vseeno komplet ne bo tako lahek. Še dobro da tega ne počnem pogosto :) .

Se opravičujem za amaterski posnetek. Baterije za fleš se mi žal še polnijo, tako da nisem uspel pripraviti impro studia. Sem dal tokrat ažurnosti prednost. Na testu obljubljam veliko več profesionalnosti ;) . Žal je tudi Ds-ki v zadnjem trenutku odpadla ena črtica, tako da bom najbrž moral fleš veliko več uporabljati, kot sem ga imel namen. Ampak najpomembneje je, da je D3s, z za ta namen idealnim objektivom "pr bajt". Da boste za vikend že lahko brali test.

Komentarji
Blaž (@Jazzi) 18. december 2009 15:38
2x 1D? nelišim dostikrat da imajo dva enaka bodya športni fotografi. Veliko večkrat slišim da se ima en crop in en ff npr. 1D in 1Ds
Peter Bernik (@Noob) 18. december 2009 16:09
No pri Nikonu je vsekakor 2x D3(s), za Canon jih pa premalo poznam da bi vedel. Vendar se mi zdi skoraj noro, da bi nekdo dal 2x več, da bi dobil 2x manj fps. Af je itak enak, 2x več mpix, če se primerja mark trojki, pa tudi nihče ne potrebuje za šport. Pri 1D4 je pa razlika v resoluciji v primerjavi z 1Ds3 itak zanemarljiva. Edini za katerega vem, da ima 1D in Ds je Veljko Jukič.
Blaž (@Jazzi) 18. december 2009 19:41
Mislil sem predvsem na to da se ima potem na enemu objektivu 2 različni dolžini. Seveda tisti ki prisegajo na crop body proti cropu v postprodukciji. D in ds je bil zgolj primer.
Peter Bernik (@Noob) 18. december 2009 19:51
A si od Jukiča članek bral a ?
Blaž (@Jazzi) 18. december 2009 20:14
Ne sem ga pa sedaj, kjer ni napisano ničesar novega na to temo. Glede tega je pa tako ali tako logično mar ne? Crop body vs crop ps bodo pač vedno debate ki bodo aktualne in tisti ki pridegajo na eno ali drugo si bodo dokazovali nasprotno.
Peter Bernik (@Noob) 18. december 2009 20:25
Drži. Čeprav je nesmisel kupovati FF če boš itak cropal. Rezultat je enak (čeprav bodo debate). Body je pol cenejši, 2x hitrejši in po novem je razlika v resoluciji neznatna. Odvisno je kakšne objektive kupuješ, ampak morajo biti prekleto dragi, da te ceneje pride kupiti body po dvojni ceni zato da imaš dve goriščnice.In še nekaj mi pri tej logiki ni čisto jasno; ok jasno mi je glede tele območja, samo a ni logično da boš UWA vedno dal na FF? Saj zato si ga kupil. Da imaš 16 mm na širokem koncu in ne 21. Razlika kot noč in dan. Poleg tega s cropanjem itak ne dobiš enake resolucije, ampak manjšo (ok to itak skoraj nikoli ni važno, ampak če se že spuščamo v detajle).
sch (@schurda) 15. januar 2010 09:01
Spomnim se novinarja dela, ko smo slikali sončni mrk na Ljubljanskem gradu kar nekaj let nazaj. Ko je prisopihal po stopnicah na vrh stolpa z vso svojo bisago, ga je dobesedno zalilo. Ne vem kako bi bilo, če bi moral na vrh kakega hriba.
Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki.
Postani Slo-Foto.net član
Popularne novice
    Anketa
    Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
    Rezultati